FIFA klubvilágbajnokság: speciális átigazolási szabályok a résztvevőknek

Vágólapra másolva!
2024.10.03. 21:46
Fotó: Imago Images
A FIFA speciális átigazolási szabályokat vezet be a jövő nyári klubvilágbajnokságon résztvevő 32 csapat számára.

A FIFA június első tíz napjára speciális átigazolási ablakot nyit a résztvevők számára, hogy ha két klub megegyezik egymással, akkor a futballisták már az új klubjukat képviselhessék a tornán. Erre azért volt szükség, mert a lejáró szerződésű játékosoknak rendszerint június 30-ig szól a megállapodásuk, a torna viszont július 13-áig tart majd. Emiatt például ha idén lett volna a klub-vb, nem tudni, hogy a Paris Saint-Germainben, vagy új együttesében, a Real Madridban játszott volna-e a francia válogatottal világbajnok Kylian Mbappé.

Amennyiben nem születik egyezség, úgy a futballista az eredeti csapatában szerepelhet, mert a klub-vb technikailag a jelenlegi idényhez tartozik. A felek köthetnek kéthetes hosszabbítást. Ez olyan sztárokat fog érinteni az első 32 csapatos klub-vb esetében, mint Kevin De Bruyne a Manchester Cityben, vagy éppen Alphonso Davies és Joshua Kimmich a Bayern Münchenben.

A FIFA leszögezte, olyan nem fordulhat elő, hogy egy játékos két klubban is szerepel ugyanazon a tornán.

A klubvilágbajnokságot jövő évtől új formátumban, 32 csapat részvételével rendezik meg, még két kiadó hely van, amelyet egyrészt a házigazda kap meg, illetve a Libertadores-kupa idei bajnoka. Az első, közel egy hónapig tartó tornát az Egyesült Államokban tartják. Korábban a hat kontinens legrangosabb kupasorozatainak győztesei és a házigazda mérte össze a tudását.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik