Transzferológia: végül Schindler is rákerült a listára

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2010.02.03. 13:54
null
Edmílson (jobbra) a Palmeirastól tér vissza Európába (Fotó: Action Images)
A német első osztályú bajnokságban erősített a Wolfsburg. A Schalke és a Mainz is „jól jött ki" a téli adás-vételből. A francia klubok közül a Marseille és a PSG kétségbe ejtette szurkolóit januári kereterősítési teljesítményével. Spanyolországba visszatért egy korábbi barcelonai világbajnok, akinek fiatal honfitársa éppen most távolodott el a katalán gigásztól.

NÉMETORSZÁG. A Bundesliga elmúlt évi bajnoka, a Wolfsburg végre megejtette első téli igazolását: ötmillió eurót fizetett a Gremiónak a 25 éves középhátvédért, Réverért. Aprócska szépséghibája a dolognak, hogy kéztörése miatt csak február közepére lesz bevethető a brazil. Odaadta a klub ellenben a román bal oldali középpályást, Vlad Munteanut a másodosztályú FSV Frankfurtnak, kölcsönbe, az egykori U21-es válogatott középpályást, Daniel Baiert az Augsburghoz, a régóta elkívánkozó portugál védőt, Ricardo Costát pedig a Lille-hez engedte el.

Réver a Wolfsburgban folytatja
Réver a Wolfsburgban folytatja

Profiszerződést kötött a Bayern München a török származású, de német U-válogatott támadó középpályással, Mehmet Ekicivel, és a nyáron megvásárot holland középső védőt, Edson Braafheidet engedményezte a Celticnek, de kölcsönbe.

Először arról számoltak be a lapok, hogy egymillió euróért adta el a nyáron lejáró szerződésű középpályást, Thomas Hitzlspergert a Laziónak a Stuttgart, de kedd estére már csak 550 ezres összeggel számolt a transfermarkt.de. A brazil Élson is elhagyta a svábokat: a karmester 300 ezer euróért a Hannoverhez került a tavaszra.

A Hertha kölcsönadta Élson honfitársát, a középhátvéd Kakát az Omonia Nicosiának, egy másik brazil, a bal oldali futó César pedig az al-Ahli Dubaihoz került, „végleg".

Ahogyan azt a múlt héten meglebegtettük, a kínai Hao Csün-min a Tiencsin Tedától a Schalkéhez igazolt, a középpályás 2011 (más források szerint 2014) nyaráig írt alá a gelsenkircheniekhez. Poszttársa lesz a svájci Mario Gavranovic is, aki az Yverdont hagyta ott nemrégiben a német egyesület kedvéért, amely – hosszabb-rövidebb időre – megvált a Halil Altintop, Marvin Pourie, Lewis Holtby triótól.

A Bremen egy érdekes húzással jelentkezett: 350 ezer euróért megvásárolta a Bayern nevelésű támadót, Sandro Wagnert a Duisburgtól. Ennél a klubnál is három futballista (Kevin Schindler, Jurica Vranjes, Dusko Tosics) talpára kötöttek útilaput.

Zsebébe nyúlt a bennmaradásért a Hannover: Jan Durica és Élson megszerzése után félmillióért kölcsönvette a Sevillától az elefántcsontparti támadót, Arouna Konét. A Mainzra is ráfért a további erősítés: a rutinos szlovák szélső, Radoslav Zabavnik a Terek Groznijtól érkezett, ingyen, a kétszeres német válogatott balbekket, Malik Fathit pedig kölcsönbe engedte el hozzájuk a Szpartak Moszkva.

Zárjuk a német átigazolásokról szóló részt egy kevésbé vidám hírrel: mindössze 28 esztendősen visszavonult az Eintracht Frankfurttól, pontosabban a profi labdarúgástól a német válogatott söprögető, Christoph Preuss, természetesen sérülés miatt.

FRANCIAORSZÁG. A Ligue 1-ben nem kerekítettek nagy feneket a transzferhajrának, de történt néhány említésre méltó esemény. A Marseille végül nem igazolt senkit a télen, odaadta ellenben az U21-es válogatott védőt, Garry Bocalyt kölcsönbe a Montpellier-nek. A PSG lemaradt Jérémy Menezről, de eleresztette a tavaszra Albert Baninget és Jérome Rothent, tehetséges védőjéért, Grégory Bourillon-ért pedig 1.7 millió eurót fizetett a Lorient. 

A Rennes hiába tett nagy összegű (állítólag 15 millió eurós) ajánlatot a Nice támadójáért, Loic Remyért, nem járt sikerrel, mert a jobbszélső korábbi klubja, a Lyon visszavételi opciója mellett rendelkezik azzal a joggal is, hogy megvétózhatja Remy eladását egy harmadik klubnak. Ez alighanem azt is jelenti, hogy a válogatott játékos a nyáron a Lyonhoz igazol. A Rennes egy csatártól így is megvált: a 2007 telén 4.5 millióért megvett Olivier Thomert játékjogáról térítés nélkül mondott le a Le Mans javára.

Vége a pihenésnek: Wiltord visszatér a pályára
Vége a pihenésnek: Wiltord visszatér a pályára

A Lille ugyebár megszerezte a több angol és spanyol csapattal kacérkodó Ricardo Costát, és elbocsátotta az Emil Lyng, Róbert Vittek duót.

A Valenciennes Magyarországról erősített: félmillió euróért megkaparintotta a Honvédtól az elefántcsontparti válogatott védőt, Benjamint.

Ünnep lehetett az egykori klasszis szélső, a nyár óta munkanélküli Sylvain Wiltord számára, hogy végre talált magának új csapatot – a támadó a másodosztályú Metzhez igazolt.

 

 

SPANYOLORSZÁG. A múlt nyártól eltérően a spanyol élvonalbeli bajnokságban az utolsó napokban meglehetősen békésen csordogáltak az események a játékospiacon. A Barcelonához visszatért kölcsönből a Benficától a brazil Keirrison, ám csak elméletileg, hiszen azonnal oda is adta őt klubja a Fiorentinának, egészen 2011 nyaráig. Érdekes módon vételi opcióval, pedig csak fél éve vették meg a támadót a katalánok, 14 millió euróért. Az olaszok abban bíznak, hogy a sikerre éhes Keirrison „harapni fog", góljaival és asszisztjaival pótolja Adrian Mutut, így jó vásárt csapnak majd vele másfél év múlva.

Del Horno ideiglenesen távozik Valenciából
Del Horno ideiglenesen távozik Valenciából

A Valencia kölcsönadta a sokszoros válogatott balhátvédet, Asier del Hornót a Real Valladolidhoz. A futballista igen érdekes karriert tudhat eddig is magának: 2005-ben 12 millióért került a Chelsea-hez a Bilbaótól, majd egy év múlva 7.5 millióért eladták a Valenciának, ahol hol sérülésekkel küzdött, hol a kezdőbe kerülésért.

A Racing Santander végül megtartotta a Deporral közös tulajdonú tinisztárt, Sergio Canalest, de így is állt némi pénz a házhoz, eladta ugyanis a középcsatár Alex Geijót az Udinesének, két és fél millió euróért (az ék ebben a bajnokságban egy találatnál járt, de ez a tény nem befolyásolta korábbi edzőjét, Gianni De Biasit leigazolásában).

A Xerez kölcsönvette a 25 éves argentin éket, Matías Alustizát a Chacarita Juniorstól, akit a nyáron meg is vásárolhat, a Zaragoza pedig a kis túlzással mesésnek is mondható téli átigazolási idényét egy világbajnok megszerzésével koronázta meg. Az 1976 nyarán született brazil Edmílson korábban a Lyonban, a Barcelonában és a Villarrealban is megfordult, bár sérülései miatt nem futotta be azt a pályát, amelyet tehetsége predesztinált számára. Most a Palmeiras engedte el ingyen, és fél plusz egy éves szerződést írt alá a védőként és szűrőként is hasznos, hatalmas tapasztalattal, no és nem mellékesen olasz útlevéllel is rendelkező labdarúgó.

JÖTTEK-MENTEK: BUNDESLIGA
VFL WOLFSBURG 
Érkezett: Réver (Gremio, 5 000 000)
Távozott: Rodrigo Alvim (Flamengo, ingyen), Vlad Munteanu (FSV Frankfurt, kölcsöne), Ricardo Costa (Lille, 500 000), Daniel Baier (Augsburg, i.)
FC BAYERN MÜNCHEN 
Érkezett: Diego Contento (Bayern München II), Mehmet Ekici (Bayern München II)
Távozott: Luca Toni (Roma, kölcsönbe, i.), Breno (Nürnberg, k., i.), Andreas Ottl (Nürnberg, k., i.), Alexander Baumjohann (Schalke, 1 000 000), Edson Braafheid (Celtic Glasgow, k.)
VFB STUTTGART 
Érkezett: Cristian Molinaro (Juventus, k., 1 000 000)
Távozott: Ludovic Magnin (FC Zürich, i.), Jan Simak (Mainz, i.), Yildiray Bastürk (Blackburn, i.), Thomas Hitzlsperger (Lazio, 550 000), Élson (Hannover, k., 300 000)
HERTHA BSC 
Érkezett: Teofanisz Gekasz (Bayer Leverkusen, k., 600 000), Levan Kobiasvili (Schalke, i.), Roman Hubnik (FK Moszkva, k., 200 000)
Távozott: Bryan Arguez (szerződését felbontották), Kaká (Omonia Nicosia, k.), César (al-Ahli Dubai, i.)
HAMBURGER SV 
Érkezett: Tomás Rincón (Deportivo Tachira, 450 000), Sören Bertram (Hamburger SV II), Ruud van Nistelrooy (Real Madrid, i.)
Távozott: Alex Silva (Sao Paulo, k., 1 000 000), Mickaël Tavares (Nürnberg, k., 250 000)
BORUSSIA DORTMUND 
Érkezett:
Távozott:
TSG 1899 HOFFENHEIM 
Érkezett:
Távozott: Ramazan Özcan (Besiktas, k., 200 000)
SCHALKE 04 
Érkezett: Bogdan Müller (SpVgg Neckarelz, 150 000), Tore Reginiussen (Tromsö, i.), Edu Goncalves (Suwon Blue Wings, i.), Alexander Baumjohann (Bayern München, 1 000 000), Peer Kluge (Nürnberg, 1 500 000), B. Ibraimi (Renova, 450 000), Christoph Moritz (Schalke II), Marvin Pourie (1860 München II, kv.), Hao Csün-min (Tianjin Teda, i.), Mario Gavranovic (Yverdon)
Távozott: Lubos Hanzel (Trnava, k.), Levan Kobiasvili (Hertha, i.), Halil Altintop (Eintracht Frankfurt), Marvin Pourie (Koblenz, k.), Lewis Holtby (Bochum, k., 500 000)
BAYER 04 LEVERKUSEN 
Érkezett:
Távozott: Pierre de Wit (Kaiserslautern, i.), Richard Sukuta-Pasu (St. Pauli, k., 100 000), Teofanisz Gekasz (Hertha, k., 600 000), Bastian Oczipka (St. Pauli, k., i.), Assimiou Touré (Bielefeld, i.)
WERDER BREMEN 
Érkezett: Pascal Testroet (Werder Bremen II), Ajmen Abdennur (Étoile Sportive, 200 000), Onur Ayik (Werder Bremen II), Sandro Wagner (MSV Duisburg, 350 000)
Távozott: Torsten Oehrl (Fortuna Düsseldorf, k.), Marcelo Moreno (Sahtar Doneck, kv.), Kevin Schindler (Duisburg, k., i.), Jurica Vranjes (Genclerbirligi, k., i.), Dusko Tosics (egyesület nélküli)
HANNOVER 96 
Érkezett: Jan Durica (Lokomotív Moszkva, k., 300 000), Élson (VfB Stuttgart, k., 300 000), Arouna Koné (Sevilla, k., 500 000)
Távozott: Csavdar Jankov (Metalurg Doneck, 600 000)
1. FC KÖLN
Érkezett: Zoran Tosics (Manchester United, k.)
Távozott: Wilfried Sanou (Urawa Reds, k.), Lukas Nottbeck (Borussia Dortmund II, k.), Michael Gardawski (CZ Jena, k.), Marvin Matip (Karlsruher, k.)
EINTRACHT FRANKFURT 
Érkezett: Ricardo Clark (Houston Dynamo, i.), Halil Altintop (Schalke, i.)
Távozott: Markus Steinhöfer (Kaiserslautern, k., i.), Habib Bellaid (Boulogne, k., 150 000), Mehdi Mahdavikia (Azin Steel, i.), Christoph Preuss (visszavonult)
VFL BOCHUM 
Érkezett: Milos Marics (KAA Gent), Mirkan Aydin (Bochum II), Goran Szlavkovszki (egyesület nélküli), Lewis Holtby (Schalke, k., 500 000)
Távozott: Ono Sindzsi (S-Pulse), Daniel Imhof (St. Gallen), Daniel Fernandes (Iraklisz, k.)
BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH 
Érkezett:
Távozott: Steve Gohouri (Wigan, i.), Sebastian Svárd (Roda)
SC FREIBURG 
Érkezett: Hamed Namusi (egyesület nélküli), Papiss Demba Cissé (Metz, 1 600 000), Jackson Mendy (Freiburg II)
Távozott: Alain Junior Ollé Ollé (RW Ahlen, k.), Eke Uzoma (1860 München, k., 35 000), Andreas Glockner (TuS Koblenz, k.)
1. FSV MAINZ 
Érkezett: Jared Jeffrey (FC Bruges, 75 000), Fabian Götze (Borussia Dortmund II, 250 000), Szalai Ádám (Real Madrid, k.), Jan Simak (VfB Stuttgart, i.), Radoslav Zabavnik (Terek Groznij, i.), Malik Fathi (Szpartak Moszkva, k.)
Távozott: Szrdjan Baljak (MSV Duisburg, 150 000), Daniel Gunkel (TuS Koblenz), Peter van der Heyden (FC Bruges), Milorad Pekovic (Greuther Fürth, i.)
NÜRNBERG 
Érkezett: Philipp Wollscheid (Nürnberg II), Breno (Bayern München, k., i.), Andreas Ottl (Bayern München, k., i.), Mickaël Tavares (Hamburg, k., 250 000)
Távozott: Tomasz Welnicki (Nürnberg II), Güngör Kaya (Nürnberg II), Matthew Spiranovic (Urawa Reds, k.), Peer Kluge (Schalke 04, 1 500 000), Dario Vidosic (MSV Duisburg, k., 100 000)
JÖTTEK-MENTEK: LIGUE 1
AJ AUXERRE 
Érkezett: 
Távozott: Gabriel Tamas (West Brom, kölcsönbe, 1 000 000), Kevin Lejeune (Nantes, i.), Marcos António (Belenenses), Moussa Narry (Le Mans, k.)
MONTPELLIER 
Érkezett: Garry Bocaly (Marseille, k.)
Távozott:
NANCY
Érkezett: Samba Diakité (AS Nancy B), Thomas Gaudu (Moulins, kv.)
Távozott: Veigar Páll Gunnarsson (Stabaek, 70 000)
NICE
Érkezett: Didier Digard (Middlesbrough, k.), Renato Civelli (San Lorenzo, i.)
Távozott:
PARIS ST. GERMAIN 
Érkezett: Jérome Rothen (Glasgow Rangers, kölcsönből vissza)
Távozott: Yannick Boli (Olympique Nimes, k., 100 000), Loris Arnaud (Clermont Foot, k.), Albert Baning (Reacing Strasbourg, k.), Jérome Rothen (Ankaragücü, k., i.), Grégory Bourillon (Lorient, 1 700 000)
STADE RENNES
Érkezett:
Távozott: Kévin Bru (Dijon), Bruno Cheyrou (A. Famagusta, i.), Inamoto Junicsi (Frontale, 152 000), Lucien Aubey (Sivasspor, 1 500 000), Olivier Thomert (Le Mans, i.)
SAINT-ÉTIENNE 
Érkezett: Pape Diakhaté (Dynamo Kijev, k.)
Távozott: David Gigliotti (Le Havre, i.), Ilan (szerződését felbontották), Amine Koumba (Blackburn)
SOCHAUX
Érkezett: Ideye Brown (Neuchatel Xamax, 4 000 000)
Távozott: Bojan Jokic (Chievo Verona, k.)
TOULOUSE 
Érkezett: Colin Kazim-Richards (Fenerbahce, k.)
Távozott: Xavier Pentecote (Bastia, k.)
MONACO
Érkezett: Ouwo Moussa Maazou (CSZKA Moszkva, k., 700 000)

Távozott: Frédéric Nimani (Burnley, k.), Serge Gakpé (Tours, k.), Eidur Gudjohnsen (Tottenham, k.)

OLYMPIQUE MARSEILLE 
Érkezett:
Távozott: Hilaire Munoz (szf.), Garry Bocaly (Montpellier, k.), Cédric D'Ulivo (Cassis Carnoux, k.)
GIRONDINS BORDEAUX 
Érkezett:
Távozott: Paul Lasne (Chateauroux, k.)
BOULOGNE 
Érkezett: Juan Lorca (Colo Colo, 384 000), Olivier Kapo (Wigan, k.), Mustafa Yatabaré (Clermont Foot), Habib Bellaid (Eintracht Frankfurt, k.)
Távozott:
GRENOBLE 
Érkezett: Francois Marque (FC Basel)
Távozott: Laurent Macquet (Vannes, i.)
LE MANS 
Érkezett: Almen Abdi (FC Zürich, 333 000), Idir Ouali (Exc. Mouscron, i.), Moussa Narry (Auxerre, k.), Olivier Thomert (Stade Rennes, i.)
Távozott: Szaber Ben Frej (szerződését felbontották), Alphousseyni Keita (Nimes), Marcelo Estigarribia (Newell's, k., i.), Ibrahima Sory Camara (Nantes, k.)
LENS 
Érkezett: Henri Bedimo (Chateauroux) 
Távozott: Fabien Laurenti (Brest, k.), Steven Joseph-Monrose (Chateauroux, k.), Geoffrey Doumeng (Tours, k.), Isszam el-Adua (Nantes, k.)
LILLE 
Érkezett: Ricardo Costa (Wolfsburg, 500 000)
Távozott: Emil Lyng (Zulte-Waregem, k.), Robert Vittek (Ankaragücü, k.)
LORIENT 
Érkezett: Sebastián Dubarbier (CFR Cluj, 1 500 000), Grégory Bourillon (PSG, 1 700 000)
Távozott:
OLYMPIQUE LYON 
Érkezett: Dejan Lovren (Dinamo Zagreb, 8 000 000)
Távozott: Romain Beynié (Gueugnon, i.)
VALENCIENNES
Érkezett: Benjamin Angoua Brou (Budapest Honvéd, 500 000)
Távozott: Luigi Pieroni (KAA Gent, 500 000), Mody Traoré (Ajaccio, k.)

JÖTTEK-MENTEK: PRIMERA DIVISIÓN 
BARCELONA 
Érkezett: Keirrison (Benfica, kölcsönből vissza)
Távozott: Keirrison (Fiorentina, kölcsönbe)
REAL MADRID 
Érkezett:
Távozott: Ruud van Nistelrooy (Hamburger SV)
SEVILLA 
Érkezett: Marius Stankevicius (Sampdoria, kölcsönbe., 500 000)
Távozott: Ernesto Chevantón (Atalanta, k.), Arouna Koné (Hannover, k., 500 000)
ATLÉTICO MADRID 
Érkezett: Tiago (Juventus, k.), Eduardo Salvio (Lanús, 8 000 000)
Távozott: Florent Sinama-Pongolle (Sporting CP, 6 500 000), Maxi Rodríguez (Liverpool, ingyen), Cléber Santana (Sao Paulo, 2 000 000), Roberto Jiménez (Zaragoza, k.)
VILLARREAL 
Érkezett:
Távozott: Fabricio Fuentes (Atlas, i.), Jonathan Pereira (Betis, i.)
VALENCIA
Érkezett: Alejandro Domínguez (Rubin Kazany, i.)
Távozott: Ignacio González (Levadiakosz, k., i.), Miku (szerződését felbontották), Asier del Horno (Real Valladolid, k.)
DEPORTIVO LA CORUNA 
Érkezett: Juan Domínguez (Deportivo B)
Távozott:
MÁLAGA 
Érkezett: Felipe Caicedo (Manchester City, k.)
Távozott: Iván Cuadrado (Rayo Vallecano, i.), Edinho (PAOK Szaloniki, k., 250 000)
MALLORCA 
Érkezett:
Távozott: Óscar Díaz (Recreativo Huelva, k.)
ESPANYOL 
Érkezett: Pablo Osvaldo (Bologna, k., 200 000)
Távozott: Milan Szmiljanics (Sporting Gijón, k.)
ALMERÍA 
Érkezett:
Távozott:
RACING SANTANDER 
Érkezett:
Távozott: Zé António (Leiria, i.), Alex Geijo (Udinese, 2 500 000)
ATHLETIC BILBAO 
Érkezett:
Távozott: Xabier Etxeita (Cartagena, k.)
SPORTING GIJÓN 
Érkezett: Milan Szmiljanics (Espanyol, k.)
Távozott: Míchel Madera (Birmingham City, 3 300 000), Andreu Mayoral (Polonia Warszawa, i.)
OSASUNA 
Érkezett: Jon Echaide (Osasuna II)
Távozott: Javier Portillo (Hércules Alicante), Enrique Sola (Levadiakosz, k.)
VALLADOLID 
Érkezett: Keko (Atlético Madrid B, k.), Asier del Horno (Valencia, k.), Henrique Sereno (Guimaraes, i.)
Távozott: Asier Arranz (Numancia, i.)
GETAFE 
Érkezett: Miku (klub nélküli, i.)
Távozott: Franck Signorino (Cartagena, k.), Cosmin Contra (FC Timisoara, i.)
XEREZ 
Érkezett: Matías Alustiza (Chacarita Juniors, k.)
Távozott:
ZARAGOZA
Érkezett: Jirí Jarosík (Krilja Szovjetov, i.), Eliseu (Lazio, k.), Humberto Suazo (Monterrey, k.), Adrián Colunga (Recreativo Huelva, k.), Roberto Jiménez (Atlético Madrid, k.), Matteo Contini (Napoli, k., 500 000), Edmílson (Palmeiras)
Távozott: Javier López Vallejo (szf.), Roberto Ayala (szf.), Franck Songo'o (Real Sociedad, k.), Braulio (Recreativo Huelva, k.)  
TENERIFE 
Érkezett:
Távozott:
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik