Labdarúgás: öt sztárjátékos, akinek abszolút bejött a klubváltás 2022-ben

R. D. P.R. D. P.
Vágólapra másolva!
2022.12.28. 14:33
null
Erling Haaland és Robert Lewandowski – mindketten legalább annyira gólerősek, mint a klubváltásuk előtt (Fotó: Getty Images)
Számos világsztár váltott klubot 2022-ben a labdarúgásban. Sokan közülük még nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, vannak azonban olyanok, akik már az első hónapokban beváltak. Erling Haaland és Robert Lewandowski villámgyorsan beilleszkedett, de például Aurélien Tchouaméni és Lisandro Martínez is kirobbanthatatlanná vált újdonsült állomáshelyén.

 

Erling Haaland (Borussia Dortmund –> Manchester City, 60 millió euró)

Listánk összeállításakor a sorrenddel kapcsolatban semmilyen szempontot nem vettünk figyelembe, de mégis ki mással kezdhetnénk, mint a klubidény legeredményesebb gólvágójával, Erling Haalanddal? A norvég válogatott csatár édesapja múltjának is köszönhetően a Manchester Cityt választotta a nyári transzferidőszakban, s döntése talán még a vártnál is jobban bevált az eddigiek alapján: Haaland minden sorozatot figyelembe véve 25 találkozón 30 találatot jegyzett a manchesteriek színeiben, a gólkirályi címre minden lehetséges sorozatban joggal pályázik. Haalandért „csupán” 60 millió eurót fizetett a City a Borussia Dortmundnak, ami kis túlzással aprópénznek számít, hiszen ő lehet a következő 10-15 év egyik meghatározó labdarúgója – a Transfermarkt például 170 millióra becsüli a 22 éves játékos jelenlegi értékét. Haaland 2027-ig kötelezte el magát az égszínkékekhez.

Lisandro Martínez (Ajax –> Manchester United, 57 millió euró)

Nagy fogást jelentett be idén nyáron a másik manchesteri alakulat, a United is. Lisandro Martínez 57 millió euróért érkezett az Ajaxtól a védelem stabilizálására, ám a kritikákat már az első napokban megkapta: sokan úgy vélték, Martínez magassága (175 centiméter) kevés lesz ahhoz, hogy a játékos felvegye a versenyt a Premier League támadóival. A 24 éves középhátvéd hamar csattanós választ adott, már a felkészülési időszakban lenyűgözte az MU szurkolóit. Szép lassan a bajnokságban is alapemberré vált, kiszorítva például a csapatkapitányt, Harry Maguire-t is – Martínez ugyanis Raphaël Varane-nal kiegészülve alkotja a „vörös ördögök” legmegbízhatóbb védőpárosát. Martínez a PL-ben eddig öt kapott gól nélküli meccsnél jár, harcias stílusát Erik ten Hag is gyorsan megszerette, s a futballista a termete ellenére a védelem vezérévé vált. Az azóta szerzett világbajnoki címről nem is beszélve...

Aurélien Tchouaméni (Monaco –> Real Madrid, 80 millió euró)

Néhány hónappal ezelőtt talán kevesen gondolták volna, hogy a Real Madrid megfelelően pótolja a Manchester Unitedhoz igazoló Casemirót. Ehhez képest a 22 éves Aurélien Tchouaméni kulcsjátékossá vált a madridiaknál, sőt néhányan úgy vélik, hogy a Monacótól érkezett védekező középpályás már most jobban illik Carlo Ancelotti rendszerébe, mint elődje. Tchouaméni a La Liga-idényben kihagyhatatlan tagja a „királyi gárdának”, ráadásul a Bajnokok Ligájában is közel 400 játékpercnél jár. A francia válogatott játékos a világbajnokságon is remekül teljesített, igaz, N'Golo Kanté és Paul Pogba sérülése is kellett ahhoz, hogy bekerüljön a Les Bleus kezdőcsapatába. Tchouaméni ettől függetlenül fél éven belül világsztárrá vált, szereléseivel, fejjátékával és passzaival az egyik leghasznosabb tagja a BL címvédőjének. Szerződése hosszú távú, 2028 nyaráig érvényes.

 


 

Robert Lewandowski (Bayern München –> Barcelona, 45 millió euró)

Július közepén valósult meg az év egyik legnagyobb átigazolása, noha már sokkal hamarabb nyílt titokként tartották számon: a Bayern Münchent elhagyó Robert Lewandowski a Barcelonában kötött ki. Rutinos gólvágóról van szó, ennek megfelelően villámgyorsan be is illeszkedett a katalán csapatba – Lewandowski 28 tétmérkőzésen 21 találatnál és 7 gólpassznál jár a klubváltása óta. A lengyel csatár magabiztosan vezeti a La Liga góllövőlistáját, ráadásul Lewandowski találatainak is köszönhetően a Barca élen áll a tabellán. A 34 esztendős klasszis január 23-ig eltiltás miatt nem lép pályára, ettől függetlenül minden esélye megvan arra, hogy Haaland egyik vetélytársa legyen az európai Aranycipőért. Lewandowskit 2026-ig köti a szerződése a gránátvörös-kékekhez, akik 45 millió eurót fizettek a gólfelelős játékjogáért.

Gabriel Jesus (Manchester City –> Arsenal, 52 millió euró)

A Manchester Cityben sem nyújtott gyenge teljesítményt Gabriel Jesus, de a transzferét követően teljesen kivirágzott az Arsenal színeiben – különösképpen az idénykezdeten. Ugyan Jesus korántsem annyira eredményes, mint Haaland vagy Lewandowski, mégis az egyik leghasznosabb játékos Mikel Arteta gépezetében. A brazil játékos alapvetően meghatározza az „ágyúsok” támadójátékát: góljain és előkészítésein kívül a társainak helyet csinál a pályán, folyamatosan leköti az ellenfél védőit, szinte soha nem áll meg. Jesus az összjátékból is kiveszi a részét, egy-egy váratlan megoldásával felgyorsítja az akciókat. Mindez a klubváltásának is köszönhető, hiszen láthatóan sokkal nagyobb önbizalommal játszik, mint előző állomáshelyén. A még mindig csak 25 éves futballista lubickol abban, hogy gyakran ő áll a támadóharmad középpontjában, ráadásul csapata vezeti a Premier League tabelláját. Jesus jelenleg sérüléssel bajlódik, érdekes lesz látni, hogy az észak-londoniak hogyan futballoznak nélküle.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik