Eljött az idő, ne várj tovább

Vágólapra másolva!
2010.03.16. 16:17
Címkék
Mario Balotellit és Bojan Krkicet fiatal koruk ellenére Bajnokok Ligája-szinten jegyzik, nekik már nincs szükségük arra, hogy eddig fel nem ismert képességeiket megmutassák. Ők azonban a kisebbséget jelentik. A többségnek minden olyan kiugrási lehetőséget meg kell ragadni az előrelépéshez, mint amilyen a Nike által támogatott Most Wanted néven futó tavaszi tehetségkutató program.

Tegyük fel, hogy egy fiatal, amúgy tehetséges játékos nem az Internazionale vagy éppen a Barcelona szerződtetett labdarúgója. De ég benne a vágy, hogy egyszer elmondhassa magáról: ő bizony profi futballista. Az élet és a tinédzserkor azonban elrohant mellette, ő meg úgy maradt: csapat és szerződés nélkül.

Hogy kinek a hibája volt ez – a véletlenek szerencsétlen összejátszása, edzői által fel nem ismert zsenije, esetleg saját maga nem tett meg mindent annak érdekében, hogy képességeinek megfelelő szintre eljusson –, jelen esetben tulajdonképpen lényegtelen. A fontos az, hogy érezzen magában kellő erőt, tartalmat és elszántságot a kihíváshoz. Ebben az esetben a most kapott eséllyel ő is élhet, mert ki tudja: talán pont ebben a programban akad meg rajta egy edző, egy menedzser vigyázó tekintete? Talán pályafutása során először léphet pályára az Üllői úton, ahol az élvonalbeli Ferencvárossal nézhet majd többedmagával farkasszemet?

Krkic fiatalon jutott lehetőséghez a Barcelonában, a lehetőség adott
Krkic fiatalon jutott lehetőséghez a Barcelonában, a lehetőség adott

Az álomból hogyan lehet valóság? Mi sem egyszerűbb. Mármint azoknak, akik 1989. január 1. és 1993. december 31. között születtek, illetve igazolt labdarúgóként érvényes sportorvosi igazolással rendelkeznek.

Nekik első körben jelentkezniük kell a http://www.nikefootball.hu oldalon, a határidő 2010. március 22. Ezt követően a szervezők kiértékelik a jelentkezéseket, majd a mellékelt szakmai referenciák alapján eldöntik: ki fér bele abba a 640 főbe, amely részt vehet az egynapos tesztelésen. A visszajelzés utáni regisztráció 1500 forint plusz áfába kerül ugyan, de ezért az egynapos edzést, illetve az ott használt szerelést – mez, nadrág, sportszár – is magukénak tudhatják a jelentkezők.

A tesztelésre az ország legmodernebb edzőközpontjában, a felcsúti Puskás Ferenc Akadémián kerül sor. A kiválasztó edzést Mezey György és Egervári Sándor állította össze, azt a felcsúti tábor kiváló szakemberei, többek között Disztl Péter és Disztl László, valamint Vincze István vezényli le.

A jelentkezőkre izgalmas feladat vár: egy nap áll a rendelkezésükre, hogy olyan teljesítményt nyújtsanak az edzőpályán, illetve a fizikai tesztelések során, amin megakad a trénerek szakszeme. A 640 tesztelt játékosból a szakmai véleményezés és a mért adatok kiértékelése után a legjobbnak vélt harmincnégy labdarúgó – harminc mezőnyjátékos és négy kapus – lehetőséget kap arra, hogy júniusban elkezdjen egy négyhetes, bentlakásos edzőtábort.

 

Ott az edzők folyamatosan szűkítik a keretet, akik végig bent tudnak maradni, azok alkotják majd azt a Most Wanted együttest, amely július 11-én, a világbajnoki döntő napján az Albert Flórián Stadionban összeméri erejét a Ferencváros felnőtt csapatával.

A szervezők mottója szerint a történelmet kevesen írják... A Most Wanted csapatba őket keresik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik