Németh Krisztián: mindenki saját magát adja

Vágólapra másolva!
2010.03.14. 18:04
Címkék
Még tart a jelentkezés az év legnagyobb szabású tehetségkutatójára, a Nike által támogatott Most Wanted programra, amelyet olyan ismert és befutott aktív játékos is támogat, mint Németh Krisztián. Korosztálya egyik legjobbja, aki meglepetésvendégként személyes jelenlétével is emeli a nyári bentlakásos tábor nívóját. Az U20-as vb-bronzérmes magyar válogatott kulcsembere, a Liverpool Athénba kölcsönadott támadója készséggel és örömmel osztotta meg gondolatait, valamint érzéseit a tehetségkutatóval kapcsolatban.

„A júniusi edzőtáborban lesz jelenésem, de előre nem szeretném ellőni a csattanót, hogy ott mi lesz a feladatom, legyen meglepetés" – nyilatkozta az AEK magyar légiósa. Németh feltétel nélkül csatlakozott azok népes táborához, akik nagyon jó kezdeményezésnek nevezték a Most Wanted programot. A győri születésű, de a honi élvonalba már MTK-játékosként berobbanó gólerős Németh biztos benne: lesznek olyan játékosok, akik a tehetségkutatónak köszönhetően kerülnek képbe és juthatnak nem hogy ötről hatra, hanem mindjárt hétre. Véleményét pedig nem másra alapozza, mint: „Magyarországon sok tehetséget találunk, de van, akit Budapesten élve sem fedeznek fel, nem hogy vidékiként. Viszont most itt van egy remek lehetőség, hogy felhívják magukra a figyelmet".

A tehetségkutatóra különben életkorából fakadóan Németh is jelentkezhetne, ő azonban már most lényegesen előrébb tart sok kortársánál. Bár felnőttválogatottbeli bemutatkozása még várat magára, ez minden bizonnyal csak idő kérdése egy olyan támadó esetében, aki évek óta a korosztályos nemzeti együttesek első számú gólfelelőse volt. Játszhatott már Angliában és Görögországban, így minden bizonnyal konkrét jó tanácsokkal tud szolgálni azoknak, akik jelentkeztek a tesztelésre, mire kell különösen is odafigyelniük.

Németh Krisztián meglepetésvendég lesz a nyári táborban (Fotó: Action Images)
Németh Krisztián meglepetésvendég lesz a nyári táborban (Fotó: Action Images)

„Talán az a legfontosabb, hogy mindenki a saját egyéniség adja, akkor jár a legjobban – folytatta Németh. – Aki védő, ne kezdjen öncélúan cselezgetni csak azért, hogy felhívja magára a figyelmet. De igaz ez a csatárokra is, saját kapujuk előtt ne ők keresztezzenek leghátsó emberként. Az egynapos teszten abszolút felesleges pluszt vállalni, az ott dolgozók edzők azonnal kiszúrják: kinél alapképesség, és ki jár már a tudásszint felett. Továbbá véletlenül se essen senki az egyénieskedés hibájába, mint ez oly' gyakran előfordul egy profinál is próbajáték során. A futball csapatjáték, úgy kell kitűnnöm a társaim közül, hogy közben harmonizálok velük, mert ez a lényeg. Persze egy adag szerencse sem árt, főként egy egynapos teszten."

Az AEK centerének tanácsok mellett rálátása is van, melyek azok a kritériumok, amelyek alapján a modern futballban a nagy kérdések eldőlnek: ki állja meg a helyét, és ki az, aki nem. Németh Krisztián vajon milyen játékosokat keresne?

„Gyorsakat. Akik mozgásban és gondolkodásban is gyorsak. Egyéni tulajdonságként persze legyen labdabiztos, jól rúgjon és bátran cselezzen, de itt most visszakanyarodom az előbb elmondottakhoz, ez csak az alap, nem sokat ér, ha nem illeszkedik be valaki az együttesbe. A futball csapatjáték, ezt semmilyen körülmény között nem szabad elfelejteni."

A Most Wanted csapatba a történelmet író keveseket keresik

A tehetségkutatóra 1989. január 1. és 1993. december 31. között született igazolt labdarúgók jelentkezhetnek (a http://www.nikefootball.hu oldalon) 2010. március 22-ig. Szükséges érvényes sportorvosi igazolás – klubengedély –, valamint a 18. életévüket még be nem töltöttek részére szülői hozzájárulás. A jelentkezést követően a szervezők kiértesítik azt a 640 kiválasztottat, akik egynapos tesztedzésen vehetnek részt a felcsúti Puskás Ferenc Akadémián. Akik a jelentkezés után a szervezőktől megkapják a lehetőséget a regisztrációra, azoknak SMS-ben kell befizetniük az 1500 Forint+áfa részvételi díjat. Ezért a megadott budapesti helyszínről utazhatnak a felcsúti akadémiáig, ahol napi ellátását biztosítanak számukra, valamint a mez, nadrág, sportszár alkotta felszerelést, amit minden résztvevő megtarthat. A kiválasztó tréningeken egy alkalommal negyvenen vesznek részt, őket fizikai tesztek, labdás gyakorlatok és egymás közötti játék várja.


Közülük harmincnégyen – harminc mezőnyjátékos és négy kapus – kezdhetik meg a négy hétig tartó edzőtábort, amelynek során a keret létszáma folyamatosan csökken. A végére csak a legjobbnak ítélt játékosok maradnak, ők alkotják azt a Most Wanted csapatot, amely július 11-én az Albert-stadionban mutathatja meg magát országnak-világnak.

A programot szakmailag Mezey György és Egervári Sándor koordinálja, utóbbi a bentlakásos időszakban kapcsolódik be a napi munkába, majd a mérkőzésen is ő irányítja a gárdát. Addig azonban a felcsúti Puskás Ferenc Akadémia jeles trénereire – többek között egykori válogatottakra: Disztl Lászlóra, Disztl Péterre, Vincze Istvánra – vár a kiválasztás jelentős feladata. 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik