Tim Howard: Guardiola tönkretette a futballt

VARGA BALÁZSVARGA BALÁZS
Vágólapra másolva!
2024.09.24. 18:13
Tim Howard szerint csak három csapat képest azt játszani, amivel Guardiola sikeres lett (Fotó: Getty Images)
Az Egyesült Államok labdarúgó-válogatottjának korábbi kapusa, Tim Howard szerint a Manchester City vezetőedzője, Pep Guardiola minden szempontból tönkretette a futballt.

A 45 éves egykori kapust – aki a Manchester Unitedben 77, az Evertonban 414 mérkőzésen védett, és többek között arról marad emlékezetes, hogy a saját tizenhatosán belülről rúgott gólt az akkor a Boltonban szereplő Bogdán Ádámnak – az It's Called Soccer podcastben a Liverpool-legenda Jamie Carragher kérdezte arról, van-e valami tanácsa Mauricio Pochettinónak, az amerikai válogatott nemrég kinevezett szövetségi kapitányának.

„Remek kérdés, és számomra a válasz egyértelmű – kezdte Tim Howard. – Ha megnézzük az én korosztályomat, kemény és szívós játékosaink voltak, néhányan meccseket tudtak eldönteni. Gregg Berhalter (az amerikai válogatott korábbi szövetségi kapitánya – a szerk.) elhitette a csapata tagjaival, hogy versenyképesek, és fel tudnak támadólag lépni az ellenfél térfelén is. Szerintem az történt, hogy Pep Guardiola minden szempontból tönkretette a futballt, mert elhitette, hogy mindenki képes pozíciós játékot játszani, pedig ez nem igaz. Nem mindenkinek megy, a világon csak három csapat képes rá igazából.”

A 121-szeres válogatott futballista ezt követően tért rá Pochettinóra és arra, hogyan játszott az argentin edző Tottenhamje, amelyik a Bajnokok Ligája-döntőjéig is eljutott. Szerinte nem szabad megpróbálni Guardiola taktikáját lemásolni, nem ezt az utat kell járni.

„Ha megnézzük Pochettino legjobb csapatait, amikor a legjobb volt a Tottenhammel, akkor 4–4–2-ben, az ellenfél térfelén labdaszerzéskor négy játékossal vezettek gyors támadást, miközben stabil maradt a védekezésük, vagy legalábbis törekedtek rá. Ha ezt sikerül az amerikai válogatottal is begyakoroltatnia, elsajátítani ezt a határozott védekezést, akkor marad elég játékosa a támadóterületeken, ahol veszélyesek lehetnek” – mondta Howard.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik