Könyv a 150 éves Budapest futballéletéről

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2023.11.15. 22:20
null
Könyv jelent meg a főváros 150 éves futballéletéről (Fotó: Dömötör Csaba)
Címkék
Budapest futballkönyve címmel kötet jelent meg a Nemzeti Sport főmunkatársa, Csillag Péter és a korábbi főszerkesztő-futballtörténész, Dénes Tamás tollából, amely a főváros életét mutatja be a labdarúgáson keresztül.

A Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára időzített kiadványnak a Libri Könyvpalotában megtartott szerdai bemutatóján a szerzők hangsúlyozták: kifejezett céljuk volt, hogy ne a már jól ismert történeteket elevenítsék fel, és ne a magyar labdarúgás – Budapesthez köthető – leghíresebb epizódjait írják meg újra.

Csillag Péter és Dénes Tamás a majdnem 300 oldalon az elmúlt másfél évszázad szinte egészét átfogják, megismertetve az olvasót egyebek mellett a Pékerdei csata néven elhíresülő, nagyjából a mai MTK-pálya helyén lezajlott mérkőzés, az első rádiós futballközvetítés, valamint az első villanyfényes budapesti meccs történetével.

A könyvben felidézik Bárczy István polgármester legendás kezdőrúgását, a pesti mérkőzésfotózás úttörőjének titulált Munkácsi Márton tragikus, egyszersmind rendkívüli életét, továbbá meg lehet tudni belőle, hogy miért éppen Budapesten rendeztek labdarúgómeccset a Titanic-árvák megsegítésére.

A kötetben szó esik párbajozó sztárfutballistákról, majd az is kiderül, hogy ki volt az egyetlen magyar stadionkatasztrófa (a Fradi-pálya tribünjének 1947. májusi leszakadása) egyetlen halálos áldozata. Olvasni lehet benne még engedéllyel megtartott erkölcsi prédikációkról, az NB I-es labdarúgók számára a Lóversenypályán megrendezett futóversenyről, továbbá arról, milyen az, amikor a zsoké egyben edző is, és a könyvből arra is fény derül, miként kerültek náci díszletek az MTK-pályára.

A kötet a Jaffa Kiadó gondozásában jelent meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik