Harmadik aranyérmét gyűjtheti be a Stuttgart, az elsőt a Schalke

Vágólapra másolva!
2007.05.18. 17:58
A német élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban a szezon utolsó, 34. fordulóját rendezik hétvégén. A mérkőzések egységesen, szombaton 15.30 órakor kezdődnek. A legnagyobb izgalom minden bizonnyal a Stuttgart és a Schalke hazai mérkőzésén lesz majd, hiszen a két csapat még versenyben van a bajnoki címért. Így fél szemmel, illetve füllel a lelátón, de talán a pályán lévők is a vetélytárs eredményére lesznek kíváncsiak.
Veh (Schalke, balra) és Slomka (Stuttgart): egyikük együttese aranyérmes lesz
Veh (Schalke, balra) és Slomka (Stuttgart): egyikük együttese aranyérmes lesz
Veh (Schalke, balra) és Slomka (Stuttgart): egyikük együttese aranyérmes lesz
Veh (Schalke, balra) és Slomka (Stuttgart): egyikük együttese aranyérmes lesz

Helyzeti előnyben a Stuttgart van, Armin Veh csapata, amely jelenleg két ponttal szerzett többet, mint elsőszámú riválisa. Így amennyiben hozza a papírforma győzelmet hazai pályán a 13. helyen álló Energie Cottbus ellen, az 1983-84-es és ab 1992-93-as szezon után megszerzi a klub harmadik Bundesliga-aranyérmét. Míg a egyesület fennállásának ez már az ötödik sikere lenne, hiszen 1950-ben és 1952-ben sem volt náluk jobb.

A Schalke a Bundesliga 1963 óta íródó története során még soha nem szerzett bajnoki aranyérmet. Azt megelőzően viszont annál eredményesebb volt: 1934 és 1958 között hét bajnoki címet szereztek, öt döntőben - akkor a regionális bajnokok léphettek tovább, majd játszhattak végül finálét - még gólt sem kaptak.

Legyőzött ellenfeleik között találunk két bécsi(!) csapatot, az Admirát és a Viennát, de a Nürnberg - őket kétszer is legyűrték -, a Hamburger SV, a Dresden mellett 1935-ben a VfB Stuttgart ellen is győzni tudtak. A 6:4-re megnyert, Kölnben lejátszott döntőben Ernst Poertgen mesterhármast lőtt.

Mirko Slomka csapata a zárófordulóban ugyancsak egy középcsapatot, méghozzá a 10. helyen álló Arminia Bielefeldet fogadja. A győzelem így számukra is alapkövetelmény kell legyen, de saját sorsuk sokkal inkább a stuttgarti riválisok kezében, pontosabban lábában – illetve fejében – van.

Amennyiben a Stuttgart döntetlent játszik és a Schalke győzni tud, akkor pontegyenlőség esete forog fenn, kezdődhet a játék a számokkal.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a német bajnokságot?

Írja be az itt látható számot!
Első körben a gólkülönbség dönt, amely a Stuttgartnak plusz 23, a Schalkének plusz 20, tehát néggyel nagyobb különbséggel kell verniük utóbbiaknak utolsó ellenfelüket, hogy ebben a mutatóban jobbak legyenek.

Mert a következőben, az egymás elleniben, ami második körben dönthet, már biztos, hogy rosszabbak. Ugyanis mindkét csapat győzni tudott riválisa ellen hazai pályán, a Stuttgart azonban 3-0-ra, a Schalke ellenben csak 1-0-ra verte ellenfelét.

A Schalkének viszont vigyáznia kell a második helyére is, vereség esetén ugyanis beelőzhet a két ponttal utánuk, a harmadik helyen álló Werder, amely a Wolfsburgot idegenben akár le is győzheti.

A nagy meglepetésre még a dobogóról, így a BL-indulásról is lemaradt a Bayern München, amely csak az UEFA-kupában állhat rajhoz a következő nemzetközi kupaidényben. Ahhoz képest, hogy a bajorok a BL-től tavasszal csak a végül döntőbe jutó AC Milan ellen búcsúztak a negyeddöntőben…

A második UEFA-kupát érő helyen jelenleg a Leverkusent találjuk, de őket a hatodik Nürnberg még befoghatja, utóbbiak hárompontos hátránya papíron ledolgozható.

A tabella végére nézve a már biztos utolsó Mönchengladbach mellett minden bizonnyal a Mainz és az Aachen búcsúzik majd az élvonaltól. Bár utóbbi két gárda hátránya három pont ugyan a 15. Wolfsburg mögött, gólkülönbségük utóbbiak mínusz hatjával szemben mínusz húsz.

A 2007-2008-s idényt már biztosan az élvonalban tölti a másodosztály bajnoka, a Karlsruhe. A további, kiadó két helyért a Rostock, a Duisburg és a Freiburg fut versenyt. Helyzeti előnyben az 59 pontos Hansa van, őket 57-57 ponttal a Duisburg és a Freiburg követi, de papíron még az 54 pontos Fürth is reménykedhet, igaz leginkább már csak a matematikában.

BUNDESLIGA, NÉMET ÉLVONALBELI LABDARÚGÓ-BAJNOKSÁG:

34. FORDULÓ:
Bayern München Mainz
Hamburg Alemannia Aachen
Schalke 04 Arminia Bielefeld
Bayer Leverkusen Borussia Dortmund
VfB Stuttgart Energie Cottbus
Mönchengladbach VfL Bochum
Hannover Nürnberg
Eintracht Frankfurt Hertha BSC Berlin
Wolfsburg Werder Bremen

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik