FIFA-gála: honfitársainknál Haaland megelőzte Messit

Bacskai János Bacskai János
Vágólapra másolva!
2024.01.16. 00:00
null
Szoboszlai Dominik Erling Haalandot tette az első helyre – akárcsak Marco Rossi és Szöllősi György (Fotó: Getty Images)
A FIFA közzétette a szövetségi kapitányok, a válogatott csapatkapitányok és a felkért újságírók szavazatait. Egyik honfitársunk sem tette az első helyre Lionel Messit, sőt mind a hárman ugyanazt a labdarúgót látták a legjobbnak – Guardiola elsőségéhez azonban nem fért kétség.

Noha a katari világbajnokság már nem számított bele a vizsgált időszakba, a 2022-es világbajnok Lionel Messi nyerte meg a FIFA The Best-gáláján 2023 legjobb labdarúgójának járó díjat, megelőzve Erling Haalandot és Kylian Mbappét is.

A legfontosabb kategóriákban szavazás döntött a győztesről, voksoltak a nemzeti férfi- és női válogatottak szövetségi kapitányai és csapatkapitányai (408-an, illetve 409-en), továbbá az újságírók (Magyarországról Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője szavazott, szokása szerint kikérve az olvasók véleményét is, a női jelöltekre pedig az azóta elhunyt Dénes András, az MLSZ női szakágának korábbi vezetője) valamint a FIFA honlapján regisztrált szurkolók is. Ez a négy szavazattípus egyaránt 25–25 százalékos arányban számított bele az összesítésbe.

Érdemes megnézni, hogyan szavaztak honfitársaink: Marco Rossinál, szövetségi kapitányunknál az első helyen Haaland végzett, a másodikon Messi, a harmadikon Mbappé, a válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik ugyanilyen sorrendet állított fel.

Szöllősi György listáján az első Haaland lett, a második Kevin De Bruyne, a harmadik pedig Hvicsa Kvarachelia.

Összesítésben Messi és Haaland 48-48 ponttal végzett, a holtversenyt ebben az esetben a csapatkapitányok által leadott szavazatok törték meg, és a játékostársak többségénél az argentin volt a nyerő.

A legjobb edző Pep Guardiola lett, kollégája, Marco Rossi is őt tette az első helyre, Luciano Spalletti és Simone Inzaghi elé, Szoboszlai Dominik ugyanilyen sorrendet állított fel, Szöllősi Györgynél is Guardiola lett az első, Luciano Spalletti a második, de Ange Postecoglou a harmadik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik