Gianni Infantino: Százhúsz éve egyesítjük a világot

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2024.05.22. 14:32
Balról jobbra: Gijs de Jong (holland szövetségi főtitkár), Pascal Van Damme (a belga szövetség elnöke), Philippe Diallo (a francia szövetség elnöke), Dominique Blanc (a svájci szövetség elnöke), Gianni Infantino (a FIFA elnöke), Florentino Pérez (a Real Madrid elnöke), Jesper Möller (a dán szövetség elnöke), Simon Aström (a svéd szövetség alelnöke) (Fotó: FIFA)
Fennállása százhuszadik évfordulóját ünnepelte a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA), mégpedig az alapítás helyszínén, Párizsban. Gianni Infantino elnök szerint a következő ezerkétszáz évben is ugyanaz a rendeltetés vár a szervezetre.

 

Május 21-én fennállása 120. évfordulóját ünnepelte a világ egyik, ha nem a legnagyobb és legsikeresebb nonprofit szervezete, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA). Emmanuel Macron, francia köztársasági elnök meghívására, a FIFA elnökének, Gianni Infantinónak a vezetésével a szervezet az alapítás helyszínén, Párizsban ünnepelte meg a jeles évfordulót.

A két elnök mellett magasrangú FIFA-tisztviselők is részt vettek az ünnepségen, többek között a szervezet hat konföderációjának, valamint az alapító nemzetek szövetségeinek vezetői, de jelen voltak a labdarúgás és a sportvilág más kiválóságai is.

„Megemlékezni és ünnepelni jöttünk össze – kezdte beszédét Gianni Infantino. – Mindenek előtt köszönet azoknak, akik százhúsz éve itt voltak, a rue Saint Honoré 229-ben. Köszönet Robert Guérinnek, a FIFA első elnökének, köszönet az álmodozóknak, a látnokoknak, akik hat nemzetet – Belgiumot, Dániát, Franciaországot, Hollandiát, Svédországot és Svájcot –, valamint egy egyesületen keresztül egy hetedik országot képviseltek. Ez utóbbi, a Real Madrid, amely Spanyolország nevében volt jelen. Hét taggal indultunk százhúsz éve, ma kétszáztizenegyen vagyunk, a világbajnokságokat pedig ötmilliárdan követik nyomon világszerte. Százhúsz éve egyesítjük a világot.”

A FIFA eljuttatta lapunkhoz Arséne Wengernek, a szervezet globális futballfejlesztési vezetőjének nyilatkozatát is: „Ma ünnepeljük a FIFA százhúsz éves fennállását. Hosszú út volt, és örülök, hogy 2019 óta részese lehetek. Az évek során láttuk, ahogy fejlődik a játék, fejlődnek a játékosok, új szabályok, és új edzői programok jelennek meg, és mindezt a lemagasabb szintre emelte a profi labdarúgást. Ma, az akadémiák fejlesztésével világszerte esélyt adunk a fiatal tehetségeknek, hogy teljesértékű sportolókká és a világ legjobb játékosaivá válhassanak. Ezzel, a FIFA küldetése egy magasabb szintre emelkedik. Komolyan vesszük ezt a felelősséget, és elkötelezettek vagyunk a kiválóság mellett.”

A ceremónia keretében, Infantino elnök, a FIFA hat alapító tagjának szövetségi vezetői, valamint a spanyol képviselőnek számító Real Madrid elnöke aláírt egy olyan emlékplakettet, amely az alapítók által 1904-ben szignózott dokumentum pontos mása. Emellett, a FIFA első embere egy emléktáblát is felavatott Párizs első kerületében, a rue Saint Honoré 229. szám alatt, ott, ahol a szervezetet létrehozták.

„A FIFA 1904 óta, azaz százhúsz éve hivatalos boldogság-szolgáltatónak tekinthető, és az is marad az elkövetkező ezerkétszáz évben” – zárta gondolatait a FIFA elnöke, Gianni Infantino.

Párizsban a FIFA hivatalos ünnepsége mellett a szervezet legendái, azaz korábbi klasszis játékosok is összejöttek némi örömfocira, és felelevenítették a szervezet történetéhez kötődő kedvenc emléküket.

Cafu (Brazília): „A legkedvesebb emlékem, amikor 2002-ben a magasba emelhettem a világbajnoki trófeát. Semmi sem múlja felül, fantasztikus volt!”

David Trezeguet (Franciaország): „Számomra a legfontosabb pillanat az 1998-as franciaországi világbajnokság megnyerése volt, majd az az érzelmi töltet, amit a Champs-Élysées-n élhettem át az ünneplés során. A siker egységet teremtett a hazámban társadalmi, kulturális és felekezeti szinten.”

Alessandro Altobelli (Olaszország): „Az 1982-es világbajnoki cím Spanyolországban. Amikor a játékvezető lefújta a meccset, mindannyian megkönnyebbülten sóhajtottunk fel. Óriási sikert értünk el.”

Anja Mittag (Németország): „A kedvenc emlékem az, amikor megnyertük a világbajnokságot Kínában, 2007-ben, ehhez kétség sem férhet. Ugyanakkor, kincsként őrzöm azt az emléket is, amikor először játszhattam egy utánpótlás-világbajnokságon, Thaiföldön, 2004-ben.”

Mehdi Mahdavikia (Irán): „A legszebb emlékem az 1998-as franciaországi világbajnokság. Ekkor játszhattam először egy vébén, a hazám pedig húsz év után tért vissza a tornára. Az Egyesült Államok ellen ráadásul gólt is szereztem, ami még különlegesebbé tette a pillanatot.”

A legendák is ünnepeltek

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik