Klub-vb: a FIFA bejelentette a 2025-ben induló 32 csapatos torna részleteit

Vágólapra másolva!
2023.12.17. 19:13
null
A FIFA klubvilágbajnokság trófeája (Fotó: Getty Images)
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) hivatalos honlapján jelentette be a 2025 nyarán elinduló, 32 csapatos klubvilágbajnokság részleteit, így fény derült a lebonyolításra és az indulók kilétére is. A nemzetközi szövetség továbbá bejelentette a jelenleg ismert klub-vb helyét átvevő, átszervezett Interkontinentális Kupa indulását is – ezt a tornát évente rendezi meg a FIFA.

 

A 2025. június 15. és július 13. között sorra kerülő torna – amelynek az Egyesült Államok ad otthont – lebonyolítási formája megegyezik a 2022-es katari világbajnokságéval – annyi különbséggel, hogy ezen a tornán nem rendeznek bronzmérkőzést. Így a 32 részt vevő együttest nyolc négyes csoportba osztják, ahonnan a hárommeccses csoportkör után az első két helyezett jut tovább az egyenes kieséses szakaszba, ahol egy meccsen dől el a továbbjutás – beleértve a döntőt is.

Az európai résztvevők esetében a FIFA az UEFA koefficiensszámítási módszerét veszi át (két pont egy győzelemért, egy pont egy döntetlenért, négy pont a főtáblára jutásért, öt pont a legjobb 16 közé jutásért, s egy pont az ezt követő továbbjutásért), így egészül ki – a Bajnokok Ligájában elért eredmények alapján – a résztvevők névsora. A 12 helyből ugyanis négyet a BL legutóbbi négy győztese kap meg (beleértve a jelenleg futó évadot is).

 


 

A többi kontinentális szövetség (AFC, CONCACAF, CONMEBOL, CAF, OFC) képviselőit egy egységes számítási rendszer szerint rangsorolják: ebben egy győzelemért három pont, egy döntetlenért egy pont, míg az aktuális kontinentális sorozat adott szakaszából való továbbjutásért további három pont jár. Ebben az esetben is két ágra bontják a részvevőket, a legutóbbi kontinensbajnokok mellett a fent ismertetett pontrendszer alapján összeállított lista legjobbjai jutnak ki az Egyesült Államokban sorra kerülő tornára.

„ÚJJÁÉLED” AZ INTERKONTINENTÁLIS KUPA
A FIFA továbbá bejelentette, hogy 2024-től Interkontinentális Kupa néven fut tovább a jelenleg klubvilágbajnokságként ismert évente zajló sorozat. Az átszervezett tornán a Bajnokok Ligája győztese automatikusan a döntőbe jut, ahol a selejtezőkön kijutó együttessel csap össze. A selejtező első körében az afrikai vagy az ázsiai kontinensbajnok csap össze az óceániai BL aktuális győztesével (az ő ellenfelüket sorsolással döntik el). Az első kör győztese a ki nem húzott ázsiai vagy afrikai kontinensbajnokkal csatázik, míg ezzel párhuzamosan a CONCACAF BL győztese a Libertadores-kupa győztesével játszik, s a döntőt négy nappal megelőző rájátszásban e két párharc továbbjutói játszhatnak a fináléba jutásért. Az első két selejtezőkör házigazdáit sorsolással döntik el (ezután évente váltakozik a hazai pályán játszó kontinensbajnok kiléte), míg a rájátszást ugyanazon az egyelőre meg nem nevezett semleges helyszínen rendezik meg.

 

 

A 2025-ÖS, 32 CSAPATOS KLUBVILÁGBAJNOKSÁG (EDDIG MEGERŐSÍTETT) RÉSZVEVŐI
EURÓPA (12 CSAPAT)
Bajnoki ág (a Bajnokok Ligája győztesei)
Chelsea (angol)
Real Madrid (spanyol)
Manchester City (angol)
A Bajnokok Ligája 2023–2024-es győztese

Nem bajnoki ág

Bayern München (német)
Paris Saint-Germain (francia)
Internazionale (olasz)
Porto (portugál)
Benfica (portugál)
További három hely még kiadó a FIFA ranglistája alapján

DÉL-AMERIKA (6 CSAPAT)
Bajnoki ág (a Libertadores-kupa győztesei)

Palmeiras (brazil)
Flamengo (brazil)
Fluminense (brazil)
A Libertadores-kupa 2024-es győztese
Nem bajnoki ág
Két hely kiadó a FIFA ranglistája alapján

ÁZSIA (4 CSAPAT)
Bajnoki ág (az ázsiai Bajnokok Ligája győztesei)

Al-Hilal (szaúdi)
Urava Red Diamonds (japán)
Az ázsiai Bajnokok Ligája 2023–2024-es győztese
Nem bajnoki ág

Egy hely kiadó a FIFA ranglistája alapján

AFRIKA (4 CSAPAT)
Bajnoki ág (az afrikai Bajnokok Ligája győztesei)
Al-Ahli (egyiptomi)
Vidad Casablanca (marokkói)
Az afrikai Bajnokok Ligája 2023–2024-es győztese
Nem bajnoki ág
Egy hely kiadó a FIFA ranglistája alapján

ÉSZAK- ÉS KÖZÉP-AMERIKA (5 CSAPAT)
Bajnoki ág (a CONCACAF Bajnokok Ligája győztesei)
CF Monterrey (mexikói)
Seattle Sounders (amerikai)
Club León (mexikói)
A CONCACAF Bajnokok Ligája 2024-es győztese
A rendező jogán egy csapat
az Egyesült Államokból

ÓCEÁNIA (1 CSAPAT)
Nem bajnoki ág

Auckland City (új-zélandi)*
*A jövő évi óceániai Bajnokok Ligája potenciális részvevői közül senkinek sincs matematikai esélye az Auckland megelőzésére (forrás: fifa.com)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik