Labdarúgás: Lóránt Gyula-emlékmérkőzést tartanak vasárnap Nagyváradon

Vágólapra másolva!
2023.07.28. 19:57
null
A Nagyváradi AC Labdarúgó Egyesült ifijei Lóránt Gyula emlékére lépnek pályára vasárnap (Fotó: Facebook/NAC Labdarúgó Egyesület)
Lóránt Gyula-emlékmérkőzést tart vasárnap a Nagyváradi AC Labdarúgó Egyesület a partiumi városban, emlékeztetve, hogy a legendás futballista 80 éve lett a NAC leigazolt játékosa – tájékoztatta az MTI-t Nagy József Barna, az egyesület ügyvezető elnöke.

Az eseményt vasárnap, július 30-án helyi idő szerint 10 órától tartják a nagyváradi Bodola Gyula Stadionban. Ezen a Nagyváradi AC (NAC) U12-es csapata látja vendégül a futballista szülővárosából érkező Kőszegi Lóránt Gyula Futball Club U12-es csapatát. Az eseménnyel Lóránt Gyula 100. születési évfordulójáról is megemlékeznek.

Nagy József Barna emlékeztetett, hogy az Aranycsapat későbbi középhátvédjére a különböző ifiválogatottakban mutatott meggyőző játéka miatt figyeltek fel a nagyváradi klub vezetői, 1943. július 31-én igazolták le. A második bécsi döntéssel visszacsatolt területekről a magyar bajnokságba bekapcsolódó NAC ugyanis első nekifutásra ezüstérmes lett. Lóránt Gyula első NB I-es mérkőzését a Szolnok ellen játszotta, élete első élvonalbeli gólját november 21-én lőtte Nagyváradon a Gamma válogatott kapusának a hálójába. 1944. júniusában magyar bajnok lett a NAC-cal - emlékeztetett a szervező.

Rámutatott, hogy az emléktornát abban a stadionban rendezik, amelynek gyepén Lóránt Gyula is játszott annak idején. A stadiont nagyváradi csapattársáról, Bodola Gyuláról nevezték el 2008-ban. Bodola csaknem tíz évig volt a NAC játékosa, belső csatár és bal összekötő posztokon játszott kimagasló sikerrel. 1940 és 1948 között a magyar labdarúgó válogatott oszlopos tagja volt, 13 alkalommal öltötte magára a címeres mezt.

„Ilyen kimagasló példaképek előtt tisztelegve szervezzük meg a nagyváradi emlékmérkőzést” – húzta alá Nagy József Barna, hozzátéve, hogy minden érdeklődőt várnak a barátságos mérkőzésre.

A Nagyváradi AC Labdarúgó Egyesület ügyvezető elnöke az MTI-nek elmondta: az egyesületet 2018-ban jegyezték be, kezdetben tíz gyerekkel indultak, napjainkban több mint száz gyereknek biztosítanak sportolási lehetőséget. Három edző foglalkozik az öt csapattal, ezek a Bihar megyei bajnokságban is részt vesznek három korosztályban.

„A nagyváradi egyesület napjaikban a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia alközpontjaként működik, az edzésterveket is innen kapja, és ennek köszönhetően egyre több diákjuk jut tovább csíkszeredai, magyarországi csapatokba játszani” – mondta az ügyvezető elnök.

Hangsúlyozta, hogy az egyesület tevékenysége nem korlátozódik a fociklubra, közösséget is építenek a sport által. A vasárnapi eseményt is közösséginek szánják, arra emlékeztetnek, hogy az „Aranycsapat büszkesége” is Nagyváradon focizott egykoron.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik