Videó: amikor kikapott olasz ellenfelétől a Debrecen a kupadöntőben

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2020.11.03. 08:49
null
A győztes csapat (Forrás: ilnobilecalcio.it)
Hamarosan újra összecsap a Ferencváros és a Juventus, ezúttal a Bajnokok Ligájában, ennek apcsán felelevenítünk egy már- már elfeledett olasz-magyar kupacsatát, ráadásul egy finálét!

A mai fiataloknak a nyilvánvaló megfejtésen túl már az értő olvasási teszt juthat eszükbe, ha meghallják a Pisa szót, de a futballrajongók még emlékezhetnek arra, milyen jó csapata volt időről időre a „ferdetornyos” városnak.

A labdarúgás szerelmesei nemcsak a totóból emlékezhetnek a csapatra, hanem egy kupadöntőből is, ugyanis 1985 novemberében a fénykorát korábban élő KK-ban, azaz Közép-európai, akkori nevén Mitropa-kupa fináléjában a Pisa a DMVSC-vel csapott össze. Az olaszok a csehszlovák Sigma Olomoucot, a debreceniek a jugoszláv NK Rijekát verték meg a pisai, illetve luccai elődöntőben (ez a négy csapat indult csak, saját bajnokságaik 6-8. helyezettjeként, a Pisa a Serie B aranyérmeseként), a döntőre Pisában került sor.

Amelyen a közel 11 (sőt, egyes magyar lapok szerint 30) ezer szurkoló támogatta hazaiak éltek a helyzet adta előnyükkel, és 2–0-ra győztek. Ugyan nem állt rossz futballistákból Puskás Lajos Debreceni Munkás Vasutas Sport Clubja sem (Mező József – Cseke Tamás (Varga István, 68.), Nagy Lajos (Bücs Zsolt, 35.), Till Lajos, Duró József – Szűcs János, Magyar Balázs, Szabó László – Magyar Zsolt, Mörtel Béla, Benyó Sándor), de nem tudott olyan klasszisokat felmutatni, mint az olaszokat erősítő két légiós, a 46-szoros dán válogatott középpályás, Klaus Berggreen (1984-ben Európa-bajnoki bronzérmes) és a 43-szoros holland válogatott támadó, Wim Kieft (1988-as Eb-győztes, négy évvel később Eb-bronzérmes).

A korábban fényes magyar győzelmeket hozó KK 1992-ben megszűnt.

Az Eb-bronzcipős, európai aranycipős Kieft is lecsapott, aztán kezdődhetett az ünneplés.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik