Kamerun: egy különös feljutás, avagy súlyos vádak Eto'o ellen

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.10.03. 14:55
null
Samuel Eto'o (Fotó: Getty Images)
A Kameruni Labdarúgó-szövetséget elnökként vezető Samuel Eto'o jogi képviselői tagadják, hogy hatósági eljárás indult a korábbi világklasszis játékos ellen, annyi azonban bizonyos, hogy újra súlyos gyanúsítások láttak napvilágot a tevékenységével kapcsolatban.

 

A kameruni forrásokra hivatkozó BBC keddi beszámolója szerint hatalommal való visszaélés és korrupció is szerepel ama tételek között, amelyek alapján a kameruni rendőrség a múlt héten vizsgálatot indított Samuel Eto'o ellen. A kameruni szövetség élén 2021 decembere óta álló Eto'ót képviselő francia ügyvédi iroda, a Vey & Associés szerint ügyfelének nincs tudomása ilyen vizsgálatról, és a gyanúsítgatással már többedszer előállók olyan sportvezetők, akiknek érdekeit sértik Eto'o kameruni futballreformjai.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy kameruni futballvezetők – köztük Guibai Gatama szövetségi elnökségi tag, valamint a kameruni liga elnöke és az alelnöke – aláírásával nyomatékosított, a FIFA-nak címzett nyílt levél született a napokban. Az aláírók nehezményezték, hogy a nemzetközi szövetség „csendben van”, holott az Eto'óval szembeni gyanú „talán súlyosabb”, mint amelyik miatt Luis Rubialest felfüggesztették kilencven napra a spanyol szövetség elnöki posztjáról (Rubiales később le is mondott).

Az Afrikai Labdarúgó-szövetséghez (CAF) is eljutottak a vádak, augusztusban indult is vizsgálat „a kameruni futball számos szereplőjétől” érkezett panaszok alapján; egyelőre nincs hír arról, milyen szakaszban jár az ügy, jutottak-e valamire az „Eto'o nem megfelelő viselkedését” vizsgálók.

Eto'o elnöki időszaka sokféleképp jellemezhető, de nyugodtként semmiképp. Sokan támadták őt az egyik sportfogadással foglalkozó cégnél vállalt „nagyköveti” szerepéért; azért, mert megkísérelte négyről hét évre emeltetni a szövetség elnökének (vagyis a saját) mandátumát; és a korábbi Barca-klasszis hírnevének nem tett jót egy algériai youtuber tavalyi bántalmazása sem.

A legfrissebb vád nem kevesebbet állít, mint hogy Eto'o – elnöki hatalmával visszaélve – feljutáshoz segítette egyik barátja csapatát a kameruni bajnokságban.

A furcsa történet egy tavaly december végi napon kezdődött – olvasható a Guardian keddi cikkében –, amikor a Victoria United elnöke, Valentine Nkwain a játéktérre viharzott a Tonnerre Kalara Club elleni második ligás bajnoki 86. percében, a rossz játékvezetésre hivatkozva felkapta és elvitte a labdát, aminek következménye a meccs félbeszakítása lett.

Nkwaint később a szövetség eltiltotta, ám az akciója mégiscsak eredményre vezetett, hiszen januárban a Victoria hosszú veretlenségi sorozatot nyitott, és az idény végén – majdnem húsz év után – fel is jutott az élvonalba. Az Opopo néven is ismert csapat tündérmeséjére azonban árnyékot vet egy januárban lezajlott különös telefonbeszélgetés.

„Van lehetőségünk tenni valamit, de diszkréten kell cselekednünk – mondta a mintegy tizenegy perces beszélgetés egyik résztvevője, Samuel Eto'o. – Jelenleg nem vagyok Kamerunban, így nem tudok találkozni a játékvezetők elnökével, mert tudod, a bírókat nem hívhatom fel közvetlenül. De az elnökkel egyeztethetek. Az Opopónak fel kell jutnia, a szövetség ezt akarja, ez a célunk. A Victoria United fel fog jutni, nyugodj meg, megkapjátok a három pontot, a bírót pedig eltiltják. De előbb hadd térjek haza.”

A felvétel már hónapokkal ezelőtt kiszivárgott; akkoriban Eto'o a Gazzetta dello Sportnak úgy reagált, hogy valójában arról beszélt, megtesznek mindent, hogy ne sújtsák bírói tévedések a Victoria Unitedet. Nkwain viszont azt is tagadja, hogy ő volt a vonal másik végén.

Bárhogyan is történt, közvetlenül a januári telefonbeszélgetés után a Victoria úgy nyert meg négy mérkőzést, hogy az ellenfél soraiból legalább egy játékost mindig kiállítottak, további négy meccs pedig rendbontásba fulladt a csapatnak megítélt véleményes tizenegyes miatt – a pontok e találkozók után is a Victoriához kerültek.

„Megvásárolunk meccseket, és fel fogunk jutni” – erősített rá a körvonalazódó gyanúra Idriss Youssouf, a Victoria kapusa, akit azon melegében ki is rúgtak februárban.

Az ügy legújabb fejleménye, hogy a telefonbeszélgetés felvételét nyilvánosságra hozó kameruni portál, a Camfoot hétfőn megírta: a hitelesség vizsgálatára felkért független szakértői cég, a londoni Earshot megállapította, hogy a hangfelvételt nem manipulálták, valamint hogy a beszélgetés Eto'o és Nkwain között zajlott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik