Egervári: Senkiről nem szabad lemondani

Vágólapra másolva!
2010.03.18. 19:40
Címkék
Új feladat találta meg Egervári Sándort. Hazánk egyik legrutinosabb aktív labdarúgótrénere az olimpiai válogatott mellett a Most Wanted csapatnak lesz az edzője. Előbbi együttest ismerjük, utóbbi alkalmi alakulatról ellenben csak azt tudjuk egyelőre, hogy a Nike által szponzorált tehetségkutató program során, kiválasztó edzések és négyhetes edzőtábor végén áll majd össze.

Egervári Sándor vezényelt bajnokcsapatot (MTK, Dunaferr), dolgozott a felnőtt válogatott mellett (1982-1986 és 1988), ő irányította azt az U20-as ifiválogatottat, amely 2009-ben bronzérmet szerzett az egyiptomi világbajnokságon. Új csapatával, a Most Wanted névre keresztelt együttessel az élvonalbeli Ferencváros ellen léphet majd pályára, méghozzá az Üllői úti stadionban!

Még mielőtt valaki márciusi tréfát gyanítana, azt nyugtassuk meg: hasonló tehetségkutató programot Angliában Sir Alex Ferguson szakmai fővédnöksége mellett nagy sikerrel vezényeltek le. Itthon Egervári Sándor és Mezey György neve jelenthet garanciát a szakmai nívóra – ők koordinálják a kiválasztó tréningeket, majd az edzőtábort –, a gyakorlati foglalkozásokon többek között olyan ismert szakembereknek jut majd szerep, mint Disztl László, Disztl Péter vagy éppen Vincze István, hogy csak a legismertebbeket említsük.

Egervári Sándor júniusban egy hónapra kapja meg új csapatát (Fotó: Németh Ferenc, NS-archív)
Egervári Sándor júniusban egy hónapra kapja meg új csapatát (Fotó: Németh Ferenc, NS-archív)

„A júniusban kezdődő bentlakásos tábor során kapcsolódok be a munka érdemi részébe, addig a felcsúti kollégákra vár az előre egyeztetett menetrend szerint zajló kiválasztó edzések levezénylése, azok némelyikére legfeljebb ellátogatok majd – adott tájékoztatást pontos feladatáról Egervári Sándor. – A négyhetes táborban azonban, ahol már a kollégák által megszűrt kerettel láthatok munkához, napi szinten veszek részt az edzéseken és a Ferencváros elleni mérkőzésen is én irányítom a csapatot. A kiválasztó program, a kezdeményezés nagyon komoly dolog. Amelyben teszem hozzá, én is megtalálhatom a szakmai kihívást, hiszen ilyen jellegű feladattal eddig még nem találkoztam. Az olimpiai válogatottban közel ezzel a korosztállyal dolgozom, így van összehasonlítási alapom. Már csak ezért is kíváncsian várom: a táborba bekerülők miben és mennyivel maradnak el kortársaik mögött? Meggyőződésem ugyanis, hogy azok között is találunk tehetséges, többre hivatott játékosokat, akik valamilyen oknál fogva eddig nem akadtak fent a szűrőn. Ez a program egy óriási lehetőség számukra a felzárkózásra, a kiugrásra. Szerintem senkiről sem szabad lemondanunk, és egy ilyen tehetségkutatóban edzőként azon kell dolgoznunk, hogy a lehetőségek szerint mindenkiből kihozzuk képességeinek a maximumát. A program egyik szlogenje, hogy most indul a profi karrier, mi pedig azokat a fiatalokat keressük, akik megfelelnek ennek az elvárásnak, kihívásnak. Ki lehet az, akit profi csapat szintjére is fel lehetne hozni, vagy éppen még annál is tovább, hogy a válogatott munkájába is bekapcsolódhasson később."

Egervári Sándor elképzelése nem illúzió, ennek kapcsán elég saját játékos pályafutásának alakulását felidéznie.

„Annak idején tulajdonképpen 22 évesen én is megyei szintről kerültem be az élvonalba, a kiugrást jelentő lépcsőfok egy másodosztályú katonacsapat volt az esetemben. Pomázon Pintér Sándorral játszottunk együtt és kötöttünk ki a Bp. Honvédban, ő később a válogatottságig vitte. Tudomásul kell venni, vannak fizikailag később érő típusok, akik képesség és tehetség tekintetében nem maradtak el társaiktól, mostanra pedig fizikumra is utolérték őket. Szakmailag számunkra az az igazán nagy feladat ebben a programban, hogy megtaláljuk ezeket a fiatalokat, mert így ebből a tehetségkutató programból tulajdonképpen az egész magyar labdarúgás profitálhat."

 

A Most Wanted csapatba a történelmet író keveseket keresik
A tehetségkutatóra 1989. január 1. és 1993. december 31. között született igazolt labdarúgók jelentkezhetnek (a http://www.nikefootball.hu oldalon) 2010. március 22-ig. Szükséges érvényes sportorvosi igazolás – klubengedély –, valamint a 18. életévüket még be nem töltöttek részére szülői hozzájárulás. A jelentkezést követően a szervezők kiértesítik azt a 640 kiválasztottat, akik egynapos tesztedzésen vehetnek részt a felcsúti Puskás Ferenc Akadémián. Akik a jelentkezés után a szervezőktől megkapják a lehetőséget a regisztrációra, azoknak sms-ben kell befizetniük az 1500 Forint+áfa részvételi díjat. Ezért a megadott budapesti helyszínről utazhatnak a felcsúti akadémiáig, ahol napi ellátását biztosítanak számukra, valamint a mez, nadrág, sportszár alkotta felszerelést, amit minden résztvevő megtarthat. A kiválasztó tréningeken egy alkalommal negyven vesznek részt, őket fizikai tesztelés, labdás gyakorlatok és egymás közötti játék várja majd.
Közülük harmincnégyen – harminc mezőnyjátékos és négy kapus – kezdhetik meg a négy hétig tartó edzőtábort, amelynek során a keret létszáma folyamatosan csökken majd. A végére csak a legjobbnak ítélt játékosok maradnak, ők alkotják azt a Most Wanted csapatot, amely július 11-én az Albert-stadionban mutathatja majd meg magát országnak-világnak.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik