Futballtörténelem: Grönland beadta a papírokat, teljes jogú CONCACAF-tag lehet

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2024.05.28. 22:27
Futballpálya a grönlandi Tasiilaqban (Fotó: Imago Images)
A Grönlandi Labdarúgó-szövetség (KAK) a hivatalos Facebook-oldalán közölte, hogy beadta a szükséges dokumentációt az Észak- és Közép-amerikai, Karibi Labdarúgó-szövetségek Konföderációjához (CONCACAF), így pozitív elbírálás esetén teljes jogú tagja lehet a kontinentális szervezetnek.

A kontinentális szövetséghez való csatlakozás feltétele a FIFA-tagságnak, így nem kizárt, hogy a közeljövőben a Dánia autonóm területének számító Grönland – Feröerhez hasonlóan – válogatottját is láthatjuk majd a FIFA versenysorozataiban. A grönlandi szövetség korábban a természetes füves pályák – a zord időjárási körülmények miatt – hiánya miatt nem léphetett be a FIFA-ba, vagy annak tagszervezeteibe, de miután a nemzetközi szövetség az előző évtizedben elfogadta a műfüves, illetve a beltéri pályákat, számos ilyen stadion és futballpálya épült a szigeten. 

Jogos a kérdés, hogy Grönland miért nem az UEFA-hoz adta be nevezését, mint például Feröer, amely 1990-ben lett az európai szövetség tagja. A válasz meglehetősen prózai: az UEFA 2021-ben módosított statútuma szerint nem független területek már nem csatlakozhatnak a szövetséghez (Gibraltár nevezését 2013-ban fogadták el).

Egyébként nem Grönland lenne az egyetlen, európai országhoz tartozó terület, amely nem az UEFA égisze szerepel: a Hollandiához tartozó Curacao válogatottja ugyancsak a CONCACAF, míg a Franciaországhoz tartozó Tahiti nemzeti együttese az óceániai szövetség (OFC) versenyein vesz részt. 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik