Az amatőr szó tövében ott a „szeret” szó – képeken a falusi futball

CS. P.CS. P.
Vágólapra másolva!
2024.06.12. 19:23
A szolnoki Damjanich János Múzeumban zajlott fotókiállítás-megnyitója (Fotó: Nagy Balázs/Új Néplap)
Augusztusig látható Szolnokon a Hátsó füves – barangolás a magyar futball rejtett tájain című fotókiállítás, amely szerdán nyílt meg a Damjanich János Múzeumban.

Hátsó füves – barangolás a magyar futball rejtett tájai címmel fotókiállítás nyílt Szolnokon a Nemzeti Sport keretei között indult országjáró sorozat 2015 és 2019 között készült képeiből. A falusi labdarúgás világát társadalmi megközelítéssel bemutató tárlat szerdai átadóján Horváth László, a házigazda Damjanich János Múzeum igazgatója egyebek mellett az amatőr szellemiség lényegéről, a latin „amo, amare”, vagyis „szeret” ige és a sportfogalom szoros kapcsolatáról beszélt. 

(Fotó: Nagy Balázs/Új Néplap)

Hangsúlyozta továbbá, hogy a kiállítás illeszkedik a Múzeumok Éjszakája idei „Gólpassz” hívószavához, és bízik benne, június 22-én is sokan megnézik majd. Ringer István, a kiállítási anyagot elkészítő sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum igazgatója hangsúlyozta, a hagyományos falusi futballkultúra eltűnésével, átalakulásával, a jelenkutatás jegyében egyre inkább helyet kap a szokatlan téma a múzeumi térben. Szó esett az Európa-bajnoki rajt előtt arról is, hogy a magyar válogatottban ma 58 százalék a vidéken született játékosok aránya, ami visszaesést jelent, hiszen 1986 és 2016 között a mutató még hetven százalék volt. Az augusztusig nyitva tartó szolnoki kiállításon Balogh László, Földi Imre, Korponai Tamás, Mirkó István, Móricz-Sabján Simon, Reviczky Zsolt, Szabó Miklós, Török Attila, Tumbász Hédi és Veres Viktor munkái láthatók.

(Fotó: Nagy Balázs/Új Néplap)

A falusi futball többszörösen díjazott vizuális metszetét hamarosan a Balaton partján is megtekinthetik: az Eb-rajt alkalmából, pénteken 17 órakor Gyenesdiáson nyílik Hátsó füves-fotókiállítás.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik