Eb 2024: A labdarúgás az életem! – Jenei Imre

B. M.B. M.
Vágólapra másolva!
2024.06.07. 17:06
„A mosolya az idő múlásával is megmaradt” (Fotó: GSP)
Nagyváradi otthonában kereste fel Jenei Imrét a Gazeta Sporturilor. A 87 esztendős mesteredző ugyanis, aki a magyar válogatott szövetségi kapitánya is volt, nemcsak a Steaua 1986-os BEK-győzelmével alkotott nagyot a román futballban, hanem a mai napig ő az egyetlen szakvezető, akivel Románia Európa-bajnokságon mérkőzést tudott nyerni, és tovább tudott jutni a csoportkörből.

 

Jenei 2000-ben a selejtezőkből sikeresen továbbjutó, de a kor sztárjátékosaival, Gheorghe Hagival és Gheorghe Popescuval összevesző Victor Piturca helyét vette át a belga-holland közös rendezésű torna előtt, és az Anglia felett aratott 3–2-es győzelemmel vitte a román együttest a legjobb nyolc közé. Előtte 1–1-et játszott Németországgal, és 1–0-ra kikapott Portugáliával, a negyeddöntőben az olaszoktól elszenvedett 2–0-s vereség pedig edzői karrierjének utolsó mérkőzése volt.

Ennek kapcsán is látogatta meg a bukaresti riporter az évek óta visszavonultan élő, nyilvánosan ritkán mutatkozó edzőlegendát. „Mintha megállt volna az idő ennek az embernek! Jenei Imre a román futball nagy öregje. Nyolcvanhét tavasz. Egy lezser fehér pólóban, aranyozott keretű szemüvegben mutatja a győzelem jelét háza teraszáról, érzékeny és szívből jövő üzenet Romániának! A mosolya az idő múlásával is megmaradt” – írja a szerző.

Jenei pedig elárulta, hogy követni fogja a mérkőzéseket, remélve, hogy a mostani csapat is képes hasonlóan sikeres szereplésre. „Remény mindig lesz! Én szorítok a fiúknak, a román játékosoknak. A labdarúgás az életem, követem a hazai mérkőzéseket is! Hogy ki tetszik a mostaniak közül? A 7-es számú, Coman (Florinel Coman, a FCSB szélsője, a román élvonal idei gólkirálya – szerk.)” – mondta a Gazeta Sporturilornak Jenei Imre.

A ROMÁN LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT 30 FŐS, BŐ EURÓPA-BAJNOKI KERETE
Kapusok: Horatiu Moldovan (Atlético Madrid – Spanyolország), Florin Nita (Gaziantep – Törökország), Stefan Tarnovanu (FCSB), Razvan Sava (CFR)
Védők: Andrei Ratiu (Rayo Vallecano – Spanyolország), Vasile Mogos (CFR), Andrei Burca (Al-Ahdud – Szaúd-Arábia), Radu Dragusin (Tottenham – Anglia), Adrian Rus (Pafosz – Ciprus), Ionut Nedelcearu (Palermo – Olaszország), Bogdan Racovitan (Raków Czestochowa – Lengyelország), Nicusor Bancu (Universitatea Craiova)
Középpályások: Deian Sorescu (Gaziantep – Törökország), Nicolae Stanciu (Damak – Szaúd-Arábia), Marius Marin (Pisa – Olaszország), Alexandru Cicaldau (Konyaspor – Törökország), Razvan Marin (Empoli – Olaszország), Constantin Grameni (Farul Constanta), Darius Olaru (FCSB), Adrian Sut (FCSB), Dennis Man (Parma – Olaszország), Valentin Mihaila (Parma – Olaszország), Ianis Hagi (Alavés – Spanyolország), Florinel Coman (FCSB)
Támadók: Denis Dragus (Gaziantep – Törökország), George Puscas (Bari – Olaszország), Denis Alibec (Muaiter – Katar), Daniel Birligea (CFR)
Szövetségi kapitány: Edward Iordanescu

E-CSOPORT
JÚNIUS 17., HÉTFŐ
15.00, München: Románia–Ukrajna
18.00, Frankfurt: Belgium–Szlovákia
JÚNIUS 21., PÉNTEK
15.00, Düsseldorf: Szlovákia–Ukrajna
JÚNIUS 22., SZOMBAT
21.00, Köln: Belgium–Románia
JÚNIUS 26., SZERDA
18.00, Frankfurt: Szlovákia–Románia
18.00, Stuttgart: Ukrajna–Belgium

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik