Csodagyerekre vadásznak a „farkasok”

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2013.01.10. 14:17
null
Perisic után újabb igazolásokat tervez a Wolfsburg (Fotó: vfl-wolfsburg.de)
Elérkeztünk az év azon szakához, amikor a nemzetközi futballvilágban az ősszel mellőzött labdarúgók felveszik fényes-szűk, szőrmés-süsüs dzsekijüket, beugranak a térdig érő ülepű pamutnaciba, majd a télen használatos terepjáróba, és felkeresik ügynöküket, hogy kéz a kézben – bankszámla az alszámlában – új kenyéradót találjanak. Gyermekkoromban is erről a csapatról álmodtam; Itt végre bizonyítom képességeimet; Az új edző bizalmával irány a válogatott; A régi helyemen nem kaptam lehetőséget, pedig...; Egy ilyen játékosért nem pénz a heti negyvenezer euró; Ez az üzlet megér önöknek kétszázezer euró megbonyolítási díjat; A nyáron majd új klubot húzunk le – öveket bekapcsolni, ingerszintet levinni, belecsapunk idén is az átigazolási lecsóba! Az angolok után az olaszokkal folytattuk, most pedig a spórolós németek következnek.

Ahogyan azt mostanában megszokhattuk, a német labdarúgó-élvonal, a Bundesliga csapatai nem szórják ész nélkül a pénzt, hanem igyekeznek precízen, logikusan befektetni az arra szántat. Kivéve természetesen a VfL Wolfsburgot, amely az elmúlt néhány évben üde színfolt bohókás-érdekes igazolásaival. A Bajnokok Ligája helyett immáron a kiesés ellen harcoló „farkasok” költötték a télen a legtöbb pénzt, hét és fél millió eurót, mégpedig Ivan Perisicre, aki nagy reményekkel érkezett néhány éve Dortmundba, de a középpályás sem a tengelyben, sem a bal oldalon nem fért be a kezdőbe. A belga bajnokság 2011-es aranycipőse és aranylabdása pedig sokkal jobb futballista annál, hogy ne kezdjen minden német bajnokin – a zöld-fehérek pedig sokat profitálhatnak a horvát bizonyítási vágyából.

Nyughatatlanul keresi csodagyerekét a klub, a legújabb jelek szerint az olasz ígéret, a Cagliari középpályása, Radja Nainggolan vagy az ajaxos Miralem Szulejmani lesz az, de az újdonsült tréner, Dieter Hecking legfrissebb kiszemeltje az Arsenal által a Sao Paulónak kölcsönadott szűrő, Denilson. A klub megfigyelőinek szeme nagyon messze ellát, így került fókuszukba például az Albániában erősödő nigériai középpályás, Nurudeen Orelesi. Vagy a Skenderbeu debreceni vendégjátékán figyeltek fel rá? Felvetődött az is, hogy a Chelsea által „tulajdonolt”, Brémában erősödő Kevin de Bruyne-t valamilyen úton-módon megszerezzék, azt pedig maga a La Gazzetta dello Sport szellőztette meg, hogy Kevin-Prince Boateng a Milanból a Wolfsburghoz kerülhet a télen.

A nagy duóval, a Dortmunddal és a Bayernnel a jövő héten foglalkozunk bővebben, bár például a Mainz kapcsán megemlíthetjük mindkettőt most is: utóbbi megegyezett a nyáron ingyen elvihető fiatal védővel, Jan Kirchhoff-fal, előbbi pedig tízmillió eurónál is többet adna Szalai Ádámért. Akit az Arsenal is gőzerővel csábít. „A télen biztosan nálunk marad. A világ minden pénzéért sem adjuk el” – fogalmazott a magyar fiú ügyében Christian Heidel, a Mainz klubmenedzsere, és ebből a transzfereket csak felületesen figyelemmel követők számára is világos, hogy eladnák, de minimum a duplájáért, ahogyan azt Bud Spencer mondta egy vízilovas filmben. Mindenesetre Szalai Ádám leszögezte, senki sem kereste, senkitől sem kapott ajánlatot.

Kitett magáért ligaszinten a Leverkusen is, amely eladta Renato Augustót a Corinthiansnek 3.5 millió euróért, és az összeget a lengyel tinizseni, a mindössze 18 éves Arkadiusz Milik megszerzésére fordította. A kissé forrófejű ifjú tavaly négy, az ősszel hét gólt vágott a Gornik Zabrze színeiben, és a felnőttválogatottban is bemutatkozott, mégpedig világbajnoki selejtezőn Macedóniában. Ne feledjük, még novemberben szerzett egy másik lengyelt, pontosabban lengyel-németet a Bayer a nyár óta klub nélküli Sebastian Boenisch személyében – a következő célpont pedig a müncheni Emre Can. Kellemetlen hír ellenben a „gyógyszergyáriak” számára, hogy a klub és a német korosztályos válogatottak védőcsillagát, a 17 esztendős Marian Sarrt lecsapta kezükről a Dortmund (kihasználva, hogy nem volt még profi kontraktusa, így aztán nem tudott mit tenni ellene a Leverkusen). Tombolt is a Sarr-ügyben történt kavarás miatt a klub általános menedzsere, Wolfgang Holzhauser, mondván, mi értelme van így évi négymillió eurót befektetni akadémiájukba?

Szokás szerint azok igyekeztek a legjobban, akiket megcsapott a kiesés szele, az Augsburg így igazolta például a távoli északról az amerikai válogatott védőt, Michael Parkhurstöt, és kérte kölcsön Angliából a dél-korai Dong Von Dzsit (modern világ, like!). A Fortuna kegyeit gyárilag már elnyerő Düsseldorf is belehomorított, lévén ide egy japán (Omaje Genki) és egy norvég (Mathis Bolly) légiós érkezett. Hoffenheimbe szokás szerint egy brazil, pontosabban megvették ugyan a karmester Guilherme Bitecót a Gremiótól, de egy kerek évre kölcsön is adták oda – ugyanilyen eljárással érkezett szintén 18 éves kollégája, a perui Júnior Ponce az Alianza Limától. Azért sürgősséggel érkezett is egy perui a klubhoz, az ősszel igencsak lyukas védelmet a jobbon a sokszoros válogatott Luis Advíncula szedi majd rendbe.

Zárjunk egy kiscsapattal, a Greuther Fürthtel, amellyel ritkán foglalkozunk (ámbár nem véletlenül). A sereghajtó egymillió euróért vett egy szerb középcsatárt, a norvég arany- és bronzcipős Nikola Djurdjicset, kölcsönkérte a Borussia Mönchengladbachtól az ígéretes védőt, Matthias Zimmermannt, a Hamburgtól pedig ingyen megkapta a szintén sokszoros U-válogatott kapust, Tom Mickelt. Egy dél-korai ide is „jutott” a Wolfsburgtól kölcsönkapott balszélső, Pak Dzsung Bin személyében.

NÉMET BUNDESLIGA – ÁTIGAZOLÁSOK 2013 TELÉN
FC AUGSBURG
Érkezett: Michael Parkhurst (Nordsjaelland, i.), Dong Von Dzsi (k., Sunderland, 50.000
Távozott:
BAYERN MÜNCHEN
Érkezett:
Távozott: Mitchell Weiser (k., Kaiserslautern)
BAYER 04 LEVERKUSEN
Érkezett: Arkadiusz Milik (Gornik Zabrze, 2.600.000), Zvonko Pamic (kv., Duisburg)
Távozott: Renato Augusto (Corinthians, 3.500.000), Zvonko Pamic (Dinamo Zagreb, 230.000)
BORUSSIA DORTMUND
Érkezett:
Távozott: Ivan Perisic (Wolfsburg, 7.500.000)
FORTUNA DÜSSELDORF
Érkezett: Omaje Genki (Simizu S-Pulse), Mathis Bolly (Lilleström)
Távozott: Timo Furuholm (kv., Hallescher), Mazin Ahmed al-Huthajfi (kv., al-Ittihad)
EINTRACHT FRANKFURT
Érkezett: Marco Russ (k., Wolfsburg, 500.000)
Távozott: Vadim Demidov (k., Celta Vigo)
SC FREIBURG
Érkezett:
Távozott:
SPVGG GREUTHER FÜRTH
Érkezett: Nikola Djurdjics (Haugesund, 1.000.000), Matthias Zimmermann (k., Mönchengladbach), Tom Mickel (Hamburg, i.), Kingsley Onuegbu (kv., Sandhausen), Pak Dzsung Bin (k., Wolfsburg II)
Távozott: Kevin Kraus (k., Heidenheim), Johannes Geis (Greuther Fürth II), Edu (kv., Schalke)
HAMBURGER SV
Érkezett:
Távozott: Tom Mickel (Greuther Fürth, i.)
TSG 1899 HOFFENHEIM
Érkezett: Guilherme Biteco (Gremio B, 1.500.000), Júnior Ponce (Alianza Lima, 300.000), Luis Advíncula (Tavrija Szimferopol)
Távozott: Guilherme Biteco (k., Gremio B), Júnior Ponce (k., Alianza Lima)
1. FSV MAINZ 05
Érkezett:
Távozott:
BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Érkezett: Elias Kachunga (kv., Hertha), Sven Michel (Sportfreunde Siegen, 75.000)
Távozott: Matthias Zimmermann (k., Greuther Fürth), Elias Kachunga (k., Paderborn)
HANNOVER 96
Érkezett: Henning Hauger (kv., Lilleström), André Hoffmann (Duisburg, 800.000), Johan Djourou (k., Arsenal)
Távozott: Henning Hauger (Elfsborg)
1. FC NÜRNBERG
Érkezett:
Távozott:
SCHALKE
Érkezett: René Klingenburg (Schalke II), Edu (kv., Greuther Fürth)
Távozott:
VFB STUTTGART
Érkezett: Rastko Szuljagics (Crvena zvezda U19, 100.000), Benedikt Röcker (VfB Stuttgart II)
Távozott: Francisco „Maza” Rodríguez (América, 2.000.000)
WERDER BREMEN
Érkezett: Mateo Pavlovic (NK Zagreb, 650.000)
Távozott: Francois Affolter (kv., Young Boys)
VFL WOLFSBURG
Érkezett: Ivan Perisic (Dortmund, 7.500.000)
Távozott: Marco Russ (k.,Eintracht Frankfurt, 500.000)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik