BL-sorsolás előtt: a különleges nyolcas – klubok, amelyek most először lettek bajnokok

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.06.20. 10:42
null
Egy nagy pillanat a Raków közelmúltjából: a lengyel csapat a tavalyi kupadiadal után (Fotó: Getty Images)
Miközben a labdarúgó Bajnokok Ligája 2023–24-es mezőnyének java részét jól ismert, trófeahalmozó klubok alkotják, akad a névsorban nyolc olyan is, amelyik a mögöttünk hagyott idényben szerezte meg az első országos bajnoki címét. Nézzük néhány mondatban, melyek ezek, már csak azért is, mert van köztük olyan, amelyik az e heti BL-sorsolásokon – kedden a selejtező első fordulóját, szerdán a másodikat sorsolják – akár a Ferencvárossal is összeakadhat!

 

Van, amelyik 134 éve várt az első bajnoki címére; van, amelyik tíz éve még nem is létezett; és van, amelyik érmes sem volt soha, mielőtt bajnok lett. Egyvalami azonban biztosan közös abban a nyolc csapatban, amelyik hazája legutóbbi idényében ért fel először a bajnoki csúcsra: az elmúlt 15 évben mindannyian jártak a másodosztályban.

LARNE FC (Észak-Írország)

Az új bajnokok közül ez a csapat várt a legtöbbet arra, hogy országa legjobbja legyen. A piros-fehér klub 1889-ben kezdte meg a működését a Belfasthoz közeli, tengerparti Larne városkában, és bár az inkább a részvétel, mintsem a győzelem jegyében pergő évek során az országos kupa döntőjét hatszor, a ligakupáét kétszer elérte, a trófeákat megszereznie egyszer sem sikerült. A fordulatot 2018 alapozta meg: egy ingatlanban utazó vállalkozó, Kenny Bruce lett a tulajdonos, a csapat egy évre rá visszajutott az élvonalba, 2021-ben bemutatkozott az európai porondon (két kört ment az Európa-konferencialigában), és az idén feljutott az északír bajnokság csúcsára.

SWIFT HESPERANGE (Luxemburg)

Ami azt illeti, ez a piros-fehér klub is több mint száz évet várt az első bajnoki címére (az első világháború német megszállással járó éveiben, 1916-ban alapították a dél-luxemburgi Hesperange városában), és az elmúlt évtizedben szintén kényszerült a másodosztályban futballozni. Nem is olyan régen (1985) mutatkozott be az élvonalban, rá öt évre – mindmáig először és utoljára – elhódította a Luxemburgi Kupát, és két sima vereség erejéig kipróbálhatta magát az európai porondon. Három éve jutott vissza hazája az első osztályába, és ha figyelték az idei Aranycipő-versenyfutást, tudják, hogyan lett a 2021-es bajnoki bronzból 2023-ra történelmi bajnoki cím. A csapat kereken 100 gólt termelt, a francia Rayan Philippe 32-t, a német Dominik Stolz 29-et vállalt – ilyen gólerős párosa egyetlen európai élvonalbeli klubnak sem volt az idényben.

PHILIPPE-NEK A 32 GÓLJA MELLETT 26 GÓLPASSZA IS VOLT


RAKÓW CZESTOCHOVA (Lengyelország)

A rakówi munkások 1921-ben alapított klubja rögös úton zötykölődött végig, mielőtt – egy csodaszámba menő kupadöntős szerepléssel (1967) a háta mögött – 1994-ben végre bemutatkozhatott a lengyel élvonalban. Tartósan megkapaszkodni olyannyira nem sikerült, hogy az új évezred elején a negyedosztályban találták magukat a piros-kékek, és még 2016 nyarán is a harmadik vonal rajtjára készülődtek. De a drukkerek akkor már reménykedhettek abban, hogy valamiféle sikertörténet van kibontakozóban: a jól menő számítástechnikai vállalkozó, Michal Swierczewski 2014-ben megvette a gyermekkora óta rajongott klubot, és úgymond a saját képére formálta. Feljutás 2017-ben, újabb osztályemelkedés 2019-ben, 2021-ben élvonalbeli ezüstérem, 2022-ben még egy, párhuzamosan az első két Lengyel Kupa-diadal, közben bemutatkozás az európai porondon, kétszer playoffkör a Konferencialigában. Az idén pedig eljött a nagy pillanat: az országos bajnoki cím elhódítása.

BK HÄCKEN (Svédország)

Az összeállításunkban szereplő klubok közül ez az egyetlen, amelyik a bajnoki cím mellé frissiben elhódította az országos kupát is. A sokáig hiába üldözött utóbbi trófeát nyolc éven belül harmadszor nyerték el a göteborgi sárga-feketék, nem vitás, hogy a legszebb korszakukat élik. Az 1940-ben alapított klub 1983-ban jutott fel először a svéd első vonalba, az Allsvenskanba, legutóbbi visszakerülése (2008) óta őrzi tagságát, bár 2021-ben rezgett a léc, csak 12. lett. A korábbi norvég szövetségi kapitány, Per-Mathias Högmo volt a megmentő, akkor még beugróként, ám az első teljes idényében már mestermunkát végzett: a szervezettségben óriásit fejlődő, gólerős csapat nem kis meglepetésre bajnok lett.

FK SZTRUGA (Észak-Macedónia)

Nyolc év alatt a semmiből is a csúcsra lehet jutni: ezt bizonyította be a népes macedón és albán közösségre épülő kisváros, Sztruga 2015-ben alapított klubja. Egy helyi ingatlanfejlesztő (Trim & Lum) támogatta csapat négy év alatt lépegetett fel a negyedosztályból az elsőbe, ahol 2021-ben bár bronzérmes lett (jöhetett az európai debütálás), az idén pedig karnyújtásnyira volt attól, hogy duplázzon. A kupadöntőt végül elbukta, de a bajnoki cím meglett – jöhet a BL-bemutatkozás!

A VALMIERA IDÉN LEMARADÁSBAN VAN, CSAK HARMADIK, DE MOHAMED VICTOR DIAGNE ELSŐ ÉLVONALBELI GÓLJA 1–0-S SIKERT ÉRT AZ RFS ELLENI MINAPI RANGADÓN


VALMIERA (Lettország)

A lett futballt sokáig uraló Skonto csődje, majd a hasonló sorsra jutó Ventspils csillagának leáldozása (2015) óta már az ötödik új aranyérmest avatják az ország naptári évet követő bajnokságában: 2022-ben a Valmiera FC-n volt a sor. A barátságos kisváros, Valmiera egy korábbi klubjának romjain 1996-ban létrehozott csapat egy évvel később feljutott az első osztályba, de pénzügyeit nem sikerült stabilizálnia, és 2003-ban kénytelen volt visszalépni egyet. A következő másfél évtizedben új stratégia mentén, főképp fiatalokat foglalkoztatva építkezett a második vonalban, majd lassan megérett a helyzet az élvonalbeli visszatérésre (2018), sőt! A legutóbbi három idényben bronzot, ezüstöt, majd végül aranyérmet nyert.

ATLETIC CLUB D'ESCALDES (Andorra)

Az eddig tárgyalt klubokkal ellentétben az új andorrai bajnok már a pótselejtezőben megkezdi az idei BL-szereplést. Fiatal klub a kékeké, 2022-ben alapították Escaldes–Engordanyban, Andorra második legnagyobb közösségében. Gyorsan jött az élvonalbeli bemutatkozás (2004), de az első kiesés is (2007). Több mint tíz évet kellett várni a visszakapaszkodásra (2019), és bár tavaly története során először megnyerte a kupát (2022), kevesen hitték, hogy a bajnoki dobogóra korábban sohasem felférő csapat egy évvel később a BL-előselejtezőre készül majd. Mégis így lett.


ARISZ LIMASSOL (Ciprus)

Az új bajnokok között akad egy, amelyiknek csak a második körben kell bekapcsolódnia a BL-selejtezőbe: ez az Arisz Limassol. Az Arisz régi motoros a ciprusi futballban, elindult már az első profi bajnokságban is (1934–35), de a története szinte kizárólag feljutásokról és kiesésekről szólt, sőt a hőskorban akadt egy másfél évtizedes időszak, amikor anyagiak híján szüneteltetnie kellett a működését. Az 1952-es újrakezdés óta ilyesmire nem volt példa, ám a klub létezésének híre nemigen törte át az országhatárt – az egyetlen kivétel talán az 1989–90-es idény volt, amikor sikerült szerződtetnie a szovjet futball ukrán csillagát, Oleg Blohint, aki az Arisz soraiban zárta le a karrierjét. Legutóbb 2021-ben ünnepelt feljutást az Arisz szurkolói, ám a tervek azóta nem a biztos bennmaradás jegyében fogannak. Vlagyimir Fjodorov, a Cipruson élő vagyonos orosz befektető 2021-ben megvásárolta a klubot, és ha számításai bejönnek, hosszú távon meghatározója lesz a helyi futballnak. Az kijelölt irány egyelőre tartva: az európai kupabemutatkozás tavaly megtörtént, az első bajnoki cím révén pedig indulhat a BL-kaland.

Akad még egy új csapatnév a bajnoki tablón, az Urartu, csakhogy ez esetben átkeresztelésről van szó: a jereváni klub tulajdonosváltás nyomán 2019 óta viseli ezt a nevet, korábban Bananc néven volt ismert, 2014-ben bajnokságot nyert, és játszott már 30 európai kupameccset.

EURÓPAI BAJNOKOK ÉS KUPAGYŐZTESEK, 2022–2023
ORSZÁG BAJNOKCSAPAT KUPAGYŐZTES
Albánia Partizani Tirana (17)
KF Egnatia (1)
Andorra Atletic Club d'Escaldes (1)
FC Santa Coloma (11)
Anglia Manchester City (9)
Manchester City (7)
Ausztria Salzburg (17)
Sturm Graz (6)
Azerbajdzsán Qarabag (10)
Qabala (2)
Belgium Antwerp (5)
Antwerpen (4)
Bosznia-Hercegovina Zrinjski Mostar (8)
Zrinjski Mostar (2)
Bulgária Ludogorec (12)
Ludogorec (3)
Ciprus Arisz Limassol (1) Omonia Nicosia (16)
Csehország Sparta Praha (13, 34)
Slavia Praha (10)
Dánia FC Köbenhavn (15)
FC Köbenhavn (9)
Észak-Írország Larne FC (1)
Crusaders (6)
Észak-MacedóniaFK Sztruga (1)
Makedonija GP (3)
Észtország Flora (14)*
Narva (3)
Fehéroroszország Sahtyor Szoligorszk (4)*
Torpedo Zsogyino (2)
Feröer KÍ (20)*
Víkingur Göta (6)*
Finnország HJK (32)*
KuPS (4)*
Franciaország PSG (11)
Toulouse (1)
GibraltárLincoln Red Imps (27)
FC Magpies (1)
Görögország AEK Athén (13)
AEK Athén (16)
Grúzia Dinamo Tbiliszi (19)*
Torpedo Kutaiszi (5)*
Hollandia Feyenoord (16)
PSV (11)
Horvátország Dinamo Zagreb (24, 34)
Hajduk Split (7)
Írország Shamrock Rovers (20)*
Derry City (6)*
Izland
Breidablik (2)*
Víkingur Reykjavík (4)*
Izrael Maccabi Haifa (15)
Beitar Jeruzsálem (8)
Kazahsztán Asztana (7)*
Ordabaszi (2)*
KoszovóBallkani (2)
FC Prishtina (8)
Lengyelország Raków Czestochowa (1)
Legia Warszawa (19)
Lettország
Valmiera (1)*
FK Auda (1)*
Liechtenstein
Vaduz (49)
Litvánia FK Zalgiris Vilnius (10)*
FK Zalgiris Vilnius (14)*
Luxemburg Swift Hesperange (1)
Differdange 03 (5)
Magyarország Ferencváros (34)
Zalaegerszeg (1)
Málta Hamrun Spartans (9)
Birkirkara (6)
Moldova Sheriff (21)
Sheriff (12)
Montenegró Buducsnoszt Podgorica (6)
Szutjeszka (2)
Németország Bayern München (33)
RB Leipzig (2)
Norvégia
Molde (5)*
Brann (7)
Olaszország Napoli (3)
Internazionale (9)
Oroszország Zenit (10)
CSZKA Moszkva (8)
Örményország Urartu (2)
Urartu (4)
Portugália Benfica (38)
Porto (19)
Románia Farul Constanta (2)
Sepsi OSK (2)
San Marino Tre Penne (5)
Virtus (1)
Skócia Celtic (53)
Celtic (21)
Spanyolország Barcelona (27) Real Madrid (20)
Svájc Young Boys (16)
Young Boys (8)
Svédország BK Häcken (1)*
BK Häcken (3)
Szerbia Crvena zvezda (9, 34)
Crvena zvezda (6, 27)
Szlovákia Slovan Bratislava (17)
Spartak Trnava (4, 8)
Szlovénia Olimpija Ljubljana (3)
Olimpija Ljubljana (3)
Törökország Galatasaray (23)
Fenerbahce (8)
Ukrajna Sahtar Doneck (14)
A háború miatt nem rendezik meg.
Wales The New Saints (15)
The New Saints (9)
* A megjelölt sorozatok tavaszi-őszi rendszerűek, ezekben 2022 végén avattak bajnokot/kupagyőztest.
A csapatok neve után az elsőségeik száma. (Egyes csapatoknál az előző államalakulatban – Csehszlovákia, Jugoszlávia, Szovjetunió – elért bajnoki címeket is beszámítottuk, a második helyen az így kijövő összesített adat található.)

A 2021–2022-ES IDÉNY BAJNOKAINAK ÉS KUPAGYŐZTESEINEK LISTÁJÁT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik