Videó: amikor Kubala László két gólt lőtt Anglia ellen

Vágólapra másolva!
2023.10.21. 14:54
Hetven éve ezen a napon, október 21-én, Kubala László a világválogatott tagjaként két gólt szerzett Anglia ellen a Wmbleyben 4:4-es döntetlennel záruló mérkőzésen – eleveníti fel mai cikkében a puskaintezet.com.

KUBALA ELSŐ GÓLJA 0:26-NÁL, A MÁSODIK 2:21-TŐLKUBALA ELSŐ GÓLJA 0:26-NÁL, A MÁSODIK 2:21-TŐL

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA SZEPESI GYÖRGY KOMMENTÁLÁSÁVAL ITT TEKINTHETŐ MEG!

1953. október 21-én, egy hónappal az „évszázad mérkőzése” előtt, az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) alapításának 90. évfordulóján Anglia a világválogatott elleni gálameccsel „hangolt” a Magyarország elleni, novemberi mérkőzésre. A mérkőzésre számos európai ország legjobbjait hívták meg, köztük az Aranycsapat sztárjait, de a közelgő Anglia–Magyarország meccs miatt nem engedték el Puskás Ferencéket. Az összecsapásnak mégis lett magyar résztvevője, hiszen az FC Barcelona csillaga Kubala László pályára lépett a Wembleyben. A Ferencváros és a Vasas korábbi támadója már 1949-ben elmenekült a magyarországi kommunista rendszer miatt, s az ezért kapott eltiltás után tudta magát beverekedni a világ elitjébe – idézi fel a 70 évvel ezelőtti meccset a puskasintezet.com.

A világválogatott a 6. percben Kubala 11-esből szerzett góljával szerezte meg a vezetést és a Barcelona csatára a 63. percben is betalált egy remek bal lábas lövésből. A mérkőzés végül 4:4-es döntetlennel zárult.

A mérkőzést a helyszínen látta Sebes Gusztáv, a magyar válogatott szövetségi kapitánya is, hogy feltérképezze az angol csapat játékát – talán ennek is köszönhetően győztek novemberben, a Wembleyben 6:3-ra Puskás Ferencék. Sebes Gusztáv akkori feljegyzései is megtalálhatók a Puskás Intézet emléktárgyai között.

GÁLAMÉRKŐZÉS, 1953. OKTÓBER 21.
Anglia–Világválogatott 4:4 (1:3)

London, Wembley Stadion, 96 ezer néző. V.: Griffiths (walesi)
Anglia: Merrick – Ramsey, Eckersley, Wright, Ufton, Dickinson, Matthews, Mortensen, Lofthouse, Quixall, Mullan
Világválogatott: Zeman (Beara, 46.) – Navarro, Hanappi, Čajkovski, Posipal, Ocwirk, Boniperti, Kubala, Nordahl, Vukas, Zebec
Gólszerzők: Mortensen (8.), Mullen, (43., 49.), Ramsey (90. – tizenegyesből), ill. Kubala (6., 64. – az elsőt tizenegyesből), Boniperti (15., 39.)

A mérkőzésről szóló bővebb beszámoló, korabeli fotókkal, illusztrációkkal, a puskaintezet.com oldalon található.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik