Hertha: Ne komolykodják túl! – dr. Löw javaslata Dárdainak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.02.01. 11:40
null
Dárdai Pál és egyik segítője, Rainer Widmayer (Fotó: Szabó Miklós – archív)
Könnyedség, vidámság, jó hangulat – a megkérdezett lipcsei sportpszichológus szerint Dárdai Pál, a két vereség után lévő Hertha BSC vezetőedzője jól teszi, ha ezekre is hangsúlyt fektet az e heti edzéseken.

 

Dárdai Pál a napokban kifejtette a Nemzeti Sportnak: a két vereség ellenére sem érzi, hogy a Hertha válságban lenne – de tisztában van azzal, hogy a sajtóban természetesen születnek „kríziselemző”, problémákat kutató cikkek.

A Berliner Zeitung köztes megoldást választott, amikor a lipcsei egyetem sportpszichológusát, a Bundesliga iránt élénken érdeklődő Marc-Oliver Löwöt kérdezte: szerinte mi a teendő?

„Ilyen helyzetben is fontos, hogy ne száműzzék a könnyedséget és a jókedvet az edzésekről, mert ezek egyáltalán nem a komolytalanság vagy a profihoz méltatlan hozzáállás jelei. Csak azok számíthatnak sikerekre, akiknek gondolatait nem verik bilincsbe a kudarcok, akik minden helyzethez próbálnak pozitívan alkalmazkodni. Nagyon fontos, hogy továbbra is jó hangulatban folyjon a munka.”

A sportpszichológus szerint lényeges, hogy Dárdai és stábja megfelelő üzeneteket küldjön az őszi sikerek nyomán esetleg elkényelmesedő futballistáknak, és persze azoknak is, akik hajlamosak félni, leblokkolni a kudarcok miatt.

„Az előbbiekben tudatosítani kell, hogy mindig feszegetniük kell a teljesítőképességük határait, az utóbbiakat pedig tanácsos bátorítani, emlékeztetni az erősségeikre, és elhitetni velük, hogy a jó szereplés nyomán megnőtt lélektani teher valójában luxusprobléma” – folytatta Marc-Oliver Löw.

A sportpszichológus hozzátette: szerinte intő jel, hogy a csapatkapitány Vedad Ibisevic már öt forduló óta nem szerzett gólt – úgy véli, vele érdemes külön foglalkozni, hogy ne érezze, neki kell a hátán cipelnie a csapatot.

„Egy sportpszichológus sokat segíthet a nehézségek megoldásában, de a végén ő is csak úgy enged utunkra: sok szerencsét!” – idéz a lap a mindenekelőtt a kemény edzésmunkában hívő, de a jó hangulatra magától is mindig ügyelő Dárdait.

A legutóbbi öt bajnokijából négyet elveszítő Hertha a Bundesliga-tabella hatodik helyén áll; következő ellenfele a 16. helyezett Ingolstadt lesz szombaton, hazai pályán.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik