Légiósok: ezzel az 5 „ténnyel” mutatták be Szoboszlait a Bundesliga-rajongóknak

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2020.12.18. 09:31
null
Szoboszlai Dominik és „Szoboszlai Dominik korábbi csapattársa” ugyan jó barátok, de a Bundesligában ellenfelekként találkoznak majd újra (Fotó: AFP)
Rendhagyó tetoválás, a Napoli elleni sorsfordító(?) pillanat, futballcsalád vagy éppen Haaland barátsága. A Bundesliga hivatalos honlapja öt különleges momentum kiemelésével mutatja be az RB Leipzighez igazolt Szoboszlai Dominikot a német labdarúgás szerelmeseinek.

 

Első: futball a családban

„Sohasem volt Legóm, vagy ilyesmim, az egyetlen dolog, ami kicsiként érdekelt, az a labdarúgás volt” – idézi Szoboszlait a bundesliga.com, megemlékezve arról, hogy már gyerekkorában jó barátságba került a labdával, hiszen édesapja, Szoboszlai Zsolt szintén profi labdarúgó volt, majd később edző lett.

„Mindig is megvolt az az ambíciója, hogy edző legyen, így hároméves koromban már el is kezdtünk együtt gyakorolni. Apukámnak kulcsszerepe volt a fejlődésemben, azt a rengeteg időt, amit arra szánt, hogy gyakoroljunk és tanácsokat adjon nekem, lehetetlen kitörölni.”

Második: a két jó barát

Szoboszlai Dominik több interjúban is elárulta, mennyire közeli barátok lettek a Salzburgnál töltött közös idő alatt Erling Haalanddal. Most a Dortmund és a Leipzig rangadóin nézhetnek szembe egymással. A bundesliga.com felidézi, Szoboszlai korábban a Kickernek arról beszélt, Haaland sarkalta arra, hogy legyen minél bátrabb, és viselkedjen úgy, ahogyan egy vezérnek kell.

„Hiányzik. Tartjuk is a kapcsolatot. Ha van rá lehetőség, elrepülök hozzá, és ez igaz vice versa. Reméltem, hogy jól sikerül az első időszak számára Dortmundban és meg tudja majd mutatni, micsoda dolgokra képes. Abszolút így tett!” – mondta nyáron a magyar középpályás.

A helyzet pikantériája, hogy Szoboszlai első tétmeccse a Leipzigben épp a Dortmund elleni, január 9-ére kiírt bajnoki lehet.

Harmadik: a nagybetűs szabadrúgás-specialista

„Ami a technikámat illeti, nem hiszem, hogy túl rossz lennék” – mondta a Kickernek a már feljebb is idézett interjúban, amikor arról kérdezték, mitől ilyen hatékonyak a szabadrúgásai és a szögletei.

Az összeállítás kiemeli: 44 salzburgi gólpasszából 14-et is rögzített helyzet után osztott ki. A bundesliga.com szerkesztői idézik a korábbi U21-es szövetségi edző, Michael Boris szavait is, aki arról beszélt a goal.com-nak adott interjúban, hogy már nagyon korán látszott, Szoboszlainak milyen jó rúgótechnikája van, s ezzel – egyáltalán nem arrogánsan viselkedve – Dominik is tisztában volt. „Sok olyan futballistánk volt az U21-es csapatban, aki már felnőttcsapatokban játszott, de hiába volt mindenkinél fiatalabb, ha szabadrúgáshoz jutottunk, a világ legtermészetesebb dolga volt, hogy Dominik ragadta meg a labdát.”

Negyedik: tetoválás a Gladbach edzője miatt

„A tehetség isteni áldás, de akarat és alázat nélkül mit sem ér” – áll Szoboszlai karjára tetoválva, ami egyébként egy Steven Gerrardtól való idézet. A tetoválást viszont legalább annyira Marco Rose, a Red Bull Salzburg korábbi, a Borussia Mönchengladbach jelenlegi edzője is ihlette, aki először adott rendszeres játéklehetőséget Szoboszlainak a Salzburg első csapatában.

„Az elején, amikor felkerültem a Lieferingből, azt gondoltam, rendben, ha továbbra is úgy dolgozom, mint eddig, akkor ugyanúgy megkapom majd a lehetőséget is Salzburgban. Csak ez nem így működött” – mesélte Szoboszlai.

„Marco arról beszélt, többet kell dolgoznom, többet kell futnom, itt már nem fér bele, hogy utolsók közt érkezzek az edzésre, és az elsők között akarjak távozni. Megfogadtam a tanácsait. Igazából nagy köszönettel tartozom neki, mert a szavai nélkül nem tartanék ott, ahol most vagyok. Ha nem így történt volna, Jesse Marschnál sem kaptam volna sokkal több lehetőséget” – mondta önkritikusan.

Ennek állít emléket a tetoválás.

Ötödik: a Napoli ellen jött az áttörés

A 2018–2019-es idényben Szoboszlai összesen 16 bajnokin kapott lehetőséget, ezek közül kilencszer csak csereként szállt be, míg négy olyan találkozója volt csupán, amit végigjátszott. A bundesliga.com szerkesztői szerint volt az idénynek egy egyértelmű fordulópontja Szoboszlai szempontjából, ez pedig a Napoli elleni Európa-liga-mérkőzés. Carlo Ancelotti együttese ellen csapata legjobbja volt.

„Az edző esélyt adott, én pedig be akartam bizonyítani, hogy bármilyen mérkőzésen lehet rám számítani” – idézték a magyar középpályás lefújás utáni szavait. A következő idénytől, igaz, a Rosét váltó Jesse Marsch irányítása mellett, így is lett: Szoboszlai Dominik alapemberré vált Salzburgban. „A fejlődése robbanásszerű, majdnem olyan intenzív, mint amit Haalandnál láthattunk” – mondta róla Marsch az előző idényben, elismerve, nehezen tudja elképzelni, hogy a magyar futballista még hosszú ideig a Salzburg színeiben marad. Szoboszlai dinamikus fejlődését alátámasztandó a német bajnokság hivatalos honlapja kiemeli, idén a legjobb tíz játékos közé került a Golden Boy, azaz az Európában szereplő legjobb U21-es játékost kereső választáson is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik