Afrika-kupa: meglepetés! A Kongói DK tizenegyesekkel kiejtette Egyiptomot

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.01.28. 20:28
Bayo (fehérben) gólja továbbjutást ért (Fotó: Getty Images)
Az Elefántcsontparton zajló Afrika-kupa nyolcaddöntőjében Guinea Mohamed Bayo 98. percben esett góljával 1–0-ra legyőzte az egy félidőn át emberhátrányban futballozó, büntetőt is hibázó Egyenlítői-Guineát. Egyiptom nem bírt a Kongói Demokratikus Köztársasággal, tizenegyesekkel a közép-afrikaiak nyertek, a győztes lövést a kongóiak kapusa jegyezte.

 

EGYENLÍTŐI GUINEA–GUINEA

Azok után, hogy Egyenlítői-Guinea a története során először legyőzte a csoportkörben Bissau-Guineát, a 16 között története során első alkalommal játszott Guinea ellen. Nem mondhatjuk, hogy igazán emlékezetesre sikerült volna a találkozó első félideje, a csapatok kaput eltaláló lövés nélkül oldották meg az első 45 percet. Kaput eltaláló lövésig az egyenlítőiek a folytatásban sem jutottak el, ami minimum meglepetésnek számít a csoportkörben kilenc gólt szerző, így a torna ezen szakaszának legeredményesebb válogatottjától.

Pedig a félidő közepén a torna góllövőlistáját 5 találattal vezető Emiliano Nsue még büntetőt is elvégezhetett – más kérdés, hogy a kapufára lőtte a labdát, így az statisztikailag nem számít kaput eltaláló lövésnek. Nagy esély volt ez Egyenlítői-Guinea előtt, annál is inkább, mert szűk negyedórával a büntető kihagyása előtt emberhátrányba kerültek Nsuéék, miután Federico Bikoro a labda elbikázása után hónaljon talpalta Mohamed Bayót – videó itt található a roppant fineszes megoldásról...

Ekkorra egyébként már megvolt az első kaput eltaláló lövés is, sőt a guineai Mory Konaté be is talált a kapuba, de a játékvezető les miatt nem adta meg a gólt. Az emberelőnye kerülő guineaiak egyre nagyobb nyomást helyezett ellenfelük kapujára, Serhou Guirassy többször is nagy helyzetbe került, ám Jesus Owono rendre hárított. Egészen a 98. percig – a nyolcperces hosszabbítás utolsó pillanatáig –, amikor Bayo fejese utat talált Owono kapujába. Guinea 2015 után először jutott be a nyolc közé. 0–1

EGYIPTOM–KONGÓI DK

A sérült Mohammed Szalahot nélkülöző Egyiptom nem kezdett jól, és ugyan többet birtokolta a labdát, kapura veszélytelen volt – igaz, a Kongói DK sem sorjázta a helyzeteket. A vezetést mégis a közép-afrikaiak szerezték meg egy gyorsan elvégzett bedobás után, amikor Yoana Wissa éles szögől adott középre, a labda a védőjén megpattant, s Meschack Elia már csak a gólvonal mögött ért hozzá a labdához. A gól itt látható. Az egyiptomiak viszont még az első félidőben egyenlítettek: Dylan Batubinsika lekönyökölte Ahmed Hegazyt a tizenhatoson belül, a játékvezető pedig videózás után tizenegyest ítélt, amit Mostafa Mohamed váltott kíméletlenül gólra.

Ezzel – mint utóbb kiderült – ki is fogytak a felek a munícióból, persze, nehéz úgy gólt több szerezni, ha a két csapat a végül 120 percig húzódó meccs során összesen négyszer találja el a kaput, ebből a hosszabbítás első félidejében Mohamed Hambi kiállítása miatt emberhátrányba kerülő Egyiptom jegyzett hármat.

Végül tizenegyesekre maradt a döntés,  és ugyan a második párban Mohamed és Arthur Masuaku is hibázott, végül a közép-afrikaiak örülhettek, miután Gabaski rontott, a kongóiak kapusa (!) állt 18. rúgóként a labda mögé és nem is remegett meg a lába, ezzel pedig a nyolc közé lőtte csapatát, ahol a vasárnap elsőként továbbjutó Guinea lesz majd az ellenfele. Videó a szétlövésről itt.

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA (ELEFÁNTCSONTPART)
NYOLCADDÖNTŐ
Egyenlítői-Guinea–Guinea 0–1 (M. Bayo 90+8.)
Egyiptom–Kongói DK 1–1 (Mosztafa Mohamed 45+1. – 11-esből, ill. Elia 37.) – 11-esekkel 7–8

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik