Méregdrága középpályások kora – négy játékos, akiért 100 millió eurónál is többet adtak

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2023.08.22. 17:20
null
Íme, négy százmilliós középpályás (Fotók: AFP, Getty Images)
Az elmúlt években hozzászokhattunk, hogy a világ legjobb támadóiért 100 millió euró feletti összeget is hajlandók kifizetni a topklubok, de a középpályások közül 2023 januárjáig csak egy futballista vételára lépte át ezt a bűvös határt. Nos, ez a trend megváltozott, hiszen még le sem zárult a nyári átigazolási időszak, már négy középpályás is 100 millió euró feletti összegért váltott klubot.

Aranykorát éli a középpályásposzt? Nos, az szubjektív, hogy a jelenleg horrorösszegekért szerződtetett középpályások játéktudása mennyire ér fel a poszt korábbi világsztárjai teljesítményéhez, ám az biztos, hogy a szerepkörük egyre jobban felértékelődik a modern futballban. Amit régebben két játékos (egy dupla hatos) végzett el közösen – legyen az labdaszerzés, párharc földön és levegőben, labdavezetés, passz a támadóharmadba –, azért jelenleg több topcsapatban is csak egy labdarúgó felel. Vegyük például a Manchester City klasszisát, Rodrit, aki a felsorolt paraméterek mindegyikében brillírozik, a kapura is veszélyes (nemrég BL-döntőben szerzett győztes gólt) és elképesztően „nyomástűrő”, könnyedén kiforog az ellenfél agresszív letámadásából. Ilyen játékosból nincs sok, így ha valakiben felcsillan a potenciál, hogy ilyen univerzális labdarúgóvá válhat, annak bizony elkérik az árát. Ez az egyik fő oka, hogy csak úgy repkednek a százmilliós vételárak korunk fiatal, tehetséges középpályásaiért. De lássuk, ki az a négy, akiért ezen a nyáron fizettek ki 100 millió euró feletti összeget!

ENZO FERNÁNDEZ
(argentin, Chelsea)

Két évvel ezelőtt még a River Plate játékosa volt, majd 2023 januárjában 121 millió eurót adott érte a Chelsea... Enzo Fernández 2021-ben szerződött a portugál Benficához, amelynél gyorsan beverekedte magát a kezdőcsapatba, és a Liga Nos egyik legjobb középpályása lett, megmutatta magát a Bajnokok Ligájában, majd az argentin válogatottban is egyre több játéklehetőséghez jutott. Mi több, Fernández a katari világbajnokságon, a legnagyobb színpadon is bizonyított, kulcsembere volt a tornát megnyerő argentin válogatottnak. Több sem kellett Todd Boehly Chelsea-tulajdonosnak, már a vb után meg akarta szerezni, s bár az ára egyre feljebb és feljebb kúszott, végül egyezség született. Jó kérdés, ér-e ennyit valójában a nemrég még az argentin élvonalban szereplő középpályás, az viszont biztos, hogy amióta Londonban van, pazar statisztikai adatokat produkál a csapat gyenge teljesítménye ellenére is. Jól ütközik, szerez labdát, rövid és hosszú átadásokkal is meg tudja játszani társait, kimozog a letámadásból – igazi modern középpályás. Az pedig manapság egy vagyonba kerül...

DECLAN RICE
(angol, Arsenal)

Már csak egy év volt hátra a szerződéséből, mégis 116.6 millió eurót fizettek ki érte. A Chelsea-nél nevelkedő Declan Rice a West Ham Unitednél vált a Premier League egyik csillagává a poszton. A belső védőként, védekező középpályásként, de még nyolcasként is bevethető Rice az elmúlt években az angol válogatottnak is kulcsembere lett. Már a 2018-as világbajnokságon elődöntőig menetelő angol nemzeti együttesben is fontos szerepe volt, ám a 2021-ben megrendezett Európa-bajnokságon még jobban teljesített, Anglia pedig meg sem állt a döntőig, amelyben tizenegyespárbajban bukta el az aranyérmet. Rice sokoldalú, modern középpályás, mégis felfedezhető a játékában minden, amit a múltban is elvártak egy védekezésben stabil játékostól a posztján. Nem csoda, hogy sorban álltak érte a PL topklubjai. Végül az Arsenal lett a befutó, amely annak ellenére fizetett gigászi összeget a 24 éves futballistáért, hogy a WHU-val kötött szerződése jövő nyáron lejárt volna, hosszabbítani pedig semmiképpen sem akart. Nos, eddig klubszinten a múlt idénybeli Európa-konferencialiga-győzelem a legnagyobb sikere, ehhez most, London piros-fehér részén még fényesebb trófeákat tehet hozzá.

JUDE BELLINGHAM
(angol, Real Madrid)

Kissé kilóg a sorból, mégis itt a helye. Jude Bellinghamről nemrég a KS-ben is közöltünk portrét, korunk egyik – ha nem a – legtehetségesebb középpályása. Az eddig felsoroltakkal ellentétben ő nem klasszikus védekező középpályás, de játékának ez az eleme sem elhanyagolható. Bellingham igazi box-to-box játékos, aki a két tizenhatos között bárhol feltűnika pályán, ráadásul igazi vezéregyéniség. Még csak 20 éves, de a múlt idényben már ő volt a Borussia Dortmund legnagyobb csillaga, megválasztották a Bundesliga legjobb játékosának is. Ehhez viszonyítva még egészen olcsón, 103 millió euróért igazolt a Real Madridba a nyár elején, amelyben a gyémánt alakzatú középpálya ékjeként, tízesként számolnak vele. Első – Athletic Bilbao elleni – bajnokiján gólt szerzett, teljesen bejátszotta a pályát, a meccs legjobbjának is megválasztották. Ő az a fajta modern középpályás, akit gyakorlatilag bárhol bevethet a vezetőedző, mindig világklasszis teljesítményt nyújt. Talán nem véletlen, hogy a felsoroltak közül egyedül nála nem húzta fel senki a szemöldökét, amikor meghallotta az árát...

MOISÉS CAICEDO
(ecuadori, Chelsea)

A nyár leghangosabb transzfere! Az ecuadori, hazájában nevelkedő középpályásra két és fél évvel ezelőtt csapott le a Brighton, amely többek között kiterjedt, remekül működő dél-amerikai játékosmegfigyelő-hálózatáról ismert. A PL-klub 20 millió euró feletti összegért vásárolta meg az Independientétől Moisés Caicedót, akit előbb Belgiumba kölcsönadott, majd beépített a kezdőcsapatába. Az elmúlt idényben aztán valósággal berobbant a köztudatba a modern középpályások összes erényével felvértezett ecuadori, aki többek között a világbajnokságon is megmutatta magát, az angol élvonalban pedig ötödik lett a Brightonnal. Caicedo távozása már májusban biztossá vált, a Chelsea-vel ő maga akkor meg is állapodott, ám a Brighton igyekezett felverni az árát. A Chelsea 90 millió eurót is adott volna érte, amikor befutott a Liverpool 110 millió feletti ajánlata. A klubok meg is egyeztek egymással, de Caicedo kötötte az ebet a karóhoz, ő a Chelsea-hez akart menni, a londoniak pedig 116 millió euróra srófolták az összeget – plusz a bónuszok, amelyek teljesülésével övé lehet a brit transzferrekord is... Megérte? Majd kiderül, de Enzo Fernándezzel együtt szinte biztosan a Premier League egyik legfélelmetesebb középpályásduóját alkotják majd.


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. augusztus 19-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik