Holland–spanyol: a hazaiak csak a szünet után éledtek fel

Vágólapra másolva!
2020.11.11. 20:40
null
Canales indiános gólöröme közben (Fotó: AFP)
Egy egyre végződött a Spanyolország–Hollandia felkészülési labdarúgó-mérkőzés, érdekes és paprikás második félidő után.

VÁLOGATOTT FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Hollandia–Spanyolország 1–1(0–1)
Amszterdam,Johan Cruyff ArenA,zárt kapuk mögött. Vezette:Massa (olasz)
Hollandia:Bizot – Hateboer (Dumfries, a szünetben) Veltman, Aké (Blind, 7.), Wijndal – Wijnaldum (Klaassen, a szünetben), Van de Beek, F. de Jong (De Vrij, a szünetben) – Berghuis (Stengs, a szünetben), L. de Jong, Depay (Babel, 79.).Szövetségi kapitány:Frank de Boer
Spanyolország:Simón – Bellerín, E. García, Í. Martínez (S. Ramos, 85.), Gaya (Reguilón, 29.) – Koke, Rodri, Canales (M. Llorente, 72.) – Gerard Moreno (Ferran Torres, 61.), Morata (Olmo, 62.), Asensio (Adama Traoré, 62.).Szövetségi kapitány:Luis Enrique
Gólszerző:Van de Beek (47.), ill. Canales (19.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Inkább barátságos, mint felkészülési mérkőzés volt olykor a hollandok és a spanyolok találkája az első félidőben, ráadásul a házigazdától Nathan Aké, a vendégektől Gaya sérült le, le is kellett cserélni őket. Szép lassan azért belelendültek a felek, és az első félidőben a spanyoloknak ment jobban, Sergio Canales megszerezte első gólját a válogatottban.

Csak egyszer lőttek kapura Frank de Boer legényei a szünetig, a kapitány le is szidta őket, négyet cserélt, és egy csapásra élénkebb lett az oranje és maga a mérkőzés is, főleg, hogy Donny van de Beek nem sokkal a kezdés után azonnal egyenlített.

Nem volt lábbal mindig magabiztos a spanyolok újonc kapusa, de szépen védte Memphis Depay ziccerét, a hazai kapu előtt az AZ-s Marco Bizot debütált, neki már több dolga volt, ám fogta Álvaro Morata és cseréje, Adama Traoré (harmatos) kísérleteit.

A második félidőben jobb volt a házigazda (Fotó: AFP)
A második félidőben jobb volt a házigazda (Fotó: AFP)

A húszéves balhátvéd, Owen Wijndal, a másik oldalra becserélt Denzel Dumfries és a szélső Calvin Stengs is ügyesen futballozott a hollandoknál, a védelem sokkal stabilabb lett Stefan de Vrij beállásával (Virgil van Dijk és Matthijs de Ligt sérült), a spanyolok pedig nagyon hajtottak a győzelemért, paprikás hangulatú lett a hajrá, igyekeztek a cserejátékosok is.

Akik közül a veterán Ryan Babel nagy helyzetet hagyott ki a végén, előtte nem sokkal Luuk de Jong már a kapust is kicselezte, de saját magát is lövőhelyzetből – igazságos döntetlen lett a vége.1–1

Beállt a hajrára Sergio Ramos is, aki a 176. válogatottságát ünnepelhette, utolérve az eddigi európai szereplési rekordert, Gianluigi Buffont.

PERCRŐL PERCRE

Marcos Llorente apjának az apósa volt a Real-ikon Ramón Grosso, 17-szeres válogatott.

Nagybátyja, Julio Llorente "csak" a Realban játszott, a válogatottban nem, Paco Llorente pedig a nagy Gento unokaöccse volt, aki a sok BEK-aranyérem mellett 45-szörös válogatott. Sőt, Gento két testvére is játszott anno a Realban. Vérvonal.

Sőt, Llorente nagyapja, Ramón Grosso is válogatott labdarúgó volt. Ő és az atya, Paco is játszottak mind a Realban, mind az Atlético Madridban!

Llorente apja is válogatott játékos volt. Alonsók, Sanchisok, Reinák, Aranzábalok, Ríosok, Herrerák és Llorenték: apa-fiú válogatottak a La Furia Rojában.

Öt meccs óta nyeretlenek a hollandok már.


90. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90. perc Babel lő jobbal 22-ről nem sokkal a jobb felsö fölé.

89. perc Donny van de Beek kap sárga lapot Olmo lerántásáért.

A két csapat csak egyszer ikszelt egymással.

88. perc KIMARAD, De Jong Stengs jobbról érkező passzával kicselezi a kapust is, de kisodródik jobbra, oda a helyzet, majd Babel lő Van de Beek passza után ballal a léc fölé nem sokkal az ötös bal csücskéről.

85. perc Sergio Ramos be, Martínez le, csúcsbeállítás a kontinensen.

84. perc Dani Olmo felrúgja a jobbon nekiinduló Dumfriest. Sárga lap.

83. perc
Klaasen sunyin hason öklözi Kokét, Olmo elmenne a jobbon, szereli hatalmas becsúszással Wijndal, önmagát s a spanyolt sem kímélve.

80. perc Koke kornerét Rodri az ötös elől a kapu tetejére csúsztatja fejjel.

79. perc Ryan Babel be, Depay le. Nagy öreg a pályán.

78. perc Depay lő kapura az ötös bal sarka elől gyengén, Simón balra legördülve magához szorítja a labdát. Klaasen nagy passzt adott, Bellerín hadilábon állt a védekezéssel most.

73. perc Stengs hátracsap Reguilónhoz, de sárga lap nincs. Depay odaszól Traoránek, nem hagyta magát egy ütközéskor.

Asensio ellenben talán a mezőny leggyengébbje, Depayjal egyetemben.

72. perc Marcos Llorente be, Canales le. Llorentét szintén eléggé hamar eladta a Real.

69. perc Dumfries remekül meg egy Stengs passzával, a beadás is jó, Depay jobbal tízről gyengén lő a bal alsó felé, eléri ezt Simón.

66. perc Canales passzát Traoré kissé jobbról, 12-ról a bal alsó felé teszi meg, de gyengén, Bizot legördül a labdáért, fogja is.

62. perc Moratát Dani Olmo, Asensiót Adama Traoré váltja.

61. perc Moreno le, Ferran Torres be.

60. perc HOPP, Dumfries balról középre emel Asensiónak, aki jobbal kiugratja Kokét, aki hétről a léc fölé térdeli a labdát. Bellerín lő aztán jobbal 23-ról a jobb alsó felé, Bizot vetődve véd.

59. perc Koke jobb oldali beadását rosszul veszi le az ötös előtt Morata, a beadását meg kifejeli Dumfries.

57. perc Koke megy el a jobbon Morata szép passzával, a karmester jobbról középre ad, Asensio ballal kapura lő kissé balról, tízről, blokkol a bevetődő Dumfries! MICSODA MENTÉS!

51. perc Veltman most sem figyel, De Vrij hatalmasat ment a 16-oson, becsúszva, Moreno elől.

48. perc Sergio Reguilón kap sárga lapot Dumfries ellökéséért. Depay beadását kifejeli a kapu elől Morata.

47. PERC ITT A GÓL, Stengs ügyesen elengedi maga mögött a 11-espont előtt Wijndal balról érkező, ballábas beadását, DONNY VAN DE BEEK meg jobbal az ötös jobb sarka elől a kapu jobb alsó sarkába lő. 1–1!

46. PERC FOLYTATJUK! Blind megy előre szűrőnek.

46. perc Stefan de Vrij, Dumfries, Davy Klaasen és Calvin Stengs be, F. de Jong, Hateboer, Berghuis és Wijnaldum le.

Frank de Boer alatt még nyeretlen az Oranje, azaz három meccs óta, a spanyolok kellemetlen vereségbe futottak bele Ukrajnában Haratinék, Zubkovék ellen. Az előző három meccsükön 1 gólt lőttek. A hollandok ma 1-szer lőttek kapura.

Az első félidőben a spanyolok 7-szer lőttek kapura, Canales négyben volt tettes vagy előkészítő. Morata az utóbbi 9 válogatott meccsén 9 kanadai pontot szerzett.


Vorm a holland válogatottban 15-ször szerepelt, tagja volt a 2010-es világbajnokságon ezüst-, a 2014-esen bronzérmet szerző nemzeti együttesnek.

Bejelentette visszavonulását a holland labdarúgó-válogatott tagjaként világbajnoki ezüst- és bronzérmes Michel Vorm. Az Utrechtnél (2005–2011) és a Swansea Citynél (2011–2014) eltöltött évek után 2014 óta a Tottenhamben védett, összesen 48 mérkőzésen lépett pályára a londoni alakulatban, ám az előző idény végén lejáró szerződését nem hosszabbították meg, így augusztus óta nem volt csapata. Százkét Premier League-meccsel a háta mögött távozott Angliából.

E párharc legjobb gólszerzői a közelmúltból
Alfredo Di Stéfano 3
Sesúmag 2
Rubén Óscar Valdez 2
Frank de Boer 2
Robin van Persie 2

Morata és Veltman mosolyogva összeölelkezik.

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45. perc Veltman lökte Moratát, aki kioszt egy kis taslit a védőnek jobbal, ő ballal nyakon cserdíti a spanyolt finoman.

44. perc Asensio elmegy a balon, a hazai védelem romokban, de a beadás Veltmanon csattan. Bellerín lő jobbal a blokkba 12-ről, kissé jobbról a korner után, az újabb szöglet után Morata elesik az ötös és egy védő előtt... tovább!

42. perc Moreno passza jó Moratának, akit habkönnyedén szerel a 16-oson belül Veltman. Kontra, gyenge Wijndal-beadással a végén. A balbekk az AZ játékosa, mint a kapus.

Vajon beáll? Sergio Ramos ma lehet 176. alkalommal válogatott, Európában utolérve ezzel az eddigi szereplési rekordert, Gianluigi Buffont.

40. perc Bergwijn sarkazása lesen kapja L. de Jongot, majd az éknek kicsit hosszú Depay keresztpasza.

38. perc Koke és Rodri az utolsó pillanatig passzolgatna, korner a hazaiaknak. Kicsúszott, legalábbis a partjelző szerint. A meccs első kornere... éppen olyan, mint ez a meccs.

36. perc Simón nem a legjobban jön ki, de L. de Jong nem tud balról jobbal középre passzolni.

34. perc ZICCER, Asensio passzát Koke visszateszi Morata elé, aki ballal 21-ról kapura lő, jobbra vetődve könnyedén véd Bizot.

33. perc L. de Jong másodszor is majdnem, de csak majdnem szereli Simónt. Addig jár az ék a lecsorgóra...

32. perc TOVÁBB, Hateboer jobb oldali beadása után García akkorát lök L. de Jongon, hogy arról a cipő is leesik a földetérés után, de tovább.

31. perc Hateboer visszatér, de a helyén megindul Canales, Moratához passzol, aki ment saját maga és a kapu jobb alsó sarka előtt...


29. perc Gaya járt rosszabbul, szédeleg. Csere lesz, Sergio Reguilón melegít. Be is áll üstöllést. Ő meg egy Real Madridnak nem kellő hátvéd...

27. perc Ajjaj, Gaya és Hatebor összefejel Depay bal oldali, ballábas beadása után. Vérzések, ápolások.

Canales első gólját szerezte a válogatottban, előtte a Betisből (2008), és Marc Bartra (2018) talált be a címeres mezben.

A spanyolok a hollandok elleni 7 legutóbbi meccsükből csak egyet nyertek meg, öt vereség mellett. Az volt a 2010-es vb-döntő, az utóbbi kettőt mind elbukták.

22. perc Hateboer jobb oldali beadását nem meri 12-ről elollózni Depay.

Simón 23 éves, U19-es és U21-es Eb-győztes.

20. perc L. de Jong jobbal feladja a labdát a kapusnak kissé jobbról, 20 méterről.

Két, a Real Madridnak nem kellő játékos hozta össze gólt.



18. PERC VEZETNEK A SPANYOLOK! Morata passzol a 16-os elől balra SERGIO CANALESNEK, aki Veltman mellől ballal a bal alsóba lő, az ötös bal sarka elől, tíz méterről. 0–1!

17. perc L. de Jong visszafejeli okosan Hateboer felívelését, Depay elalszik kicsit, Rodri körbefutja.

56 kapusa volt eddig a spanyol válogatottnak, Simón a 10. bilbaói, Vidal (1927), Blasco (1930), Echevarría (1941), Lezama (1947), Carmelo (1957), Iríbar (1964), Zubizarreta (1985), Aranzubía (2004) és Arrizabalaga (2017) után.

12. perc Asensio balról ballal szépen ad középre, Blin eltolja okosan Moratát, majd a kezére esik. Pechjárvány? Folytatja.

10. perc Simón passzát majdnem elcsípi a 16-ora berepülő, bevetődő Van de Beek.

Helyzetek: a topligák legjobb helyzetértékesítői. VIVA, ESPANA!
Alcácer (41 százalék)
Morata (40)
Oyarzabal (18)
Portu (33)
Angelino (29)
Ansu Fati (22)


8. perc Kontra, Koke passzát Moreno jobbról, 21-ről ballal a jobb felső mellé nyesi.

6. perc Daley Blind be, 72. válogatottsága.

Eközben a németek és a csehek...

5. perc Egyszerűen csak passzolt, a jobb comba meghúzódott.

4. perc Bizot lép ki Morata elé egy beadásra, Aké mérgesen nézelődik. Nem ütközött: lesérült. A másik csapatból García gyakran a védőpárja...

1. perc Mindkét kapuban újonc, a hazai Bizot rossz passza után Morata jobbal a jobb alsó mellé lő középről, 22-ről.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta narancssárgában, a vendégek tiszta fehérben.

Egy kis örökmérleg: 12 találkozó, 6 holland és 5 spanyol sikerrel, 18, ill, 17 rúgott góllal.

Van Dijk, Bergwijn, De Ligt, ill. Thiago Alcántara, Jesús Navas és Fati is sérült.


A két európai topcsapat több mint öt és fél éve nem találkozott egymással. A hazaiak veretlensége a rendes játékidőt tekintve 37 éve tart a spanyolok ellen, a 2010-es vb-döntőt hosszabbításban nyerte meg Vicente Del Bosque együttese. Sőt Spanyolország sohasem nyert még Hollandiában. Az egymás elleni örökmérleg 6–2–4 a narancs mezesek szemszögéből. A hazaiak viszont nincsenek jó formában, az előző négy párharcukban nem tudtak nyerni. Ezzel szemben a spanyoloknak 2–2–1 az idei mérlegük.

Hollandia–Spanyolország 2010 (vb döntő) 0–1 hosszabbítás után, 2014 (vb-csoportmérk.) 5–1, 2015 (felk. mér.) 2–0.


De Boer legutóbb az Atlanta Unitedet (USA) irányította, de nem érte el a várt sikereket, így távozott. Az Atlanta előtt az Ajax, az Inter és a Crystal Palace edzője is volt. A játékosként Bajnokok Ligája- és UEFA-kupa-győztes, 112-szeres válogatott szakember edzőként az Ajaxszal zsinórban négyszer volt holland bajnok 2010 és 2014 között. A 2010-ben világbajnoki ezüstérmes holland válogatottnak ő volt a másodedzője.

Frank de Boer irányítja majd a következő két évben a holland válogatottat. Ez azt jelenti, hogy amennyiben kvalifikálja magát, az 50 éves szakember vezetésével vehet részt az oranje a 2022-es katari világbajnokságon is.

Szeptember végén... A Holland Labdarúgó-szövetség (KNVB) Frank de Boert nevezte ki a nemzeti csapat szövetségi kapitányának.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A HOLLANDIA–SPANYOLORSZÁG FELKÉSZÜLÉSI LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLIVE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik