Kamerun: újabb 11 ifijátékos bukott meg az életkorteszten

Vágólapra másolva!
2023.01.05. 17:03
null
Eto'o elnökként beleállt a születési papírok meghamisítása elleni harcba (Fotó: AFP)
Tovább terebélyesedik Kamerunban az év elején kirobbant, az U17-es válogatotthoz köthető botrány: a hét elején 21 játékosról derült ki, idősebbek, mint amennyinek születési anyakönyvük szerint lenniük kéne, majd a helyükre behívott 11 futballistáról is ugyanez nyert bizonyosságot.

 

Amint arról beszámoltunk, Samuel Eto'o, a kameruni szövetség elnöke már tavaly nyáron mindent elkövetett, hogy nullára redukálja az életkorral kapcsolatos csalásokat: 44 játékost idézett be meghallgatásra, nyolc különböző klubból. A szigorítások okkal történtek, e hét elején ugyanis kiderült, hogy 21, az U17-es korosztályba tartozó játékos hamis születési adatokkal rendelkezik. A szövetség ezt követően elrendelte, hogy az érintetteket zárják ki az U17-es nemzeti csapatból.

A csalások MRI-teszteknek köszönhetően derültek ki, csukló- és csontnövekedés-vizsgálatokból ugyanis ki lehet deríteni egy ember valós életkorát.

A hétfőn kiderült eset után újabb játékosokat hívtak be a keretbe a január 12–24. közötti U17-es Afrika-kupa selejtezőtornájára készülő U17-es válogatotthoz, ám csütörtökön közülük 11-ről is bebizonyosodott, hogy valójában idősebb, mint a születési papír szerinti életkora, így őket is kizárták a nemzeti csapatból.

Az U17-es kameruni válogatottnál tehát ismét a csalást elkövetett futballisták pótlása az első számú feladat, olyanokkal, akik átmennek az életkorteszten.

Az életkorral kapcsolatos csalások a közelmúltat tekintve sem új keletűek Afrikában: 2019-ben például Guineát zárták ki az U17-es világbajnokságról. Miután Eto'o a Kameruni Labdarúgó-szövetség elnöke lett, megígérte, hogy mindent el fog követni annak érdekében, hogy többé ne forduljon elő hamisítás.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik