Szijjártó: A labdarúgás a legrövidebb út a szlovákok és a magyarok szíve között

Vágólapra másolva!
2023.10.11. 16:05
null
Szijjártó Péter meglátogatta a kassai stadiont (Fotó: VPB Kommunikáció)
A labdarúgás a legrövidebb út a szlovákok és a magyarok szíve között, ugyanis a sport képes arra, hogy nemzeteket, népeket kössön össze, és folyamatosan javítsa közöttük a kapcsolatokat – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Kassán.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az FC Kosice stadionjának megtekintését követően arról számolt be, hogy a legfontosabb diplomáciai feladat a két ország között a kapcsolatok fejlesztése, mivel mindkét oldalnak jobb, ha a két nemzet jóban van egymással.

„Hogyha azt kérdezzük, hogy melyik a legrövidebb út a szlovákok és a magyarok szíve között, akkor az nyilvánvalóan a labdarúgás. Aki járt már itt, Kassán futballmeccsen, az valószínűleg visszaigazolja ennek az állításnak az igazságát” – jelentette ki.

„Én azt gondolom, hogy a sport, és azon belül is természetesen a legnépszerűbb sportág, a labdarúgás képes arra, hogy nemzeteket, népeket kössön össze, s köztük a jó kapcsolatot folyamatosan javítsa” – tette hozzá.

A miniszter úgy vélekedett, hogy fantasztikus lenne, ha Kassán is meg lehetne honosítani a diósgyőri működési modellt, több sportágban is megteremtve a sportolás lehetőségét a környékbeli fiataloknak.

„Ha ugyanezt meg tudjuk teremteni a Felvidéken szlovák és magyar fiatalok számára, akkor azt hiszem, hogy nagyon komoly eredményeket tudunk elérni”
– mondta.

 

Fotó: VPB Kommunikáció
Fotó: VPB Kommunikáció

„A futball összeköt minket, tehát nem véletlen, hogy amikor a magyar labdarúgó-válogatott játszik, az nem csak Magyarországon esemény, hanem a határon túl is” – szögezte le.

„És most már egyre inkább látom azt kialakulni, hogy ha közép-európai csapatok játszanak, a másik közép-európai ország szurkolói inkább nekik szorítanak, és kialakult egyfajta közép-európai szolidaritás és együttműködés” – mutatott rá.

„Minél fiatalabb korban kezdődik ez, annál jobb. Most itt létrejön a kassai futballakadémia, itt majd szlovák és magyar fiatalok közösen fognak futballozni, s barátságok köttetnek. Őket nyilvánvalóan már nem fogja tudni meggyőzni senki arról, hogy a másik rossz és fel kell lépni a másik ellen” – fűzte hozzá.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik