Illusztráció: Magyar Olimpiai és Sportmúzeum


Az ünnepélyes megnyitón Szabó Lajos, a múzeum igazgatója kiemelte, hogy az intézmény küldetése a magyar sportélethez kapcsolódó emlékek, tárgyak és történetek kutatása, gyűjtése és feldolgozása, s ezek bemutatása a nagyközönség számára.

„A múzeum gyűjtőterülete nem korlátozódik Magyarországra vagy a Kárpát-medencére, hanem kiterjed a teljes glóbuszra” – mondta a szakember és hozzátette, a most nyílt kamarakiállítás ennek szellemében született, és az Európán kívüli legsikeresebb magyar identitású labdarúgócsapatnak, az 1957 tavaszán Sydneyben alapított St. George Budapestnek a történetét mutatja be.

A tárlat nemcsak az egyesület eredményeit és a helyi magyar közösségre kifejtett hatását tárja a látogató elé, hanem bemutatja azon magyarok pályáját is, akik elévülhetetlen érdemeket szereztek a labdarúgás ausztráliai fejlődésében. A június 19-ig hétfő kivételével 10 és 17 óra között látogatható kiállításon az ausztrál bajnoki címmel is büszkélkedő együttes különböző ereklyéit, zászlókat, érmeket, jelvényeket és dokumentumokat tekinthetnek meg az érdeklődők.