UEFA: szankciók a fehérorosz klubok és a válogatott ellen

MTI/ CS. B.MTI/ CS. B.
Vágólapra másolva!
2022.03.03. 17:13
null
Aleksander Ceferin szerint a szövetségnek meg kell tennie a szükséges lépéseket (Fotó: AFP)
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) csütörtöki döntése értelmében a fehérorosz klubcsapatoknak és a válogatottnak minden hazai mérkőzését semleges helyszínen, zárt kapuk mögött kell lejátszania.

 

Az UEFA azért határozott így, mert Fehéroroszország kulcsszerepet játszott Oroszország Ukrajna ellen indított háborújában.

Az európai szövetség azt is közölte, hogy végrehajtó bizottsága a továbbiakban is rendszeresen tart majd rendkívüli üléseket, melyeken értékelni fogja a jogi és tényszerű helyzet alakulását, szükség esetén pedig további döntéseket hoz.

A nemzetközi szövetség (FIFA) és az UEFA a háborúval összefüggésben már korábban eltiltotta az orosz válogatottat, valamint a klubcsapatokat a nemzetközi tornáktól és versenysorozatokon való részvételtől.

Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke azt mondta, részükről egyáltalán nem számítottak háborúra Európa közepén.

„Ez túlmutat a labdarúgáson, de nekünk meg kell tennünk a magunk lépéseit, és csak annyit szeretnénk, ha a lehető leghamarabb véget érne ez az őrület” – nyilatkozta a szlovén sportvezető.

Ceferin újfent hangot adott annak, hogy az európai szövetség ellenzi a FIFA tervét, mely szerint kétévente tartanának világbajnokságot. Az 54 éves UEFA-elnök arról is beszélt, hogy a tavaly áprilisban bejelentett, de hamar kudarcba fulladt Európai Szuperliga (ESL) ötletét változatlanul támogató klubok vezetői „inkompetensek”.

„Először előjöttek ezzel a teljességgel elfogadhatatlan ötlettel a világjárvány kellős közepén, majd újfent próbálkoznak, mégpedig egy éppen zajló háború ideje alatt. Ők egy párhuzamos világban élnek” – jelentette ki Ceferin, reagálva azokra a sajtóhírekre, melyek szerint a Juventus, a Real Madrid és a Barcelona ismét azt tervezi, hogy életre hívja az ESL-t.

Tavaly áprilisban a két spanyol és az olasz elitklub mellett további kilenc – a Manchester United, a Liverpool, a Manchester City, az Arsenal, a Chelsea, a Tottenham, az Atlético Madrid, az Internazionale és az AC Milan – jelentette be a húszcsapatosra tervezett szuperliga létrehozását. Néhány napon belül a Real Madrid, a Barcelona és a Juventus kivételével a többiek visszaléptek, miután az UEFA, a FIFA és a futballvilág más befolyásos személyiségein kívül állami és politikai vezetők sora lépett fel a tizenkettek különszerveződése – és az UEFA-tól független új sorozat beindítása – ellen. A szurkolói csoportok szintén heves kritikákat fogalmaztak meg a tervezett sorozattal kapcsolatban. Májusban az UEFA szigorú szankciókat kilátásba helyezve fegyelmi eljárást indított az érintett klubokkal szemben, miközben a kilenc visszalépővel "békét kötött". A renitens hármakat figyelmeztette: megtagadhatják tőlük az európai sorozatokban való részvételt, így akár ki is zárhatják őket a Bajnokok Ligájából.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik