31 éves Bundesliga-rekordot döntött meg Szergej Barbarez

Vágólapra másolva!
2008.04.14. 16:11
41 perc telt el a vasárnapi Bayer Leverkusen–VfB Stuttgart mérkőzésből, és egy sérülés következtében történelmi pillanatnak lehettek szemtanúi a BayArenába kilátogató nézők: a Bernd Schneider helyett pályára lépő Szergej Barbarez átadta a múltnak Ole Björnmose sokáig megdönthetetlennek hitt rekordját.
Mennyi? 324! Szergej Barbarez a Stuttgart elleni győztes meccsen lett Bundesliga-csúcstartó
Fotó: Action Images
Mennyi? 324! Szergej Barbarez a Stuttgart elleni győztes meccsen lett Bundesliga-csúcstartó
Mennyi? 324! Szergej Barbarez a Stuttgart elleni győztes meccsen lett Bundesliga-csúcstartó
Fotó: Action Images
Mennyi? 324! Szergej Barbarez a Stuttgart elleni győztes meccsen lett Bundesliga-csúcstartó

Hogy ki volt Ole Björnmose? Nos, a 2006-ban elhunyt dán támadó középpályás mind a Hamburger SV, mind a Werder Bremen drukkereinek körében legendának számít: 11 év alatt 323 alkalommal lépett pályára a két északi kikötőváros csapatának színeiben, többször, mint a Bundesliga története során bármely más légiós.

Az ő rekordját adta át tehát a múltnak Barbarez, akinek szintén nem mindennapi a története.

A rendkívül népszerű játékos Mostarban született, szerb anya és bosnyák apa gyermekeként. Itt is nőtt fel, majd a helyi Velezs csapatában kapott először profiszerződést.

Németországba kvázi menekültként került: 1992-ben, már a jugoszláv polgárháború idején, nagybátyját látogatta meg Hannoverben, aki a tehetséges támadót beajánlotta a helyi Bundesliga-csapathoz.

„Csak két hétre jöttem, ehhez képest azóta is Németországban élek” – nyilatkozta a rekorddöntő mérkőzés után.

Mivel otthon a helyzet egyre rosszabbodott, gyerekkori kedvese – később felesége – és családja is Hannoverbe emigrált. Barbarez szerződést kapott a 96-nál, és fél évet töltött el náluk, majd az Union Berlinbe került.

Itt hívta fel magára igazán a figyelmet: minden második meccsén betalált, így az első osztályú Hansa Rostock vásárolta meg. A keleti csapatban már a legjobb idegenlégiósok között emlegették, nem csoda hát, hogy a nagycsapatok is kerülgették: végül a Dortmund csapott le rá.

A Borussiánál konfliktusokkal teli, pocsék éveket töltött, ezután mentora, Frank Pagelsdorf Hamburgba hívta. Valósággal kivirult: 2001-02-ben gólkirály lett, és hatalmas közönségkedvencként távozott, szerződése lejártával.

Az eddigi utolsó állomást a Leverkusen jelenti: kétéves kontraktusa nyáron jár le a gyógyszergyáriaknál.

324 Bundesliga-mérkőzése és 95 gólja valóságos ikonná avatta a szurkolók szemében, tekintélye megingathatatlan. A bosnyák nemzeti csapatban 46 alkalommal játszott, és úgy tűnik, ismét segítheti a válogatottat – korábban bejelentett visszavonulása ellenére – a vb-selejtezőkön.

A BUNDESLIGA LEGTÖBBSZÖR PÁLYÁRA LÉPETT LÉGIÓSAI

1. Szergej Barbarez (bosnyák) 324
2. Ole Björnmose (dán) 323
3. Pablo Thiam (guineai) 311
4. Bum-kun Csa (dél-koreai) 308
5. Hasan Salihamidzic (bosnyák) 306
6. Zvonimir Soldo (horvát) 301
7. Dede (brazil) 281
8. Miroslav Stevic (jugoszláv) 271
9. Ronnie Hellström (svéd) 266
10. Ciriaco Sforza (svájci) 265
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik