A La Liga elnöke 25 vacsorában fogad, hogy nem lesz semmilyen Szuperliga – reakciók

Vágólapra másolva!
2023.12.21. 17:54
null
Javier Tebas (Fotó: Getty Images)
Mint ismert, az Európai Unió bírósága szerint a nemzetközi (FIFA) és az európai futballszövetség (UEFA) az uniós joggal ellentétesen döntött korábban amellett, hogy megakadályozza az úgynevezett Európai Szuperliga (ESL) létrehozását. Az elmúlt órákban sorra érkeztek a reakciók a futballvilágból a hírre – ezekből szemezgettünk.

FRISSÍTÉS: A MANCHESTER CITY, A TOTTENHAM ÉS A CHELSEA IS REAGÁLT

A Premier League címvédője közleményben jelezte, hogy 2021-ben kilépett az Európai Szuperligából, s az álláspontja azóta sem változott.

 


A Manchester City után nem sokkal a Chelsea és a Tottenham Hotspur is jelezte, hogy kitart a jelenlegi versenyrendszer mellett.

 

AZ EREDETI HÍR

A megmaradt Szuperliga-tagok közül a Real Madrid és a Barcelona is kiállt a szakadár sorozat mellett, ellenben a Juventus cikkünk megírásakor még nem reagált az EU bíróságának döntésére.

„Két éven keresztül óriási nyomás nehezedett ránk, de ma jog, a szabadság és a józan ész győzedelmeskedett” – fogalmazott beszédében Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke. A 76 éves üzletember szerint a csütörtökön „a futball és a szurkolók győztek”, a klubok pedig a saját kezükbe vehetik a sorsukat.

Az FC Barcelona elnöke, Joan Laporta közleményében arra helyezte a hangsúlyt, hogy a Barcának nem áll szándékában szembemenni a La Ligával és a nemzeti bajnokságokkal, hozzátéve, hogy szerinte párbeszédre van szükség az érintett felek között.

Az öt topliga közül négy– a Premier League, a La Liga, a Bundesliga és a Ligue 1 – is közleményben ítélte el a bírósági döntés által megvédett tervezetet: az angol élvonalat irányító szervezet úgy fogalmaz, hogy „tudomásul veszi a döntést, de értelmezése szerint ez nem támogatja az úgynevezett Szuperligát, a Premier League pedig minden ilyen és ehhez hasonló tervezetet elítél”. A PL az angol szurkolók széles körű ellenállására, valamint a Premier League klubtulajdonosainak 2022-ben elfogadott Chartájára hivatkozva utasította el az Európai Szuperligát.

A La Liga elnöke, Javier Tebas a rá jellemző dörgedelmes stílusban reagált a hírre. „25 vacsorában fogadok, hogy nem lesz itt semmilyen Szuperliga nemhogy kettő, de hat vagy nyolc év múlva sem” – fogalmazott a civilben ügyvédként tevékenykedő sportvezető. Tebas szerint minimum nyolc évig tartana a spanyol igazságszolgáltatáson átverni a spanyol csapatok indulását egy szakadár kontinentális ligában, a La Liga elnöke pedig biztos benne, hogy az UEFA adott esetben képes bizonyítani a saját igazát a spanyol bíróságok előtt is.

A Bundesligát szervező Német Labdarúgóliga (DFL) közleményében úgy fogalmazott, hogy kitart az európai sportmodell mellett és elutasít minden olyan kívülről érkező sorozatot, amelyet nem a nemzeti és a kompetens nemzetközi szövetségek rendeznek meg – ezzel együtt hozzátette, hogy a döntés nyomán az UEFA-nak és a FIFA-nak át kell gondolnia a saját szabályait.

Vincent Labrune, a francia Profi Labdarúgóliga (LFP) elnöke közleményében úgy fogalmazott, hogy „a több mint 60 éve életre hívott európai kupasorozatok hitelességének, presztízsének és legitimációjának semmi nem állhat a helyére”.

 

Az olasz élvonal (Serie A) ugyan nem reagált cikkünk megírásakor, de az Olasz Labdarúgó-szövetség (FIGC) közleményben jelezte, hogyn nemet mond az elitligára.

A topligás és az európai kupákban érdekelt klubok elsöprő többsége elutasította a Szuperligában való esetleges részvételt. Németországban elsőként a rekordbajnok Bayern München adott ki ilyen jellegű közleményt, majd a Borussia Dortmund és a Bayer Leverkusen is követte a címvédő példáját.

Angliában a klubok többsége egyelőre nem reagált hivatalos felületein a hírre – kivéve a Manchester Unitedet, amely közleményben ítélte el a szakadár sorozatot. Nem hivatalos reakciók ezzel együtt érkeztek: az Aston Villa mestere, Unai Emery annyit mondott, hogy „az ő Szuperligája a Premier League”, míg a The Athletic szerint a Liverpool tartja magát a 2021-ben nyilvánosságra hozott álláspontjához, amikor kilépett a Szuperligából. Hasonló álláspontot képvisel a Manchester City is, amely brit sajtóhírek szerint nem tervez külön közleményt kiadni a döntéssel kapcsolatban.


Olaszországban cikkünk megírásakor az Inter és az AS Roma ítélte el közleményben a Szuperligát, míg a Napoli elnöke és tulajdonosa, Aurelio Di Laurentiis arról beszélt, hogy hajlandó párbeszédet folytatni az esetleges csatlakozásról. A nagy klubok párbeszédébe „beleszólt” a harmadosztályú Pescara is: a „delfinek” közleménye szerint őket senki nem hívta meg a Szuperligába, így a továbbiakban nem tervezik kommentálni az erről szóló híreket.

Spanyolországban a Real Madrid és a Barcelona kivételévek minden klub felsorakozott a La Liga mögött, így az Atlético Madrid, a Real Sociedad, a Real Betis és a Sevilla is a Szuperliga ellen foglalt állást.

Franciaországban a Paris Saint-Germain és az AS Monaco helyezkedett szembe a szakadár sorozattal – a párizsi együttes elnöke, Nasszer Al-Kelaifi szerint „kifejezetten furcsa, hogy Florentino Pérez úgy beszél a Szuperligáról, hogy közben ott sorakoznak mögötte a BL-trófeák”.

Végül, de nem utolsósorban azt is megtudtuk, hogy a feröeri labdarúgás zászlóshajójának számító KÍ Klaksvík sem tervez elindulni a Szuperligában – a Bajnokok Ligája selejtezőiben a Ferencvárossal kibabráló együttes Twitteren jelezte, hogy kitart az UEFA versenyrendszere mellett.


 

 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik