Eurofutball: szlovén bajnok a Mura, a PAOK-é a Görög Kupa

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2021.05.22. 22:13
null
Shaun Rooney, a Skót Kupa-döntő egyetlen góljának szerzője a trófeával (Fotó: Getty Images)
Elképesztő végjátékot követően nyerte meg első bajnoki címét Szlovéniában a Mura, amelynek a szombati utolsó fordulóban két góllal kellett győznie a Maribor otthonában, és 3–1-re diadalmaskodott is. A St. Johnstone Shaun Rooney védő góljával legyőzte a Hiberniant a Skót Kupa döntőjében, így másodszor hódította el a trófeát. Görögországban a PAOK nyerte meg a kupát.

 

A Maribor hárompontos előnnyel fogadta a Murát a szlovén labdarúgó-bajnokság utolsó fordulónak utolsó mérkőzésén. Az egymás elleni eredmények számítanak, így az is belefért a hazaiaknak, hogy csak egy góllal kapjanak ki.

Kézben is tartották a mérkőzést, Klemen Sturm vezető góljára még a szünet előtt válaszoltak Jan Mlakar révén. A 75. percig 1–1 volt az állás, a Maribor készülhetett 16. bajnoki címe megünneplésére. Csakhogy ezután három perc leforgása alatt Michael Klepac és büntetőből Luka Bobicanec is betalált, és a Mura a 78. percre megszerezte a hőn áhított kétgólos előnyt. Amely kitartott a végéig, így a muraszombati alakulatmegszerezte első bajnoki címét.

A Maribor második lett az Olimpija Ljubljana előtt, a címvédő Celje pedig csupán a hetedik helyen zárt.

Skóciában a Callum Davidson által irányított St. Johnstone ebben az idényben a Ligakupát is megnyerte Skóciában (szintén a szélső védő Rooney góljával), így fennállása legsikeresebb idényét zárta.

A bajnokságot az 5. helyen záró St. Johnstone a Ligakupa-diadal miatt eddig az Európa-konferencialigára készülhetett, de a szombati sikerrel az Európa-liga selejtezőjébe kvalifikálta magát. A St. Johnstone korábban csak 2014-ben játszott Skót Kupa-döntőt, és akkor is győzött.

A Görög Kupát a PAOK nyerte meg, miután 2–1-re legyőzte az Olympiakoszt. A szaloniki csapat Vieirinha tizenegyesgóljával jutott előnyhöz, Yann M’Vila a fordulás után egyenlített. Úgy tűnt, hosszabbítás lesz, de Michael Krmencik a 90. percben eldöntötte a finálét a PAOK javára.

A háromszoros görög bajnok PAOK nyolcadszor hódította el a Görög Kupát.

Észtországban a Levadia Tallinn tizedszer nyerte meg a nemzeti kupát, miután a döntőben Robert Kirss találatával 1–0-ra legyőzte a bajnok Florát. A fővárosiak 2018 után ünnepeltek újra kupasikert.

San Marinóban bajnoki döntőt játszott egymással a La Fiorita és a Folgore, 0–0 után hosszabbításban Fabio Sottile góljával a Folgore szerezte meg fennállása ötödik bajnoki címét. A végjáték igen tüzes volt, mindkét csapatból kiállítottak egy játékost az utolsó percekben.

A napokban kupafinálét játszottak Gibraltárban is, ahol az immár 25-szörös bajnok Lincoln Red Imps a Glacis United elleni 2–0-s sikerével fennállása 18. kupagyőzelmét aratta.

Észak-Írországban a Linfield 2–1-es győzelmet aratott a Larne felett, így 44. alkalommal, 2017 óta először lett kupagyőztes.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik