Sepsi OSK: kavarás a háttérben, sorsdöntő utolsó meccs jön

BOROS MIKLÓS (Kolozsvár), K. Zs.BOROS MIKLÓS (Kolozsvár), K. Zs.
Vágólapra másolva!
2020.08.05. 14:12
null
Sepsi-szurkolók Felcsúton 2018-ban (Fotó: Tumbász Hédi)
Szerdán rendezik meg az utolsó fordulót a román labdarúgó-bajnokság alsóházában. A Sepsi OSK automatikusan nem eshet ki, de osztályozóra kényszerülhet. A kínos helyzet elkerülése érdekében a sepsiszentgyörgyi csapatnak győzelemre van szüksége hazai pályán a Clinceni ellen, illetve arra, hogy a Jászvásár kikapjon Nagyszebenben – írja a Székelyhon.

 

A kavarodást az okozza, hogy továbbra sem világos, milyen forgatókönyv szerint zárják le az alsóházi rájátszás küzdelmeit, amelyben a csapatok nem játszottak le ugyanannyi számú mérkőzést. A Székelyhon szerdai beszámolója szerint, miután a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) végrehajtó bizottsága eldöntötte, hogy a bajnokság osztályozós párharcát augusztus 9-én és 12-én kell megrendezni, lehetetlenné vált az összes, a koronavírus-járvány miatt elmaradt mérkőzés lejátszása.

A bajnokságot lebonyolító Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) kedden felkérte mind a 14 élvonalbeli klubot, hogy szavazzanak arról, milyen formában kellene végeredményt hirdetni a szerdai utolsó forduló után. Két változat közül választhattak: a meccs- és pontátlag a teljes idényre vonatkozóan, vagy a meccs- és pontátlag csak a rájátszásban.

Az együttesek 7:6 arányban a második változatot választották (az Universitatea Craiova tartózkodott), ami azt jelenti, hogy a Sepsi OSK (14 mérkőzés, 12 pont, azaz 1.16-os meccsenkénti pontátlag) jelenleg csak a hatodik, azaz osztályozót jelentő helyen áll.

Fontos tudni ugyanakkor, hogy a klubok álláspontja konzultatív jellegű, és csak abban az esetben alkalmazzák, ha a szövetség végrehajtó bizottságának többsége a pénteki újabb ülésén ezt megszavazza – teszi hozzá a Székelyhon.

Hadnagy Attila, a Sepsi OSK sportigazgatója szerint röhejes ilyen, csak a rájátszás eredményeit tükröző szabályt hozni az utolsó pillanatban.

„Ilyen a világon nincs, így próbálnak kiejteni minket, de nem fogunk belenyugodni, akár a nemzetközi Sportdöntőbíróságig is elmegyünk, ha kell – nyilatkozta Hadnagy a Nemzeti Sportnak. – Ez Románia, itt napról napra változnak a szabályok, miközben senki semmiért nem vállal felelősséget.”

A Sepsi – és a többi érintett első ligás klub – még azt sem tudja, hogy amennyiben osztályozót kell játszania a Liga 2 harmadik helyén végzett CS Mioveni ellen, otthon vagy idegenben kezdi vasárnap a párharcot.

Hadnagy Attila szerint az is elképzelhető, hogy a szövetség végrehajtó bizottsága egészen más döntést hoz pénteki ülésén, amelyen a Liga 1 létszámának 14-ről 16-ra emelése is terítékre kerülhet. A Gazeta Sporturilor bukaresti sportlap úgy tudja, a Liga 1-es klubok többsége támogatja a létszámemelést, egyedül a Botosani ellenzi. A javaslat szerint nem lenne kieső, hanem az utolsó helyezett Chindia Targoviste játszaná az osztályozót a Mioveni ellen.

A rájátszásos rendszer a 16 csapatos változatban is megmaradna, továbbra is az alapszakasz legjobb hat csapata jutna a felsőházba, a másik tíz pedig a kiesés ellen küzdene. A legfőbb újdonság a nemzetközi kupaszereplésért vívott osztályozó lenne, amelyet a harmadik helyezett vívna az alsóház győztesével.

ROMÁN LIGA 1
OSZTÁLYOZÓ CSOPORT
14. FORDULÓ
16.00:
Sepsi OSK–Academica Clinceni – élőben az NSO-n!
16.00: Dinamo Bucuresti–FC Viitorul
16.00: Hermannstadt–Poli Iasi
16.00: Chindia Targoviste–Voluntari
Az állás (zárójelben a rájátszásbeli meccsenkénti pontátlag): 1. Viitorul 42 pont (1.69), 2. Hermannstadt 34 (1.90), 3. Academica Clinceni 32 (1.61), 4. Voluntari 31 (1.61), 5. Sepsi OSK 31 (1.16), 6. Poli 29 (1.38), 7. Dinamo 24 (0.87), 8. Chindia 20 (0.63)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik