FIFA-gála: Messi és Bonmatí a két legjobb labdarúgó, brazil kézben a Puskás-díj

Vágólapra másolva!
2024.01.15. 20:20
null
Lionel Messi, a Puskás-díjas Guilherme Madruga és Josep Guardiola (Fotók: AFP, NS-montázs)
Londonban rendezték meg a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) éves díjkiosztó gáláját, amelyen brazil kézbe került a Puskás-díj, Pep Guardiola lett a legjobb vezetőedző, Ederson a legjobb kapus – és Lionel Messit szavazták meg 2023 legjobb futballistájának.  


LONDONBAN RENDEZTÉK MEG hétfő este a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) éves díjátadóját, az úgynevezett The Best-gálát, amelyen elismerték 2023 legjobbjait, kilenc kategóriában. Az est háziasszonya Reshmin Chowdhury brit televíziós sportújságíró és Thierry Henry világ- és Európa-bajnok korábbi francia labdarúgó volt az Apollo Színházban, ahol megemlékeztek a közelmúltban elhunyt három korábbi világklasszisról, Bobby Charltonról, Mario Zagallóról és Franz Beckenbauerről is.

A legfontosabb kategóriákban szavazás döntött a győztesről, voksoltak a nemzeti férfi- és női válogatottak szövetségi kapitányai és csapatkapitányai (408-an, illetve 409-en), továbbá az újságírók (Magyarországról Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője szavazott, szokása szerint kikérve az olvasók véleményét is, a női jelöltekre pedig az azóta elhunyt Dénes András, az MLSZ női szakágának korábbi vezetője) valamint a FIFA honlapján regisztrált szurkolók is. Ez a négy szavazattípus egyaránt 25–25 százalékos arányban számított bele az összesítésbe. Az Év férfi labdarúgója mellett megválasztották a legjobb női játékost, a legjobb kapust a férfiaknál és a nőknél, a legjobb edzőket, továbbá átadták a legjobb szurkolóknak járó díjat, a fair play-díjat és az év góljáért járó Puskás-díjat is. Ezúttal minden díjat hölgyek adtak át.

A DÍJAZOTTAK

Az év férfi labdarúgója: Lionel Messi (argentin, PSG/Inter Miami).   A további jelöltek: Erling Haaland (norvég, Manchester City), Kylian Mbappé (francia, PSG)
Az év női labdarúgója:
Aitana Bonmatí (spanyol, Barcelona).  A további jelöltek: Linda Caicedo (kolumbiai, Deportivo Cali/Real Madrid), Jenni Hermoso (spanyol, Pachuca)
Puskás-díj:
Guilherme Madruga (brazil, Botafogo-SP).  A további jelöltek: Julio Enciso (paraguayi, Brighton), Nuno Santos (portugál, Sporting)
Az év férfi kapusa:
Ederson (brazil, Manchester City).   A további jelöltek: Jaszin Bunu (marokkói, Sevilla/Al-Hilal), Thibaut Courtois (belga, Real Madrid)
Az év női kapusa:
Mary Earps (angol, Manchester United).  A további jelöltek: Mackenzie Arnold (ausztrál, West Ham), Cata Coll (spanyol, Barcelona)
Az év férficsapatának edzője:
Josep Guardiola (spanyol, Manchester City). A további jelöltek: Simone Inzaghi (olasz, Internazionale), Luciano Spalletti (olasz, Napoli)
Az év női csapatának edzője:
Sarina Wiegman (angol, Anglia szövetségi kapitánya).  A további jelöltek: Jonatan Giráldez (spanyol, Barcelona), Emma Hayes (angol, Chelsea)
A FIFA különdíja:
Marta
Fair play díj:
A brazil férfiválogatott játékosai
Az Év szurkolója-díj:
Toto Iníguez

A legnagyobb figyelem természetesen az Év labdarúgója-díjra irányult, amelynek három jelöltje ezúttal Kylian Mbappé, a PSG francia csatára, Lionel Messi, az Inter Miami argentin zsenije és Erling Haaland, a Manchester City norvég támadója volt. Ebben a kategóriában a 2022. december 19. és 2023. augusztus 20. (a nőknél pedig a 2022. augusztus 1. és 2023. augusztus 20., vagyis a női vb vége) közötti időszakot vették most figyelembe, tehát a katari világbajnokság már nem számított a férfiaknál.

Ezért is meglepetés, hogy Lionel Messi nyerte meg a díjat, aki nem sok fát tett a tűzre a számításba vett időszakban, míg Erling Haaland BL-t nyert és BL-gólkirály lett. Mivel Messi nem volt ott a gálán, kínos közjáték után végül Thierry Henry vette át helyette a trófeát.

A legjobb edzőnek járó díjat a Manchester Cityvel Bajnokok Ligáját nyerő Pep Guardiola vehette, de City-fölény volt az Év csapatában is, amely így állt össze: Thibaut Courtois (belga, Real Madrid) – Kyle Walker (angol, Man. City), John Stones (angol, Man. City), Rúben Dias (portugál, Man. City) – Bernardo Silva (portugál, Man. City), Kevin De Bruyne (belga, Man. City), Jude Bellingham (angol, Borussia Dortmund/Real Madrid) – Lionel Messi (argentin, PSG/Inter Miami), Erling Haaland (norvég, Man. City), Kylian Mbappé (francia, PSG), Vinícius Junior (brazil, Real Madrid).

Érdekes módon nem az Év csapatának kapusa, Thibaut Courtois lett az Év kapusa, hanem a Manchester Cityvel BL-t nyerő brazil Éderson – az ellentmondás oka, hogy az év csapatára nem a szövetségi kapitányok, csapatkapitányok, újságírók és szurkolók szavaztak, hanem a FIFPro, vagyis a profi labdarúgók világszervezete választotta meg. Különös volt az is, hogy a fair play-díjat a brazil válogatott nyerte, de annak egyetlen jelenlegi tagja sem volt jelen, így korábbi klasszisok (Cafu, Roberto Carlos, Ronaldo, Julio César, Edmílson) vették át az elismerést.

Deák Gábor, a ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója, Jakab János, a PFLA felügyelőbizottsági elnöke, Szöllősi György, lapunk főszerkesztője, a Puskás-ügyek nagykövete és Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémia elnöke a londoni gálán
Deák Gábor, a ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója, Jakab János, a PFLA felügyelőbizottsági elnöke, Szöllősi György, lapunk főszerkesztője, a Puskás-ügyek nagykövete és Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémia elnöke a londoni gálán

Magyar szempontból természetesen az Év góljáért járó Puskás-díj kapta a legnagyobb figyelmet, amelyet most adtak át tizenötödször. Mint emlékezetes: Joseph Blatter, a FIFA akkori elnöke 2009. október 20-án Felcsúton Orbán Viktor társaságában jelentette be a Puskás-díj létrejöttét. Az ötletgazda egy sportszerető mérnök, Csorba István volt, aki 2006-ban osztotta meg elképzeléseit a Nemzeti Sport futballrovatának akkori munkatársával, Szöllősi Györggyel. Az elképzelésből 2009 decemberében lett valóság, amikor a zürichi FIFA-gálán özvegy Puskás Ferencné nyújtotta át a trófeát az első győztesnek, a portugál Cristiano Ronaldónak. Azóta már magyar játékos, Zsóri Dániel is elnyerte a díjat, amelyre a FIFA honlapján lehetett szavazni, a legtöbb három szavazatot kapó jelölt közül pedig egy szakmai testület választotta ki a végső győztest, aki idén a brazil Guilherme Madruga lett, aki a brazil másodosztályban a Botafogo játékosaként ollózott gólt húsz méterről a Novorizontino ellen tavaly július 23-án.

Nagyszerű nap ez az életemben– fogalmazott a friss Puskás-díjas. – Köszönöm elsősorban Istennek, hogy elérhettem ezt. Mindig is a Botafogóban akartam játszani, és Isten megadta nekem. Köszönöm egész Brazíliának, és mindenkinek, akik tizenhárom éves korom óta támogattak ezen az úton. A szüleim mindig sírtak, amikor messzire kellett járnom edzésre – de megérte az áldozat.”

A 15. Puskás-díjat Puskás Ferenc dédunokája, Ane de Juan Damborena (és Kelly Smith korábbi angol labdarúgó) adta át. A szokásoknak megfelelően Puskás Ferenc örökösei meghívást kaptak a FIFA díjkiosztó gálájára, ott volt Londonban Ane de Juan Damborena édesanyja, Puskás unokája, Réka Damborena Puskás is. Magyarországról jelen volt még a gálán Csányi Sándor MLSZ-elnök és FIFA-alelnök, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia képviseletében pedig Mészáros Lőrinc elnök, Jakab János kuratóriumi elnök és lapunk főszerkesztője, Szöllősi György, a Puskás-ügyek nagykövete.

A gála végén bejelentették, hogy a jövőre már lesz külön díj az Év góljáért a nőknél is, amelyet minden idők talán legjobb női labdarúgójáról, a brazil Martáról neveznek el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik