FIFA: Guardiola, Scaloni vagy Ancelotti lesz az Év edzője

Vágólapra másolva!
2023.02.09. 17:16
null
Ancelotti és Guardiola legutóbbi párharcából az olasz jött ki jobban (Fotó: Getty Images)
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) jelölése alapján a Pep Guardiola, Lionel Scaloni, Carlo Ancelotti hármas tagjai közül kerülhet ki a 2022-es év legjobb férfi edzője a Best FIFA Football Awards díjátadón, amelyet február 27-én rendeznek Párizsban – jelentette be a FIFA.

Mint beszámoltunk róla,a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) ez év elején a hivatalos honlapján ismertette a Best FIFA Football Awards kategóriáinak szakértők által összeállított jelöltlistáit – összesen nyolc kategóriában. A hagyományoknak megfelelően az idén is a válogatottak szövetségi kapitányainak, csapatkapitányainak, a média képviselőinek voksaiból, valamint a szurkolói online szavazatokból áll össze a végeredmény. A szavazáson a magyar médiát képviselő Nemzeti Sport főszerkesztője, Szöllősi György a saját döntésében olvasóink segítségét kérve adta le voksait.

FÉRFI EDZŐK – JELÖLTEK
Pep Guardiola (spanyol, Manchester City – angol)
Lionel Scaloni (argentin, argentin válogatott)
Carlo Ancelotti (olasz, Real Madrid – spanyol)

Carlo Ancelotti
újabb fejezetet írt rendkívüli pályafutásának könyvébe azzal, hogy a 2021–2022-es idényben a Real Madriddal a Bajnokok Ligáját és a La Ligát is megnyerte. Az olasz mester kiváló munkájának köszönhetően a „királyi gárda” a 14. BEK/BL-címét szerezte meg. A csapat ezen kívül 2022 nyarán az UEFA-szuperkupát is megnyerte.

Lionel Scaloni legendává vált hazájában azzal, hogy az argentin válogatottal megnyerte a 2022-es labdarúgó-világbajnokságot. A világklasszis Lionel Messi a FIFA-nak kiemelte Scaloni aprólékos taktikai munkáját, amely szerinte a dél-amerikaiak sikerének kulcs volt. „Semmit sem bíz a véletlenre. Minden részletre felhívja a figyelmedet, ami aztán úgy is történik, ahogyan mondja.”

Pep Guardiola Manchester Cityje elképesztő izgalmak közt megvédte címét az angol Premier League-ben. A manchesteriek a Bajnokok Ligájában elődöntőbe jutottak, ott a Real Madrid jelentette a végállomást a csapat számára. Guardiola negyedszer diadalmaskodott az angol bajnokságban.

NŐI EDZŐK – JELÖLTEK
Sonia Bompastor (francia, Olympique Lyon – francia)
Pia Sundhage (svéd, brazil válogatott)
Sarina Wiegman (holland, angol válogatott)

Sonia Bompastor irányítása alatt a Lyon visszahódította a francia női élvonal bajnoki címét a PSG-től, egy döntetlent leszámítva mindegyik mérkőzését megnyerte. Miután korábban játékosként már kétszer elhódította a csapattal a trófeát, edzőként is megnyerte a Bajnokok Ligáját: a döntőben együttese 3–1-re győzte le az FC Barcelonát.

A korábbi kiváló játékos, Pia Sundhage nem először szerepel eredményesen edzőként, legutóbbi nagy sikere: Brazíliával megnyerte a Copa Américát.

Sarina Wiegman megnyerte Angliával a szigetországban rendezett Európa-bajnokságot.

Amint azt megírtuk, a FIFA a kapusok listáját is szűkítette: Thibaut Courtois, Emiliano Martínez és Jaszin Bunu a három jelölt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik