Sárkány ellen sárkányfű – ki lesz az új Szoboszlai Lipcsében?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2023.08.07. 15:26
null
Oliver Mintzlaff (balra) irányt mutatott Max Eberlre (fotó: AFP)
A mostani lehet korunk legforróbb nyara, és igaz ez a labdarúgásra is, ahol a topligák topcsapatai úgy szórják a pénzt, mint... Na, annyira azért nem, de legalább úgy, mintha nem is holnap, de holnapután és azután sem lenne. Az RB Leipzighez rekordbevételek folytak be, de klasszis játékosokat kell pótolnia, lehetőleg minél olcsóbban.

Az RB-csoport hatalomátvétele nagyon sokaknak nem tetszett LIPCSÉBEN, vagyis éppen fordítva, nagyon keveseknek tetszett, de amikor látták, hogy a sok pénz szakértelemmel társul (ismételjük meg: a sok pénz szakértelemmel társul), a csapat és a város iránti elkötelezettséggel, egyre népszerűbb lett az RB Leipzig, a gazdálkodásának ezen a nyáron is a csodájára járnak a futballrajongók.

A futballcsapat részvényeinek 99 százalékát a Red Bull GmbH birtokolja, a társalapító és társtulajdonos Dietrich Mateschitz közel 30 milliárd eurós vagyonát a fia, Mark Mateschitz örökölte, a cég ügyeit pedig egy háromfős igazgatótanács viszi, ebben a korábbi lipcsei vezérigazgató, Oliver Mintzlaff a vállalati projektek és befektetések vezérigazgatója.

LEGYEN REND!

A Salzburgban az RB-s ügymenetet és filozófiát elsajátító Marco Rose a vezetőedző, ő személyesen beszél minden kiszemelttel, beleszólhat a keret kialakításába, de az anyagi ügyekben nem ő dönt, hanem végső soron Mintzlaff, aki a felügyelőbizottság főnöke – és teljesen megbízik a tízmillió euróért igazolt Max Eberlben, aki ügyvezető igazgatóként összeállítja a kiszemeltek listáját.

A scoutokkal a sportigazgató Rouven Schröder tartja a kapcsolatot, és minden játékost személyesen is megnéz néhány mérkőzésen; a technikai igazgató, Mario Gómez dönti el, hogy a célpontok passzolnak-e a Lipécshez, több szempontból is, Felix Krüger önti aztán formába a szerződéseket.

MERT UTAZNI ÉLVEZET…

Eberl tavasz óta beutazza egész Európát, már korábban látni lehetett, hogy bőven lesz dolga ezen a nyáron a kerettel: a Chelsea még tavaly megvette Christopher Nkunkut 60 millió euróért, noha ezen a nyáron már csak ötvenmillió euró lett volna a kivásárlási ár, és még 15 millió eurós lehet a bónusz. Ezt az üzletet még Mintzlaff zongorázta le.

Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Nkunku 13 millió euróért érkezett négy évvel ezelőtt, és azóta a PSG még 6.5 millió eurót kapott érte.

Így kezdődött…


Szoboszlai Dominikkal is ügyesen hosszabbított, a kivásárlási árat 70 millió euróra emelve – a korábbi 22 millió után e vételár húsz százaléka is az RB Salzburgé lett, magyarán maradt azért a cégen belül, a Lipcse könyv szerinti nyeresége „csak” 34 millió euró.

Mintzlaff nem adta el tavaly Josko Gvardiolt a Chelsea-nek, hanem szerződést hosszabbított a horváttal, és ennek most egy 90 millió eurós világrekord lett a jutalma, sőt Gvardiol még tovább döntögetheti a legdrágább hátvéd csúcsát, lévén a Manchester City még tízmillió eurós bónuszt fizethet – ugyanakkor minden bevétel húsz százaléka a Dinamo Zagrebé, amely mindenestől már 36.8 milliót kapott a 2010-ben a NK Tresnjevkától megszerzett futballistáért (Gvardiol akkor még csak nyolcéves volt).

Köteles a City játszani még egy gálamérkőzést a Lipcsével, ennek a teljes bevétele a német klubot illeti meg, és érdekes, hogy angol lapok szerint bizonyos bónuszok miatt még mindig Harry Maguire a világ legdrágább védője.

NEM MINDENKI BOMBASIKER

A csaknem kétméteres norvég csatárt, Alexander Sörlothot 20 millióért vették, mindenestől 13.5 millióért távozott, a spanyol kapust, Josep Martínezt 2.5 millióért vették, és noha időközben válogatott lett, 3.5 millióért opciózta el a Genoa. Angelino legszebb napjaiban közel 40 millió eurót ért, de mostanában formán kívül futballozik, így alig 1.5 millióért kapta kölcsön a Galatasaray, hatmilliós vételi opcióval, ami életbe lép, ha húsz mérkőzést játszik (egymilliós lehet a bónusz, és ha eladja majd őt a török csapat, a kilencmillió euró fölötti összeg ötöde a németeké).

A 31 éves Marcel Halstenberg nagyon olcsón távozott, 240 mérkőzés után, Konrad Laimert ingyen vitte el a Bayern München, közel 30 millióval „megrövidítve” így az RB-kasszát. A 46-szoros norvég válogatott kapussal, Örjan Nylanddal nem hosszabbítottak, U20-as válogatott kollégáját, Tim Schreibert kölcsönadták a Saarbrückennek, a középső védő Frederik Jäkelt az Elversbergnek.

A portugál támadót, az éppen sérült André Silvát anno 23 millió euróért vették meg az Eintracht Frankfurttól, 95 mérkőzésen lőtt 26 gólt, adott 17 gólpasszt, de tavasszal már nem ment neki, most kölcsönkapta a Real Sociedad, 15 milliós opcióval. Ennél a klubnál töltötte az előző idényt Sörloth, aki a Lipcsében 38/6/3-as mutatóval zárt.

A saját nevelésű középső középpályásért, Tom Kraussért ötmillió eurót fizetett a Mainz.

KEINE PANIK!

A távozók az előző idényben összesen 87 kanadai pontot hoztak a konyhára, és távozhat még a nyáron a nemsokára 33 éves Kevin Kampl (Trabzonspor), Mohamed Simakan (Marseille, Manchester United), Dani Olmo (Manchester City), Caden Clark (Fortuna Sittard), Yussuf Poulsen (Leeds United), Benjamin Henrichs (Arsenal) és Ilaix Moriba (Lyon), Benjamin Seskót meg máris vinné Lipcséből a Milan.

Butaság lenne azt hinni, hogy most kitört a pánik a klubnál, és fejvesztve keresik, kikkel pótolnák a távozókat: Eberl asztalán már régóta ott fekszik egy sokneves lista a célpontokkal, a Sport Bild szerint egy harmincfős választékból dolgoznak, természetesen folyamatosan érkeznek új nevek, javaslatok.

„Megértem a szurkolók csalódottságát és aggodalmát. A világon egyetlen klub, egyetlen menedzser és egyetlen edző sem szereti elveszíteni az ilyen kaliberű játékosokat – nyilatkozta Eberl. – A távozások nem érték felkészületlenül a klubot, ígérhetem, hogy ismét nagyszerű és izgalmas csapatunk lesz. Már eddig is nagyon jó játékosokat szerződtettünk, és további, rendkívül izgalmas futballistákat fogunk hozni.”

Még a Bayern Münchennel foglalkozó bavarianfootballworks.com is megjegyezte, hogy három világsztárt adott el az RB Leipzig, és bizony ez nem jó a Bundesligának…

REKORDRA REKORD

Az angol Elliott Williams tíz főállású megfigyelőnek parancsol, a 32 éves Kevin Rangnick (Ralf Rangnick) fia dolgozott az Openda-aktán, számtalan statisztikát és videót megnézve, majd az orvosi csapattal is együttműködve, ugyanis Lois Openda a születése után egy évig kórházban volt asztmája miatt, gondok voltak a gégefedőjével is, de az előírt műtétje előtt szerencsére meggyógyult. Az orvosok sokáig állították, hogy nem fog tudni sportolni, szerencsére Openda minden egészségügyi gondja a múlté.

A 23 éves középcsatár 43 millió euróba került, tavaly 15.95 millióért vette a Lens az FC Bruges-től, egyébként a Standard Liége neveltje – a Ligue 1-ben 38 mérkőzésen 21 gólt szerzett, és adott 4 gólpasszt is, mérkőzéseken átlagosan 65 percet játszva. Lothar Matthäus szerint ő lesz az új idény egyik sztárja.

Már tavaly „lezongorázták” a topcsapatok által is keresett középcsatár, Benjamin Sesko leigazolását az osztrák leányvállalattól, a húszéves szlovén ék 18 góllal búcsúzott Ausztriától – jött vele Laimer helyére a 22 éves osztrák Nicolas Seiwald, 20 milliós pénzmozgással. Tavasszal ifjú kora dacára többször is ő volt a salzburgiak csapatkapitánya.

Picit többe került a középső támadó középpályás Christoph Baumgartner, a 24 éves osztrák jó idényt zárt a Hoffenheimben, 33 bajnokin 14 kanadai pontot szerzett – őt még jóval azelőtt szerződtették, hogy Szoboszlait eladták volna. Eberl szerint Baumgartner igazi álomjátékos, a középpálya összes posztján bevethető, de még csatárként is. A bónusza még négymillió euró, ha ennek legalább a negyede esedékes lesz, Baumgartner a legdrágább osztrákká válik, beérve Marko Arnautovicot.

„Eberl, Schröder és Krüger már az első találkozón megmutatta, hogy a klub mennyire le szeretne igazolni engem, a Rose-zal folytatott beszélgetés bizonyította aztán, hogy abszolúte helyes lépés számomra ez az átigazolás” – mondta a játékos. Lásd fentebb.

 

RÉGI MÓDSZER, JÓ MÓDSZER

A Lipcse folytatta a mezgerélést a PSG utánpótlásában, a 18 éves El Chadaille Bitshiabuban ők látják a leendő világklasszist, a párizsiak nem, így a mostani 15 millió eurót választották, és még ötmillióban reménykedhetnek. Eberl szerint Bitshiabu egész Európa legizgalmasabb védőtehetsége, szűrőként és balhátvédként is bevethető.

Rose egyébként is a sokoldalú hasznosításban hisz, a spanyol U20-as válogatott szélsőt, Hugo Novoát és a Barcelonától 16 millióért megszerzett középső középpályást, Ilaix Moribát kipróbálta egy felkészülési mérkőzésen a védelem két szélén – ha már eredeti posztjaikon nagyon messze állnak a kezdőcsapattól. Mindketten kölcsönből tértek vissza.

A Szoboszlai-ügy farvizén került kölcsönbe a klubhoz a 20 éves portugál Fábio Carvalho, vételi opció nélkül, érkezett ingyen egy rutinos, Bayern-nevelés kapus, Leopold Zingerle – és kölcsönbe a PSG-től az egykori barcelonai csodagyerek, Xavi Simons, aki karmester és szélső is. Őt a nyáron a francia csapat négymillióért opciózta vissza Eindhovenből, de nincs helye a keretben, noha igen jó játékos, és szemtelenül fiatal. Talán ezért sincs vételi lehetőség az ő németországi szerződésében sem.

AZ ÚJ GVARDIOL PEDIG…

A Dinamótól vett védő pótlására a Dinamótól érkezhet a 23 éves, 8-szoros válogatott Josip Sutalo, de a Napoli, a Fiorentina és az Ajax is alkuszik rá, még 2028-ig tart a szerződése, és mindenki tudja, hogy sok pénze van most az RB-nek.

A húszéves francia Castello Lukeba sokkal jobban illeszkedik a lipcsei stratégiába, az U21-es válogatott bekk a Kicker értesülései szerint 34 millióért fog klubot váltani. Egyesek szerint plusz Moriba játékjogáért, és a következő vételár 15 százaléka is a Lyoné lesz.

Eberl 25 milliót plusz bónuszokat és továbbadási részesedést kínált a Feyenoordnak a 23 éves, háromszoros holland válogatott Lutsharel Geertruidáért, a játékossal már meg is egyeztek. A rotterdamiak ennyit kértek a játékosért (két német ajánlatot is elutasítottak már), kérdés, vérszemet kapnak-e a Gvardiol-transzfer után… A német Sky Sport szerint Lukeba és Geertruida egyszerre nem fog Lipcsébe igazolni.

Csak 19 éves, és igen olcsón megvehető a szerb Sztefan Lekovics (Crvena zvezda). Olcsón, ha nem igaz, hogy a Dortmund és a Bayern is vinné őt...

KELL A HOSSZÚ KISPAD…

Húszmillió euróért árulja a Juventus a szűrő Denis Zakariát, felmerült, hogy a Milanban a helyét egyelőre nem találó Charles De Ketelaerét megszerzi a Leipzig valamilyen formában, olcsóbb megoldás Mohamed Diomande (Nordsjaelland) és a norvég Joshua Kitolano (Sparta Rotterdam).

A kétszeres belga válogatott szélső, Mike Trésor (Genk) kevés kérővel bír, a nála is fiatalabb, négyszeres belga csatár, Johan Bakayoko (PSV) árát felviszi a PSG állítólagos 35 milliós ajánlata.

SAJÁT FORRÁS, A LEGOLCSÓBB LELŐHELY

Már tavasszal arról írt a német sajtó, hogy a lipcseiek nagy vágya a frankfurti karmester, Jesper Lindström, de nem adták el 25 millióért, Nicolo Zaniolóért 40 milliót remél a Galatasaray, a 21 éves angol középpályást, Cole Palmert opciósan kérték kölcsön a Manchester Citytől. Salzburgból érkezhet a legolcsóbb megoldás, a még tizenéves Oszkar Gluhot élcsapatok sora venné meg, lehet, egyszerűbb lenne nem eladni, hanem „feljebb léptetni” őt.

Maga Rose erőlteti az angol sajtó szerint Jean-Philippe Mateta megvételét, jól ismeri a Crystal Palace francia csatárát, a lyoni szélsőért, Bradley Barcoláért a PSG-vel kell versenyt futni, az Atlético Madrid közel húszmilliót remél a brazil Samuel Linóért.

MERRE TOVÁBB?

Rose egy évvel, 2025-ig meghosszabbította a szerződését, a csapat előtt a minimális cél továbbra is a negyedik hely a tabellán és a Bajnokok Ligája-kvalifikáció. Rose most már annyit keres, mint korábban Dortmundban: évi 4.5 millió eurót (korábban „csak” hárommilliót kapott). A volt salzburgi sportigazgató, Christoph Freund egyébként a Bayernhez igazolt (Eberl tagadta, hogy ő is Münchenbe távozna), az edző, Matthias Jaissle pedig aláírt az al-Ahli Szaúdihoz. Nem 4.5 millióért...

Lipcsében Timo Werner a kereseti rekorder, évi bruttó 10+2 millió euróval.

A legjobb 11 (Transfermarkt.de)
A legjobb 11 (Transfermarkt.de)

 

A BUNDESLIGA ÁTIGAZOLÁSAI, 2023 NYARA

FC AUGSBURG
Érkezett:
Mergim Berisha (Fenerbahce, kölcsön után végleg, 4000000 euró), Tim Breithaupt (Karlsruhe, 2500000 euró), Sven Michel (Union Berlin, 950000 euró), Patric Pfeiffer (Darmstadt, ingyen), Finn Dahmen (Mainz, ingyen), Okugava Maszaja (Arminia Bielefeld, ingyen), Phillip Tietz (Darmstadt, 2200000 euró)
Kölcsönből vissza: Frederik Winther (Bröndby), Raphael Framberger (Sandhausen), Maurice Malone (Wolfsberg), Ricardo Pepi (Groningen), Lasse Günther (Jahn Regensburg), Jozo Stanic (NK Varazdin)
Távozott: Felix Götze (Rot-Weiss Essen, kölcsön után végleg, 100000), Daniel Caligiuri (szerződése lejárt), Julian Baumgartlinger (visszavonult), Tobias Strobl (visszavonult), Rafal Gikiewicz (Ankaragücü, i.), André Hahn (szl.), Ricardo Pepi (PSV, 11000000)
Kölcsönbe: Henri Koudossou (Den Haag), Lasse Günther (Wehen Wiesbaden)
Kölcsönből vissza: Kelvin Yeboah (Genoa)

BAYER 04 LEVERKUSEN
Érkezett:
Arthur Soares (América FC, 7000000), Alejandro Grimaldo (Benfica, i.), Granit Xhaka (Arsenal, 25000000), Jonas Hofmann (Mönchengladbach, 10000000), Victor Boniface (Union SG, 20 500 000)
Kölcsönből vissza: Sadik Fofana (Nürnberg), Paulinho (Atlético Mineiro), Gustavo Puerta (Nürnberg)
Távozott: Lennart Grill (Union Berlin, kv.), Daley Sinkgraven (Las Palmas, i.), Karim Bellarabi (szl.), Andrej Lunyev (szl.), Mitchel Bakker (Atalanta, 10000000), Moussa Diaby (Aston Villa, 55 000 000), Kerem Demirbay (Galatasaray, 3 700 000)
Kölcsönbe: Sadik Fofana (Fortuna Sittard)
Kölcsönből vissza: Callum Hudson-Odoi (Chelsea)

FC BAYERN MÜNCHEN
Érkezett:
Konrad Laimer (Leipzig, ingyen), Raphaël Guerreiro (Dortmund, ingyen), Kim Min Dzse (Napoli, 50000000 euró)
Kölcsönből vissza: Alexander Nübel (Monaco), Malik Tillman (Rangers), Gabriel Vidovic (Vitesse), Marcel Sabitzer (Manchester United)
Távozott: Bright Arrey-Mbi (Hannover, kölcsön után végleg, ingyen), Daley Blind (Girona, i.), Lucas Hernández (PSG, 45000000), Marcel Sabitzer (Dortmund, 19 000 000), Sadio Mané (al-Naszr, 30 000 000)
Kölcsönbe: Alexander Nübel (VfB Stuttgart, 1 000 000)
Kölcsönből vissza: Joao Cancelo (Manchester City)

VFL BOCHUM
Érkezett:
Moritz-Broni Kwarteng (Magdeburg, 1100000), Noah Loosli (Grasshoppers, i.), Matus Bero (Vitesse, i.), Lukas Daschner (St. Pauli, i.), Felix Passlack (Dortmund, i.), Bernardo (RB Salzburg, 400 000)
Kölcsönből vissza: Tim Oermann (Wolfsberg), Lys Mousset (Nimes)
Távozott: Jannes Horn (Nürnberg, kv., i.), Silvere Ganvoula (Young Boys, i.), Konsztantinosz Sztafilidisz (szl.), Vasziliosz Lampropulosz (OFI Kréta, i.)
Kölcsönbe: Gerrit Holtmann (Antalyaspor)
Kölcsönből vissza:
Saidy Janko (Valladolid), Pierre Kunde (Olympiakosz), Keven Schlotterbeck (Freiburg), Dominique Heintz (Union Berlin)

BORUSSIA DORTMUND
Érkezett:
Rami Benszebaini (Mönchengladbach, i.), Felix Nmecha (Wolfsburg, 30000000), Marcel Sabitzer (Bayern München, 19 000 000)
Kölcsönből vissza: Thorgan Hazard (PSV)
Távozott: Jude Bellingham (Real Madrid, 103000000 euró), Ansgar Knauff (Frankfurt, kölcsön után végleg, 5000000), Felix Passlack (Bochum, i.), Luca Unbehaun (Verl, i.), Mahmoud Dahoud (Brighton, i.), Raphaël Guerreiro (Bayern München, i.), Anthony Modeste (szl.), Nico Schulz (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Tom Rothe (Holstein Kiel, 350000)

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Érkezett:
Julian Weigl (Benfica, kölcsön után végleg, 7180000), Fabio Chiarodia (Werder Bremen, 2000000), Robin Hack (Bielefeld, 1100000), Grant-Leon Ranosz (Bayern München II, i.), Lukas Ullrich (Hertha II, i.), Tomas Cvancara (Sparta Praha, 10500000), Franck Honorat (Brest, 8000000)
Kölcsönbe: Maximilian Wöber (Leeds United, 500 000)
Kölcsönből vissza: Rocco Reitz (St. Truiden)
Távozott: Jordan Beyer (Burnley, kv., 15000000), Marcus Thuram (Inter, i.), Rami Benszebaini (Dortmund, i.), Lars Stindl (Karlsruhe, i.), Jonas Hofmann (Leverkusen, 10000000)

SV DARMSTADT 98
Érkezett:
Andreas Müller (Magdeburg, i.), Fabian Nürnberger (Nürnberg, i.), Fraser Hornby (Reims), Christoph Klarer (Fortuna Düsseldorf, 2000000)
Kölcsönbe: Matej Maglica (VfB Stuttgart)
Távozott: Patric Pfeiffer (Augsburg, i.), Keanan Bennetts (Wehen Wiesbaden, i.), Phillip Tietz (Augsburg, 2200000), Antonisz Makatunakisz (szerződését felbontották)
Kölcsönből vissza: Magnus Warming (Torino)

EINTRACHT FRANKFURT
Érkezett:
Hugo Larsson (Malmö, 9000000), Willian Pacho (Antwerpen, 9000000), Junior Dina Ebimbe (PSG, kv., 6500000), Ansgar Knauff (Dortmund, kv., 5000000), Philipp Max (PSV, kv., 1900000), Omar Marmus (Wolfsburg, i.), Elljesz Szkiri (1. FC Köln, i.), Jessic Ngankam (Hertha, 4000000)
Kölcsönbe: Robin Koch (Leeds United, 500000)
Kölcsönből vissza: Ragnar Ache (Greuther Fürth), Ali Akman (Göztepe), Jens Petter Hauge (Gent), Jérome Onguéné (Salzburg), Igor Matanovic (St. Pauli)
Távozott: Evan Ndicka (Roma, i.), Kamada Daicsi (Lazio, i.), Almamy Touré (szl.), Ragnar Ache (Kaiserslautern, 1 000 000), Djibril Sow (Sevilla, 10 000 000), Diant Ramaj (Ajax, 8 000 000)
Kölcsönbe: Jérôme Onguéné (Servette)

SC FREIBURG
Érkezett:
Junior Adamu (Salzburg, 6000000), Florian Müller (VfB Stuttgart, 1500000)
Kölcsönből vissza: Lino Tempelmann (Nürnberg), Nishan Burkart (Winterthur), Keven Schlotterbeck (Bochum)
Távozott: Kevin Schade (Brentford, kv., 25000000), Mark Flekken (Brentford, 13000000), Nishan Burkart (Winterthur), Nils Petersen (visszavonult), Jonathan Schmid (szl.), Lino Tempelmann (Schalke, 700000), Jong Vu Jong (VfB Stuttgart, 2800000)
Kölcsönbe: Robert Wagner (Greuther Fürth)

1. FC HEIDENHEIM 1846
Érkezett:
Tim Siersleben (Wolfsburg, kv., 500000), Nikola Dovedan (Austria Wien, i.), Benedikt Gimber (Jahn Regensburg, i.), Marvin Pieringer (Schalke, 1800000)
Kölcsönbe: Eren Dinkci (Werder Bremen)
Távozott: Dzenis Burnic (Karlsruhe, i.)

TSG 1899 HOFFENHEIM
Érkezett:
Julian Justvan (Paderborn, 1500000), Florian Grillitsch (Ajax, i.), Marius Bülter (Schalke, 3000000), Szalai Attila (Fenerbahce, 12 300 000)
Kölcsönből vissza: Diadié Samassékou (Olympiakosz), Maximilian Beier (Hannover), Melayro Bogarde (PEC), Marco John (Greuther Fürth), Kasim Adams (Basel)
Távozott: Christoph Baumgartner (Leipzig, 24000000), Stefan Posch (Bologna, kv., 5000000), Sebastian Rudy (szl.), Philipp Pentke (1. FC Köln, i.), Munasz Dabbur (Sabab al-Ahli, 1500000), Lucas Ribeiro (Ceará)
Kölcsönbe: Jacob Bruun Larsen (Burnley)
Kölcsönből vissza: Thomas Delaney (Sevilla), Kasper Dolberg (Nice), Angelino (Leipzig), Eduardo Quaresma (Sporting CP), Justin Che (Dallas)

1. FC KÖLN
Érkezett:
Julian Chabot (Sampdoria, kv., 2500000), Jacob Christensen (Nordsjaelland, i.), Leart Paqarada (St. Pauli, i.), Philipp Pentke (Hoffenheim, i.)
Kölcsönbe: Luca Waldschmidt (Wolfsburg), Rasmus Carstensen (Genk)
Kölcsönből vissza: Noah Katterbach (Hamburg), Jonas Urbig (Jahn Regensburg)
Távozott: Ondrej Duda (Hellas Verona, kv., 2700000), Sebastian Andersson (szl.), Elljesz Szkiri (Frankfurt, i.), Timo Horn (szl.), Jonas Hector (visszavonult), Kingsley Schindler (Samsunspor, i.)
Kölcsönbe: Tim Lemperle (Greuther Fürth), Jonas Urbig (Greuther Fürth)

RASENBALLSPORT LEIPZIG
Érkezett:
Christoph Baumgartner (Hoffenheim, 24000000), Benjamin Sesko (Salzburg, 24000000), Nicolas Seiwald (Salzburg, 20000000), Leopold Zingerle (Paderborn, i.), El Chadaille Bitshiabu (PSG, 15000000), Lois Openda (Lens, 43000000)
Kölcsönbe: Fábio Carvalho (Liverpool), Xavi Simons (PSG)
Kölcsönből vissza: Hugo Novoa (Basel), Tim Schreiber (Holstein Kiel), Ilaix Moriba (Valencia), Alexander Sörloth (Real Sociedad), Angelino (Hoffenheim), Frederik Jäkel (Bielefeld), Tom Krauss (Schalke)
Távozott: Szoboszlai Dominik (Liverpool, 70000000), Christopher Nkunku (Chelsea, 60000000), Josep Martínez (Genoa, kv., 3500000), Konrad Laimer (Bayern München, i.), Örjan Nyland (szl.), Tom Krauss (Mainz, 5000000), Marcel Halstenberg (Hannover, 700000), Alexander Sörloth (Villarreal, 10 000 000), Josko Gvardiol (Manchester City, 90 000 000), André Silva (Real Sociedad)
Kölcsönbe: Tim Schreiber (Saarbrücken), Sanoussy Ba (LASK), Angelino (Galatasaray, 1500000), Fabrice Hartmann (Sligo Rovers)
Kölcsönbe: Frederik Jäkel (Elversberg)

Kölcsönből vissza: Abdou Diallo (PSG)

1. FSV MAINZ 05
Érkezett:
Daniel Batz (Saarbrücken)
Kölcsönbe: Sepp van den Berg (Liverpool)
Kölcsönből vissza: Merveille Papela (Sandhausen), Anderson Lucoqui (Hansa Rostock), Ronaël Pierre-Gabriel (Espanyol), Ben Bobzien (Elversberg)
Távozott: Angelo Fulgini (Lens, kv., 7200000), Finn Dahmen (Augsburg, i.), Aarón Martín (Genoa, i.), Marcus Ingvartsen (Nordsjaelland, 2950000), Marlon Mustapha (Como, 900000), Anderson Lucoqui (Hertha, i.), Ronaël Pierre-Gabriel (Nantes, i.)

VFB STUTTGART
Érkezett:
Serhou Guirassy (Rennes, kv., 9000000), Jovan Milosevics (Vojvodina, 1200000), Maximilian Mittelstädt (Hertha, 500000), Matej Maglica (St. Gallen, 450000), Jamie Leweling (Union Berlin, 200000), Jong Vu Jong (Freiburg, 2800000), Deniz Undav (Brighton, 700 000)
Kölcsönbe: Alexander Nübel (Bayern München, 1 000 000)
Kölcsönből vissza: Roberto Massimo (Académico Viseu), Mohamed Sankoh (Vitesse), Wahid Faghir (Nordsjaelland), Clinton Mola (Blackburn)
Távozott: Florian Müller (Freiburg, 1500000), Tanguy Coulibaly (szl.)
Kölcsönbe: Matej Maglica (Darmstadt), Wahid Faghir (Elversberg), Juan José Perea (Hansa Rostock), Ömer Beyaz (Hatayspor)
Kölcsönből vissza: Tiago Tomás (Sporting CP)

1. FC UNION BERLIN
Érkezett
: Diogo Leite (Porto, kv., 7500000), Mikkel Kaufmann (Köbenhavn, 2700000), Lennart Grill (Leverkusen, kv.), Lucas Tousart (Hertha, 3000000), Benedict Hollerbach (Wehen Wiesbaden, 2 000 000), Alexander Schwolow (Hertha, i.)
Kölcsönbe: Alex Kral (Szpartak Moszkva), David Datro Fofana (Chelsea), Brenden Aaronson (Leeds United)
Kölcsönből vissza: Tim Skarke (Schalke), Tymoteusz Puchacz (Panathinaikosz), Rick van Drongelen (Hansa Rostock), Dominique Heintz (Bochum), Endo Keita (Braunschweig)
Távozott: Sven Michel (Augsburg, 950000), Paul Seguin (Schalke, 750000), Levin Öztunali (Hamburg, i.), Kevin Möhwald (Eupen, i.), Jamie Leweling (VfB Stuttgart, 200000), Rick van Drongelen (Samsunspor, 200000), Niko Giesselmann (szl.)
Kölcsönbe: Tymoteusz Puchacz (Kaiserslautern), Lennart Grill (Osnabrück), Morten Thorsby (Genoa)
Kölcsönből vissza: Timo Baumgartl (PSV)

SV WERDER BREMEN
Érkezett:
Dawid Kownacki (Düsseldorf, i.), Naby Keita (Liverpool, i.)
Kölcsönből vissza: Justin Njinmah (Dortmund II), Nick Woltemade (Elversberg), Nicolai Rapp (Kaiserslautern), Oliver Burke (Millwall)
Távozott: Fabio Chiarodia (Mönchengladbach, 2000000), Yannik Engelhardt (Freiburg II., kv., 900000), Pak Kju Hjun (Dynamo Dresden, 150000), Lee Buchanan (Birmingham City, 1 500 000), Niklas Schmidt (Toulouse, 2 500 000)
Kölcsönbe: Eren Dinkci (Heidenheim)
Kölcsönből vissza: Maximilian Philipp (Wolfsburg)

VFL WOLFSBURG
Érkezett:
Moritz Jenz (Lorient, 8000000), Vaclav Cerny (Twente, 8000000), Cédric Zesiger (Young Boys, 5000000), Tiago Tomás (Sporting CP, 8000000), Rogério (Sassuolo, 5 500 000)
Kölcsönből vissza: Maximilian Philipp (Werder Bremen), Bartosz Bialek (Vitesse), Aster Vranckx (Milan)
Távozott: Marin Pongracic (Lecce, kv., 2000000), , Tim Siersleben (Heidenheim, kv., 500000), Paulo Otávio (al-Szadd, i.), Omar Marmus (Frankfurt, i.), Josuha Guilavogui (szl.), Felix Nmecha (Dortmund, 30000000)
Kölcsönbe: Luca Waldschmidt (1. FC Köln), Bartosz Bialek (Eupen)

Lezárva hétfőn reggel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik