Gyász: „Nyugodj békében, Franz császár!” – reakciók

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2024.01.08. 20:11
Mint ismeretes, vasárnap este elhunyt Franz Beckenbauer, a játékosként és edzőként is világbajnokságot nyerő egykori kiváló német labdarúgó. A szomorú hír komoly visszhangot keltett futball világában – cikkünkben a gyászhírre érkező reakciókból szemezgettünk.
Franz Beckenbauer 78 évet élt (Fotó: Getty Images)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
Franz Beckenbauer 78 évet élt (Fotó: Getty Images) A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

„A Bayern München történetének egyik legnagyobb labdarúgója hagyott itt bennünket – írta X-oldalán Thomas Müller, a bajorok futballistája. – Nyugodj békében, Franz császár! Soha nem feledjük el, amit a német labdarúgásért tettél.”

 



„Összetörve szereztünk tudomást Franz Beckenbauer haláláról. Akkor, most és örökké ikon maradsz – nyugodj békében, Császár!” – búcsúzik az aranylabdás ikontól a Bundesliga, míg a Premier League „a futballtörténelem egyik legjobbjának” nevezte, aki „egyszerre volt elegáns és domináns a pályán”.

 

 

„Hihetetlenül szomorú vagyok, Franz halálhíre megrendített fogalmazott Rudi Völler, aki játékosként Beckenbauer tanítványaként lett világbajnok 1990-ben. – Életem egyik legnagyobb kiváltságának tartom, hogy megismerhettem őt és együtt dolgozhattam vele. A válogatottnál töltött időnket a világbajnoki cím koronázta meg, amelyre nem kerülhetett volna sor az ő kivételes edzői teljesítménye nélkül. Franz Beckenbauer számos generáció számára szolgált inspirációként, halálával a német labdarúgás a legnagyobb alakját, én egy jó barátot veszítettem el.”

Sportágunk egyik legjobbja volt, aki hihetetlen karizmával és eleganciával nyert meg mindent, ami megnyerhető” – búcsúzott Beckenbauertől Gary Lineker, aki játékosként az 1990-es vb-n volt a németek ellenfele az angol válogatott tagjaként.

A játékosként és edzőként is vb-győztes ikon klubjai közül a Hamburger SV és az Olympique Marseille is az X-en emlékezett meg a 78 évesen elhunyt „Császárról”, míg a Bayern München hivatalos honlapján olvasható közlemény így fogalmaz: „Az FC Bayern világa már nem olyan, mint amilyen eddig volt – sötétebb, szegényebb, szomorúbb. A német rekordbajnok Franz Beckenbauert gyászolja, nélküle klubunk soha nem jutott volna el oda, ahol most tart.”

 


 

 

 

„Beckenbauer páratlan sokoldalúsága, a védelem és a középpálya elegáns bejátszása, labdaügyessége, illetve kora előtt járó játékstílusa teljesen átformálta a labdarúgást. A futballtörténelem egyik legnagyobb alakjának öröksége vitathatatlan” – olvasható az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) megemlékezésében.

„Fantasztikus, világklasszis játékos volt” – posztolt Peter Shilton, az angol labdarúgó-válogatott korszakos kapusa.
Hivatalos úton nyilvánított részvétet többek között a Borussia Dortmund, a Liverpool, illetve a Real Madrid is.


 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik