Sallai nem játszott, a Freiburg Stuttgartban búcsúzott a kupától

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2020.12.23. 20:42
null
A döntő pillanat: Kalajdzic gólja stuttgarti továbbjutást eredményezett (Fotó: AFP)
A labdarúgó Német Kupa 2. fordulójában a VfB Stuttgart hazai pályán 1–0-ra győzött a Freiburg ellen, ezzel továbbjutott – a vendégek keretében ezúttal nem szerepelt Sallai Roland. A negyedik ligás Rot-Weiss Essen újabb bravúrt hajtott végre a Düsseldorf kiejtésével, ezzel a legalacsonyabb osztályú, még talpon levő csapatként várhatja a nyolcaddöntő sorsolását.

NÉMET KUPA
2. FORDULÓ (A LEGJOBB 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT)
VFB STUTTGART–FREIBURG 1–0 (1–0)
Stuttgart
, Mercedes-Benz Arena, zárt kapuk mögött. Vezette: Brych.
Stuttgart: Bredlow – P. Stenzel, Anton, Kempf – Endo, T. Coulibaly (Csurlinov, a szünetben), O. Mangala, N. González (B. Sosa, 62.), G. Castro (Förster, 61.), Klimowicz (Didavi, 73.) – Kalajdzic. Vezetőedző: Pellegrino Matarazzo.
Freiburg: Uphoff – Heintz, K. Schlotterbeck, Lienhart – J. Schmid, Santamaria (Tempelmann, 76.), Höfler, Günter – Dzsong Vu Jung (Kvon Csang Hun, 55.), Grifo (Petersen, 76.) – Höler (Demirovic, 55.). Vezetőedző: Christian Streich.
Gólszerző: Kalajdzic (15.)
A TÖBBI PÁLYÁN
Hannover 96 (II)–Werder Bremen 0–3
Mainz–VfL Bochum (II) 2–2 – 11-esekkel:0–3
Wehen Wiesbaden (III)–Jahn Regensburg (II) 0–0 – 11-esekkel: –2:4

KORÁBBAN
RW Essen (IV)–Fortuna Düsseldorf (II) 3–2
Wolfsburg–Sandhausen (II) 4–0

A győztes csapatok továbbjutottak.

A Stuttgart–Freiburg tartományi derbin a vendégek Sallai Roland nélkül léptek pályára – a Kicker szerint a magyar válogatott támadó közelítőizom-probléma miatt nem került meccskeretbe. A magyar légiós kreativitását nélkülöző Freiburg helyzetet sem tudott kidolgozni az első félidőben, a Stuttgart sem sokat, ám az elsőből rögtön gólt is szerzett: a 15. percben a vendégek védelme középen „kilyukadt”, Gonzalo Castro remek kiugratását pedig a kétméteres Sasa Kalajdzic ellentmondást nem tűrő módon a hálóba lőtte (1–0).

Ettől eltekintve sok emlékezetes megmozdulást nem hozott az első félidő, a Stuttgart megérdemelten szerzett vezetést, és akár emberelőnybe is kerülhetett volna, de a 44. percben Vincenzo Grifo borzalmasan csúnya belépője után Felix Brych csak sárga, s nem piros lapott adott a freiburgi játékosnak. Grifót kis híján megvertek a hazaiak, de a játékvezető végül rendet teremtett (nem volt könnyű dolga)...

A fordulás után a tempó és a színvonal is emelkedett (volt honnan), a Freiburg látványosan jobban csipkedte magát az első félideihez képest, így aztán jóval élvezetesebb lett a mérkőzés. A vendégek elsősorban a csereként beállt Ermedin Demirovic révén veszélyeztettek, a hazaiakat pedig kétszer is bravúrral állította meg a Freiburg exstuttgarti kapusa, Benjamin Uphoff. A hajrában a Freiburg nagyon közel járt az egyenlítéshez, Demirovic ajtó-ablak helyzetben a kapu fölé fejelt hat méterről – végül a vendégek kétségbeesett próbálkozásai és a hazaiak ellencsapásai sem hoztak gólt, maradt az 1–0, mely stuttgarti továbbjutást jelentett.

A TÖBBI PÁLYÁN

A Német Kupa idei kiírásának eddigi tündérmeséje a negyedosztályú Rot-Weiss Essen menetelése: az egyszeres kupagyőztes (1953) klub ugyanis a másodosztályú Fortuna Düsseldorfot is legyőzte, így biztosította helyét a legjobb 16 között. Az esseniek Simon Engelmann találatával az első negyedóra végén előnybe kerültek és ugyan a vendégek Rouwen Hennings révén a 36. percben egyenlítettek. Előnyre mégis a hazaiak mehettek szünetre, miután három perccel később Marco Kehl-Gomez visszaállította a piros-fehérek vezetését. A továbbjutást aztán Oguzhan Kefkir biztosította be a 70. percben, s hogy mennyire fontos volt a török származású korábbi bochumi középpályás találata, azt mutatja, hogy a 3–2-es végeredményt Hennings második, büntetőből szerzett góljával állította be a Düsseldorf.

A másik korai meccs jóval simább volt, az élvonalbeli Wolfsburg simán, 4–0-ra lelépte a másodosztályú Sandhausent, úgy, hogy sorrendben Yannick Gerhardt, Wout Weghorst és Joao Victor révén a 27. és a 41. perc között háromszor is betalált, ezzel eldöntve a továbbjutást – a 4–0-s végeredményt Weghorst állította be a 91. percben.

A magyar szempontból a játéknap leginkább várt mérkőzése a másodosztályú VfL Bochum vendégjátéka volt az élvonalbeli Mainz otthonában, ám a hazaiaknál a sérüléséből felépült Szalai Ádám, a látogatóknál pedig Novothny Soma is a kispadon kezdte a mérkőzést – utóbbi ott is töltötte –, amely a nap legdrámaibb összecsapását hozta: már-már élesítettük volna a 2–1-es mainzi győzelemről szóló hírünket, amikor Robert Tesche találatával a 94. percben egyenlített a Bochum, így jöhetett a hosszabbítás.

Annak az ötödik percében aztán emberhátrányba kerültek a vendégek, Manuel Reimann kapus kapott piros lapot. A ráadás második félidejére érkezett Szalai Ádám is – a Mainzban még az előző, szeptemberi kupameccs óta először lépett pályára – ám gólt ő sem szerzett, így tizenegyesek döntöttek a továbbjutásról. Ebben pedig pocsékol teljesített a Mainz: elsőként Szalai lőhetett és hibázott, ahogy Kevin Stoger és Jean-Phillippe Mateta is, a bochumiak viszont nem mindhárom büntetőjüket berúgták, így ők várhatják a következő kör sorsolását.

A TIZENEGYESEK

A harmadosztályú Wehen Wiesbaden gól nélküli rendes játékidő és hosszabbítás után büntetőkig kihúzta a Jahn Regensburg ellen, de ott már a másodosztályúak koncentráltak jobban.

A Werder Bremen szintén nem teketóriázott, 30 perc eltelte után két gyors egymásutánban elért góllal rogyasztotta meg a Hannovert, a 60.-ban hozzátette a harmadikat – a brémaiak magabiztos, 3–0-s sikerrel mentek tovább.

PERCRŐL PERCRE

2. FÉLIDŐ

93. perc. Uphoff felível egy labdát, mentenek a hazaiak! ITT A VÉGE, SASA KALAJDZIC GÓLJÁVAL STUTTGART–FREIBURG 1–0, 16 KÖZÖTT A VFB!

90. perc.3 perc a ráadás.

88. perc. AJTÓ-ABLAK, KIMARAD! Lienhardt okosan visszastukkol egy labdát, Demirovic üresen érkezik középen és 6 méterről a kapu fölé fejel!

83. perc. EZ IS SZÉP! Didavi gurít vissza, Endo futtából, belsővel, 17-ről csavar, Uphoff kitolja a labdát! Hol voltak ezek a jelenetek az első félidőben?!

81. perc. SZÉP VÉDÉS! Demirovic tűzi rá a labdát jó erővel (igen jó csere volt), Bredlow nagyot véd,szöglet! Abból meg nem lesz semmi.

76. perc. KETTŐS FREIBURGI CSERE. Santamaria és Grifo jön le, s beáll Tempelmann, valamint Petersen.

73. perc. HAZAI CSERE. Klimowicz jön le, Didavi áll be.

72. perc. HAZAI ZICCER! Kalajdzic kap középen egy kiugratást, eltolná a labdát Uphoff mellett, de a kapus lábbal véd! Nincs még vége, fél perccel később Mangala próbálkozik, megint Uphoff véd!

70. perc. Demirovic lő balról, éles szögből, Bredlow véd!

64. perc. NAGY HELYZET! Kvon kap egy jó passzt, majd három védő között zseniálisan ugratja ki Grifót, aki ziccerben lő, Anton belecsúszik a lövésbe, hatalmas mentés!

61. perc. KETTŐS STUTTGARTI CSERE. Castro és González le, Förster és Sosa be.

60. perc. KÁOSZ A STUTTGARTI KAPU ELŐTT! Bredlow kiejt egy labdát, Demirovic kapura piszkálja azt, a VfB kapusa menteni tud! Aztán Schmid tüzel 17-ről, a jobb alsó sarok mellé.

55. perc. SÁRGA LAP! Klimowicz egy nagyon csúnya belépőért kapja, ez is „narancssárga” volt.

54. perc. KETTŐS FREIBURGI CSERE. Mindkettő a támadósorban, ami nem meglepő... Höler helyére Demirovic, Dzsong Vu Jung helyére a másik dél-koreai légiós, Kvon Csang Hun áll be.

53. perc. SZÉP JELENET! Mangala 17 méterről, jobbal bombáz kapura, Uphoff nagyot repül és fogja a labdát! Mangala meg esik egyet, mert Santamaria odatartott kicsit.

50. perc. Brych is „beszáll” egy kényszerítőbe, játékvezetői labda. Élénken mozgolódnak a csapatok, persze az első játékrészt is így kezdték.

47. perc. Castro balról ível a kapu elé egy szabadrúgást, a labda veszélyesen csavarodik, Uphoff viszont összeszedi. Aztán Csurlinov keveredik helyzetbe, lövését Uphoff védi!

46. perc. Folytatjuk, remélhetőleg birkózás mellett játék is lesz, mert eddig nem sok jót lehet elmondani a meccsről.

CSERE A STUTTGARTBAN. Coulibaly helyére Csurlinov áll be.

Félidei eredmények:
Hannover 96 (II)–Werder Bremen 0–2
Mainz–VfL Bochum (II) 1–0
Wehen Wiesbaden (III)–Jahn Regensburg (II) 0–0

1. FÉLIDŐ

45+1. perc. FÉLIDŐ, A STUTTGART MEGÉRDEMELTEN VEZET 1–0-RA. A Freiburg helyzetet sem dolgozott ki egy félidő alatt, így azért nehéz.

45. perc. Csak nagyon halkan jegyezzük meg, hogy Grifo megúszta a piros lapot, mert nagyon csúnyán szabálytalankodott, és a labdához köze sem volt a belépőnek.

44. perc. UHHHHHH!!! BALHÉ! Egy kemény belépő után indulhat a Stuttgart (Hölert állították meg azelőtt a VfB védői), majd Grifo egészen durván beleszáll az ellenfelébe. Erre elszabadul a pokol és összeugrik a két csapat. Brych rendet teremt és sárga lapot ad Grifónak, valamint Stenzelnek.

43. perc. González nagyot szólózik majd lő, a kísérlet lepattan.

39. perc. Szép stuttgarti adogatás, amelynek végén Kalajdzic az ellenfélnek fejeli le a labdát, így nincs lövés.

31. perc. Endo indítja Castrót, aki Heintz szorításában kilép, majd elesik a tizenhatoson belül, Brych viszont nem lát okot a beavatkozásra.

30. perc. Stuttgarti labdajáratás hátul, Bredlow kibombázza a labdát az oldalvonalon kívülre. Nem volt szép megoldás, na…

26. perc. Freiburgi életjel, Schmid beadása után Höler nem tud kapura fejelni, így is jön „második hullámból” egy stukkolás, ami viszont Bredlow kapus zsákmánya lesz.

26. perc. Stuttgarti szöglet után Kalajdzic kétszer is próbálkozik, de második fejese pont Uphoffhoz megy. A VfB toronymagas centere nagy gondokat okoz eddig a vendégek védelmének.

22. perc. Castro gondol egy nagyot és merészet, rátűzi a labdát messziről. Majd visszahozza valaki a lelátóról…

19. perc. Újabb stuttgarti helyzet, Coulibaly lép ki a jobb szélen, térül-fordul, középre teszi a labdát, Castro is belebök, aztán Kalajdzic is, végül a labda elhal Uphoff kezében.

15. perc. AZ ELSŐ ZICCERBŐL GÓL, KALAJDZIC MEGSZERZI A VEZETÉST A STUTTGARTNAK, 1–0! Egészen rossz freiburgi védekezés, középen tátonganak lyukak a hátvédsorban. Castro meg is látja ezt, pazar passzal ugratja ki Kalajdzicot, aki higgadtan be is rúgja a ziccert, kötényt adva Uphoffnak.

10. perc. Anton indít, Coulibaly kilépne a jobb oldalon, Günter finoman pont annyit terel rajta, hogy esélye se legyen elérni a kiugratást. Jó iramban kezdenek a csapatok.

6. perc. Az első lövés, Kempf durrantja rá a labdát 25-ről, a húzós kísérlet Lienhartról vágódik le. Lehet, hogy a kezéről (is?), de nincs (még) VAR ebben a kupafordulóban.

3. perc. Mindkét csapat kicsit „vegyes” összeállításban játszik, kulcsemberek pihennek, a cserekapusok kapnak lehetőséget, de gyengének nem mondható egyik összeállítás sem. Zavar a vendégek hátsó alakzatában, majdnem sikerül összehozni egy öngólt…

1. perc. Feketében a Freiburg, fehérben, szokásos széles piros keresztsávjával a Stuttgart, a vendégek kezdik a mérkőzést!

• Kedden már továbbjutottak: 1. FC Köln, Borussia Dortmund, Borussia Mönchengladbach, Schalke 04, RB Leipzig, Paderborn, Greuther Fürth és Darmstadt. Szerdán a Wolfsburg és a negyedosztályú RW Essen lépett a 3. körbe.

A bajnokságnak rögtön az 1. fordulójában találkozott egymással a Stuttgart és a Freiburg, a Freiburg 3–2-re győzött a Mercedes-Benz Arenában. A Freiburg Nils Petersen, Sallai Roland és Vincenzo Grifo góljával már 3–0-ra vezetett, a Stuttgart Sasa Kalajdzic és Silas Wamangituka találatával izgalmassá tette a hajrát.

Az őszi mérkőzés végén a sötét mezes freiburgiak örülhettek (Fotó: AFP)
Az őszi mérkőzés végén a sötét mezes freiburgiak örülhettek (Fotó: AFP)

Két mérkőzés kivételével az összeset lejátsszák a 2. fordulóból december 22–23-án. A kivételek: Bayer Leverkusen–Eintracht Frankfurt (január 12.) és Holstein Kiel–Bayern München (január 13.).

A kupában eddig négyszer volt „badeni–sváb derbi”, háromszor a Stuttgart, egyszer a Freiburg ment tovább. Legutóbb a 2013–2014-es kiírásban „akadtak össze”, a Freiburg 2–1-re győzött.

• JÓ ESTÉT KÍVÁNUNK! Baden-württembergi derbi (igaz, a „kisderbi”, mert a nagy a Stuttgart–Karlsruhe) a Német Kupa 2. fordulójában, a VfB Stuttgart a Freiburgot fogadja. A Kicker szerint közelítőizmával bajlódó Sallai Roland ezúttal biztosan nem kap szerepet, ugyanis nincs a vendégek meccskeretében.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik