Bye-Bye - A biztos távozók

2476361 24763612476361 2476361
Vágólapra másolva!
2012.06.05. 20:06
Több fórumon megjelentek már a listák, amik a nyáron lejáró szerzősésű, és így szabadon igazolható játékosok neveit tartalmazzák. Így...

Több fórumon megjelentek már a listák, amik a nyáron lejáró szerzősésű, és így szabadon igazolható játékosok neveit tartalmazzák. Így van ez a Newcastle United-nél is. Született érthető, vitatható és nekünk fájó döntés is. Búcsú poszt.

Nézzük sorban a biztos távozókat:

Peter Løvenkrands (Newcastle-be igazolt: 2009): A 32 éves dán csatár a Rangers-ben élte fénykorát. 182 meccsen 54 gólt ért el. Nem is akármilyeneket. Ollózott, távoli bombagólokat lőtt. Innen igazolt a Shalke-ba, ahol már nem tudta hozni a formáját, igaz sérülések is hátráltatták, az utolsó 2008-2009-es fél-szezonjában például összesen 1 mérkőzést játszott. 2009-ben januárjában tehát sérülés után, fél évre érkezett a Newcastle-be. Tavasszal, a kiesés után nem kapott megfelelő szerződésajánlatot csapat nélkül maradt. Végül pár hónap keresgélés után aláírta az új – feltehetően kedvezőtlenebb, de – 3 éves szerződését, ami most járt le. Ebben az is közrejátszott, hogy Skóciában alapított családot. 84 Newcastle mérkőzésen 29 gólt szerzett, ennek nagy részét (16-ot) a másodosztályban eltöltött évadban. Igaz akkor nagyon ment a gólszerzés, Löven mellett 3 másik játékos (Carroll, Nolan és Ameobi) is 10 gól felett termelt. Abszolút korrekt, szerény embernek tűnik, aki tudja hol a helye. A bajnokság végén azt nyilatkozta, hogy bízik egy új szerződésben, főleg, hogy a PL és a kupák mellett ott az EL, tehát kell a hosszú kispad. Nem kapta meg, de remélem, valahol még 1-2 évet el tud focizgatni. Kösz mindent Peter!

Alan Smith (2007): Hasonlít Lövenkrands-hoz, annyiban, hogy ő sem tudta hozni azt a formát, ami miatt anno leigazolták. Fénykorában a hátán vitte volna a csapatot, és meggyőződésem, hogy Allerdyce azért is igazolta le (és adta neki a csapatkapitányi karszalagot), hogy vezér legyen. Ehelyett kiégve jött, és egy nagy nevekből álló, de szintén kiégett (Owen, Geremi, Viduka, Cacapa) csapat kapitánya lett, ahol csak árnyéka volt a Leeds-es önmagának. Vele kapcsolatban én mindig elmondom, hogy szerintem hiba volt neki anno a Manchester United-be igazolnia. Rooney-t, és Van Nistelrooy-t nem tudta kiszorítani a támadósorból. Támadó középpályásnak még elment (Viduka mögött is az volt a Leeds-ben) de aztán Ferguson védekező középpályást csinált belőle és szép lassan elveszítette minden kreativitását. Aztán ott volt a 2005-06-os szezonban Riise szabadrúgása, ami eltörte a lábát… A rossz forma mellé ezután még sérülékenység is társult, ami a mai napig kitart. 5 szezon alatt 94 tétmérkőzés, 0 gól Newcastle mezben. Igazán az első évében és a Championship szezonban volt alapember (37 valamint 35 meccs) a többi évadban sérülés vagy formahanyatlás miatt keveset játszott. Sajnálom, hogy nem vitte többre a Tyne partján, de ezen a szinten nincs benne több. Így is eszembe jut, hogy micsoda gyomoridegem volt, amikor ő meg Butt körülményeskedett a pályán… Állítólag a Newcastle vezetése edzői munkát ajánlott neki, de még úgy érzi, hogy 32 évesen még van benne játékosként is 1-2 év. Ha így érzi, akkor remélem igaza lesz, sok sikert neki.

Danny Guthrie (2008): A 25 éves középpályásért nagy kár, de szerintem az ő esete az, amikor a játékos dönt úgy, hogy inkább máshol próbál szerencsét. Sajnos valljuk be őszintén, nem tudott kinőni a kiegészítő szerepkörből, és a Newcastle-ben továbbra is csak ez várt volna rá. Előbb Butt és Smith, majd Barton, Nolan és Tioté, míg tavaly Cabaye és Tioté cseréje volt. Sok játéklehetőséget kapott, de emlékeim szerint 50-50 %-ban nyújtott jó és rossz teljesítményt. 104 mérkőzésen (eggyel kevesebb év alatt tízzel több meccs, mint Smithy-nek) 9 gólt szerzett, és ahogy Smith, ő is a másodosztályban volt alapember a 43 találkozójával. Fiatal, de mégis meg van a kellő tapasztalata, érthető, hogy olyan helyre akar menni, ahol kezdő lehet. Sok sikert Danny Boy!

Kádár Tamás (2008):

NAGYONSAJNÁLOM, hogy távozik. Rövid személyes találkozásunk alapján állíthatom, hogy egy végtelenül szimpatikus srác, (a közös képeken éppen dedikálta a 28-as mezemet) akiről azt hittem, hogy a Championship szezon után legalább a lehetőséget megkapja Pardew-tól. Mondhat bárki bármit, szerintem jobb védő, mint Williamson, vagy akár Simpson és Perch. (utóbbi inkább szűrőként jó, védőnek elég rossz.) 18 mérkőzésen szerepelt a Newcastle-ben, ebből 13 bajnoki (Championship), 2 F.A. kupa és 1 Ligakupa találkozó volt. Fiatal kora ellenére sorozatos sérülések nehezítették a pályafutását, amik gyakran akkor jöttek, amikor reális esélye lett volna a csapatba kerülésre. Sajnos abba a kategóriába esett bele, akit a szakmai stáb érettnek tartott arra, hogy adott esetben az első csapatba beugorjon (ezért nem adták csak egyszer kölcsön, és gyakran ezért nem szerepelhetett a reserve meccseken), de annyira meg mégsem bíztak benne, hogy csak szimplán a lehetőséget megkapja. Az utolsó évben aztán már gondolom nem terveztek vele, ezért lehetett a reserve csapat kapitánya, akikkel tavasszal kupát is nyert. Sok sikert kívánok Kádi! Reméltem, hogy hosszú évekig erősíted a Newcastle-t és a magyar válogatottat. Utóbbi még összejöhet, HAJRÁ!

Végül ott vannak még a többiek: N'Zunzi, Samuel Adjei, Phil Airey, Ryan Donaldson, Stephen Folan, Jeff Henderson, Greg McDermott : Ugyanaz a helyzet, mint Kádi, vagy a korábbi években Baheng, Zambrella, Danquah, Södeberg, Lua Lua esetében. Leigazolták őket, mint hatalmas tehetséget, aztán mostanra már nem látnak bennük fantáziát. Valószínűleg Graham Carr, és stábja őket is figyelte az elmúlt évben, és szerintem jelezték volna Pardew felé, ha legalább egy szerződéshosszabbítást megértek volna. Illetve elképzelhető az is, hogy ezek a fiatalok kaptak ajánlatot, de bíztató jövőképet, (ahol Newcastle mezben az első csapatért játszanak) már kevésbé, ezért továbbállnak.

Azt hiszem minden eddigi távozóról elmondható, hogy leginkább a jó szerepléssel megemelkedett elvárások áldozatává váltak. Egy rosszabbul teljesítő csapatba valószínűleg könnyebben odaférnének.

Azt még hadd említsem meg, hogy ők még csak a lejárt szerződésű labdarúgók. Ott vannak azok, akiktől véleményem szerint az élő szerződésük ellenére nem ártana megszabadulni: Elsősorban Xisco, aztán Best, Simpson, Williamson, valamint azok, akiket meg kellene tartani, de július 1. után sorban fognak állni a kérők: Krul, Coloccini, Santon, Tioté, Cabaye, Ben Arfa, Cissé, Ba

Az EB után is maradnak tehát izgalmak a nyárra…

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik