Spanyolország: kilenc év börtönt kértek Dani Alvesre

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.02.08. 11:32
Dani Alvesre kilenc év börtönbüntetést kértek (Fotó: Getty Images)
Hétfőtől szerdáig tárgyalták a barcelonai bíróságon az FC Barcelona egykori védőjének, Daniel Alvesnek a szexuális zaklatással kapcsolatos ügyét, a korábbi labdarúgóra az ügyészség kilenc év börtönbüntetést kért, emellett az állítólagos áldozat 150 ezer euró kártérítést követel.

Dani Alvest 2023 elején vették őrizetbe, azok után, hogy egy nő azt állította, hogy még 2022. december 30-án egy barcelonai bárban a brazil futballista szexuálisan zaklatta őt, s a nő fehérneműjébe nyúlt. Az először szexuális zaklatásnak minősített esetet később nemi erőszakra módosították.

A közel egy éve börtönben lévő labdarúgó továbbra is ártatlannak vallja magát, de helyzetén nem segít, hogy számos alkalommal megváltoztatta a vallomását, először még arról beszélt, nem ismeri a hölgyet és nem ártott senkinek, legutóbbi verziója szerint pedig részeg volt az estén, amikor az állítólagos erőszak történt.

Dani Alves ügyét hétfőtől szerdáig tárgyalták a barcelonai bíróságon, ahol több tanú mellett az áldozatot és a vádlottat is meghallgatták.

A Mundo Deportivo beszámolója szerint elsőként Elisabeth Jiménez ügyész szólalt fel, aki kezdetben az áldozat nyilatkozatának valódiságára összpontosított, s úgy ítélte meg, hogy a nő története hiteles.

„Mindig ugyanazt a verziót tartotta fent” – emelte ki Jiménez nyilatkozatának egy részletét a lap, utalva Alves vallomásainak változtatásaira.

Az ügyész a szexuális aktushoz való beleegyezéssel kapcsolatban rámutatott: „az a tény, hogy egy nő elfogad egy italt vagy elmegy egy fülkébe, nyilvánvalóan nem jelenti azt, hogy volt szexuális beleegyezés”.

Elisabeth Jiménez úgy vélte, Alves verziója ellentmondásos és azt sem lehetett bizonyítani, hogy mennyi alkoholt fogyasztott aznap.

A BBC arról számolt be, hogy Alves továbbra is tagadja a vádakat, s azt állítja, ha a nő akarta volna, távozhatott volna, a labdarúgó ugyanis nem tartja magát erőszakos embernek.

Az állítólagos áldozat korábban azt mondta a bíróságon, hogy Alves a barcelonai szórakozóhely VIP WC-jébe csalta, mielőtt szexre kényszerítette volna.

Alves újabb, 20 perces vallomásában kiemelte, a nő elmehetett volna, ha el akart volna, de soha nem kérte, hogy távozhasson. Az egykori labdarúgó határozottan tagadta, hogy megütötte volna az áldozatot.

Ugyanakkor egy pszichológus az eset után kezelte a nőt, s azt mondta: semmi jelet nem talált arra vonatkozóan, hogy a nő találta volna ki a helyzetet, esetleg eltúlozná azt, mert poszttraumás stressztüneteket produkált. A nő egyik barátja – aki szintén ott volt a klubban azon az estén – pedig arról beszélt, hogy az áldozat sokáig sírt, miután elhagyta a mosdót.

Újabb csavar az ügyben, hogy Dani Alves felesége, Joana Sanz arról beszélt a bíróságon, férje nagyon részegnek tűnt, amikor hazaért arról az estéről, több bútornak is nekiment, majd beesett az ágyba.

Spanyolországban 4-től 15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető a szexuális zaklatás. Az ügyész kilenc év börtönbüntetést kért Alvesre, akitől még 150 ezer euró kártérítést is követel a nő – az ügyben ítélet a következő hetekben várható.

Dani Alves egyébként korábban kérte, hogy óvadék ellenében szabadlábon védekezhessen, de ezt elutasították, mert attól féltek, hogy hazatér Brazíliába, a brazil állam pedig nem adja ki más országoknak egyetlen állampolgárát sem.

Az ügy miatt egyébként a pályafutása során 40 trófeát nyerő Alvessel szerződést bontott mexikói klubja, az UNAM Pumas.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik