Le a konzolokkal, itt az online menedzserjáték valódi szereplőkkel!

Vágólapra másolva!
2008.12.05. 17:34
A konzolokon és személyi számítógépeken játszható futballmenedzser-játékok után itt a következő lépés: az interneten keresztül bárki szerepet vállalhat egy valódi futballklubban, és beleszólhat az átigazolási politikába, a kezdőcsapatba, vagy éppen a mérkőzéseken játszandó taktikába.
Már nem csak a virtuális MU-t lehet irányítani otthonról, hanem valódi labdarúgóklubokat is
Már nem csak a virtuális MU-t lehet irányítani otthonról, hanem valódi labdarúgóklubokat is
Már nem csak a virtuális MU-t lehet irányítani otthonról, hanem valódi labdarúgóklubokat is
Már nem csak a virtuális MU-t lehet irányítani otthonról, hanem valódi labdarúgóklubokat is

Valahol mindenkiben ott rejlik egy focimenedzser. Ha kikap a kedvenc csapat, a szurkoló azonnal látja a hibát: a mester rossz felállásban küldte pályára az együttest, rosszul cserélt, vagy esetleg nem motiválta megfelelően a játékosokat.

Sok drukker „gyakorolja” is az edzősködést: különböző internetes portálokon és különféle játékkonzolokon számtalan lehetőség nyílik arra, hogy az ember kipróbálja magát egy csapat élén – és adott esetben Bajnokok Ligája-győzelemre vezesse a Manchester Unitedet, a Real Madridot, a Bayern Münchent, vagy akár a Ferencvárost.

Azonban vannak, akik nem elégszenek meg azzal, hogy a monitor előtt ülve irányítják egy labdarúgóklub életét, hanem valós csapatot, valós játékosokat és valós mérkőzéseket akarnak. És az internet fejlődésének köszönhetően a lehetőség is adott – üzletemberek, jogászok, bolti eladók, és pékek „másodállásban” futballmenedzserek lehetnek.

A recept egyszerű: kell hozzá több tízezer futballszurkoló, akik éves tagdíjat fizetnek azért, hogy szerepet vállaljanak egy futballklubban, és kell hozzá egy futballcsapat, amelyik hajlandó arra, hogy lemondjon jogkörei egy részéről. Amolyan online menedzserjáték igazi szereplőkkel.

Az ötlet már meg is valósult, Angliában és Németországban is alakultak ezzel foglalkozó internetes vállalkozások, például a myfootballclub.co.uk és a deinfussballclub.de. Az angol szurkolókat tömörítő cég 51 százalékos részesedést szerzett az ötödik ligában szereplő Ebbsfleet Unitedben, míg kontinentális társuk 49 százalékos tulajdont szerezne a szintén ötödosztályban vitézkedő Fortuna Kölnben (többet a német törvények nem tesznek lehetővé.)

Az Ebbsfleetben több mint 30 000 internetes felhasználó érdekelt, akik évente körülbelül 41 eurónak megfelelő összeget fizetnek azért, hogy beleszólhassanak a klub életébe – ez évente több mint egymillió eurót bevételt jelent a klubnak. A Fortuna Kölnben hivatalosan 2009 elejétől vállal majd szerepet a deinfussballclub.de, amely már 11 329 tagot számlál, és az éves díj 39,9 euróra rúg.

Ez azt is jelenti, hogy a tényleges edzőnek már nem kell a kezdő sípszó előtt elmagyaráznia, hogy bizonyos játékosok miért maradnak ki a keretből, vagy éppen miért 4–4–2-ben játszik majd a csapat, sőt a játékosmegfigyelőknek sem lesz olyan sok dolguk – ezeket a feladatokat az internetes társaság intézi helyettük.

És hogy a gépek előtt ülő szurkolók nem tétlenkednek, azt jól jelzi, hogy a tagok már megszavazták azt, hogy a korábbi német válogatott játékos Jens Nowotnyt tanácsadóként alkalmazza a kölni klub. Sőt, a Magic270977 nicknevű felhasználó a klub vezetőinek figyelmét arra is felhívta, hogy a holland határhoz közeli SV Straelen együttesében egy tehetséges csatár ontja a gólokat. A Fortuna mestere, Matthias Mink válasza nem maradt el: „a 20 éves játékos pontosan olyan támadó, amilyet keresünk”, és a klub lépéseket tesz a leigazolása felé.

Ez már online menedzserjáték igazi szereplőkkel...
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik