FFT: tényleg futball-világhatalom lesz Kína?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.01.19. 16:34
Lehet készülni a futballforradalomra? A kínai klubok már most is rengeteget költenek a játékosokra, de még nincs vége. Az FFT ellátogatott a világhatalomra törekvő országba.

„Ha a pénzügyi oldalát nézzük, a kínai Szuperliga máris veri az európai második vonalbeli bajnokságokat, például a hollandot vagy a portugált – mondja Joseph Lee, az indonéziai születésű brazil játékosügynök, aki számos Brazília és Kína közti szerződéskötés szemtanúja volt az utóbbi időben. – Kína felzárkózott gazdaságilag, és a világ legnépesebb országában a lakosság nagyjából harminc százaléka foglalkozik a labdarúgással. Ha sikerülne őket beterelni a stadionokba, itt lenne a legnépesebb szurkolótábor a világon. A japán futballnak évtizedekre volt szüksége, hogy nemzetközi szinten is elismert legyen, a kínainak is ezt az utat kell végigjárnia, és akkor viszonyítási pont lehet világszerte.”„Ha a pénzügyi oldalát nézzük, a kínai Szuperliga máris veri az európai második vonalbeli bajnokságokat, például a hollandot vagy a portugált – mondja Joseph Lee, az indonéziai születésű brazil játékosügynök, aki számos Brazília és Kína közti szerződéskötés szemtanúja volt az utóbbi időben. – Kína felzárkózott gazdaságilag, és a világ legnépesebb országában a lakosság nagyjából harminc százaléka foglalkozik a labdarúgással. Ha sikerülne őket beterelni a stadionokba, itt lenne a legnépesebb szurkolótábor a világon. A japán futballnak évtizedekre volt szüksége, hogy nemzetközi szinten is elismert legyen, a kínainak is ezt az utat kell végigjárnia, és akkor viszonyítási pont lehet világszerte.”

Az igazolási díjak csak a nagy terv egy részét képezik. Az egyesületek számos tervvel készülnek hosszabb távra is. A cél, hogy a világ második legnagyobb gazdasága a futballban is ezt a helyet vívja ki magának. Ha a kínai politikára és diplomáciára esik a szó – taktikájuk az, hogy kis lépésekkel haladnak előre, és évek, évtizedek alatt aratják le a munka gyümölcsét –, a nemzetközi kapcsolatokat tanuló diákok és a sajtó munkatársai kicsit visszavesznek a hangerőből. Ha azonban a futballról van szó, nincs ez az óvatosság, és a kínai tempó is gyorsabb. A hatalmas ország a világ legjobbja, vagy a legjobbak egyike szeretne lenni ebben a sportágban, és minél hamarabb, annál jobb.

„A mi csapatunknak nincsen költségvetése – mondja Gabriel Skinner, a Tiencsin Csüancsien brazil segédedzője. – Ha pénzre van szükségünk, továbbítjuk a kérésünket az elnöknek, aki eddig minden segítséget megadott. A felkészülési időszakban Brazíliában edzőtáboroztunk, amihez összesen egymillió dollárra volt szükségünk. Egy telefon és néhány perc kellett ahhoz, hogy a vágyunk teljesüljön.”

Jelenleg a Kuangcsou Ázsia legjobb csapata, bár otthon egyre többen próbálják letaszítani a trónról, és erre nem sajnálják a pénzt. Európában sokan úgy vélik: ez a tempó nem fenntartható. Ugyanakkor elfelejtik, hogy a világ egyik legnagyobb gazdaságáról beszélünk, amelynek nem jelent problémát stadionokat építeni Dél-Afrikában vagy gyorsvasutakat Délkelet-Ázsiában, és az ország valószínűleg abba sem fog beleroppanni, ha még megvásárol néhány magasan jegyzett brazil labdarúgót. A pénzügyi szakértők nem látnak különösebb veszélyt, még akkor sem, ha egyébként lassult a gazdaság bővülése. Kínának megvannak a forrásai, és ami még ennél is fontosabb, a politikai akarat sem hiányzik.

A FourFourTwo terjedelmes kínai riportja elolvasható a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik