FIFA: decemberben döntenek hivatalosan a 2030-as és 2034-es vb helyszínéről

Vágólapra másolva!
2024.10.03. 19:52
Fotó: Imago Images
A FIFA hivatalosan december 11-én dönt a 2030-as és 2034-es világbajnokság helyszínéről.

Bár az elmúlt hónapokban kész tényként jelent meg, hogy hat év múlva – három dél-amerikai meccs kivételével – spanyol-portugál-marokkói közös rendezésű vb-re kerül sor, négy esztendővel később pedig Szaúd-Arábia lesz a házigazda, a hivatalos szavazást a FIFA decemberi, virtuális kongresszusán tartják meg.

A 2030-as torna meccseinek az eddigi hírek szerint hat ország ad otthont. A fő házigazda Spanyolország, Portugália és Marokkó lesz, a vb első három mérkőzésének azonban Argentína, Paraguay és Uruguay lesz a helyszíne, a nyitótalálkozóra a montevideói Centenáriumi Stadionban kerül sor, amelyben az első, 1930-as vb-döntőt is rendezték. A finálét vagy a madridi Santiago Bernabéu Stadionban játsszák, vagy a marokkói el-Manszuriában, ahol a tervezett aréna 115 ezer néző befogadására lesz alkalmas, ezzel a világ legnagyobb stadionja lesz. A 2030-as lesz a második olyan futball-vb, amelyen 48 válogatott vesz részt, de az első, amelynek mérkőzései több kontinensen lesznek.

A 2034-es seregszemlére – Ausztrália visszalépése után – csak Szaúd-Arábia jelentkezett, amelyben várhatóan öt város 15 arénájában bonyolítják le a mérkőzéseket.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik