Bundesliga: a Bayern a legnépszerűbb német klub, a Lipcse a 6.

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2023.12.12. 18:34
null
A vártnál jóval népszerűbb Németországban az RB Leipzig (Fotó: Getty Images)
Ismét a Bayern München a legnépszerűbb labdarúgócsapat Németországban – derült ki a nürnbergi SLC vállalat éves kutatásából, amelyet a Bild  rendelt meg s tett közzé. A felmérés során a klubtagok száma és a stadionok kihasználtsága mellett a csapatok tévés nézettségét és a közösségi médiás számait is figyelembe vették. Szempont volt továbbá a klub kommunikációja és vonzósága a közönség számára, de azt is megnézték, hogy mennyire fenntartható, illetve családbarát az adott egyesület működése.

A lista élére visszatért a rekordbajnok Bayern München, amely így letaszította a trónról az eddigi éllovas Dortmundot – a sárga-feketék ezzel együtt nem zuhantak lejjebb a második helynél. A képzeletbeli dobogó harmadik fokán nagy meglepetésre Sallai Roland csapatát, az SC Freiburgot találjuk. A freiburgi együttes 119 éves kora ellenére nem tartozik a „hagyományos” nagycsapatok közé (a klub a kilencvenes évek közepétől kezdve szerepel néhány kisebb szünetet leszámítva az élvonalban), de az elmúlt évtizedben a klubtagok száma tíz év alatt megtízszereződött: a 2013-ban mért hatezres taglétszám ez év augusztusára hatvanezerre duzzadt, s az előző ranglistához képest három helyet javított.

A rangsor hatodik helyén – ugyancsak meglepő módon – az RB Leipziget találjuk. A Gulácsi Pétert és Willi Orbánt foglalkoztató klub közutálat tárgya a német ultracsoportok körében (ennek oka az, hogy a klubot működtető Red Bull-csoport egy jogi kiskapu révén kijátszotta a német labdarúgócsapatokat a klubtagok kezében tartó 50+1-es szabályt), de a jelek szerint ezt bőven kompenzálta az a tény, hogy feljutásakor a lipcsei klub volt az egyetlen élvonalbeli csapat az egykori NDK területéről, így számos szurkolót bevonzott. Az is számos helyi futballszurkolót az RBL mellé állított, hogy a hatszázezer lakost számláló városnak a kilencvenes évek közepe óta nem volt élvonalbeli csapata (az 1993–1994-es évadban az akkoriban VfB Leipzig néven futó Lokomotive töltött egy idényt a Bundesligában). S ha már szóba került az egykori NDK: a néhai keletnémet állam együtteseit jelenleg az Union Berlin képviseli a legmagasabb osztályban, s a fanatikus táborral rendelkező klub előkelő helyet foglal el a ranglistán.

A 6. helyezett Leipzig egyébként olyan tradicionálisan nagy szurkolótáborral rendelkező klubokat előz meg a népszerűségi rangsorban, mint a Schalke 04, a VfB Stuttgart vagy a Werder Bremen. További érdekesség, hogy a 18 csapatot számláló listára olyan közismert csapatok nem fértek fel, mint a Hamburger SV, a Hannover, a Kaiserslautern vagy a Nürnberg.

A LEGNÉPSZERŰBB 18 LABDARÚGÓKLUB A BILD FELMÉRÉSE SZERINT
1. Bayern München
2. Borussia Dortmund
3. SC Freiburg
4. Union Berlin
5. Eintracht Frankfurt
6. RB Leipzig
7. Schalke 04
8. 1. FC Köln
9. Borussia Mönchengladbach
10. Werder Bremen
11. VfL Bochum
12. Bayer Leverkusen
13. VfB Stuttgart
14. Mainz
15. VfL Wolfsburg
16. Augsburg
17. Hoffenheim
18. Hertha BSC

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik