Az UEFA kitiltaná az európai kupaporondról az eladósodott klubokat

Vágólapra másolva!
2008.10.08. 16:40
Címkék
Kitilthatja a jövőben az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a súlyosan eladósodott csapatokat a kontinentális kupasorozatokból. David Taylor, az UEFA főtitkára úgy véli, a jövőben az adósságaikkal megbirkózni képtelen klubok a „legsúlyosabb szankciókra” számíthatnak az európai szövetség részéről.
David Taylor szerint nagyon veszélyes az európai klubok eladósodása
Fotó: Reuters
David Taylor szerint nagyon veszélyes az európai klubok eladósodása
David Taylor szerint nagyon veszélyes az európai klubok eladósodása
Fotó: Reuters
David Taylor szerint nagyon veszélyes az európai klubok eladósodása

Valószínűleg nem véletlen, hogy egy nappal az FA főnökének, Lord Tiesmannek bejelentése után – ebben az angol labdarúgóélet első számú irányítója elmondta, hogy az angol klubok 3 milliárd fontnyi adósságot halmoztak fel – az UEFA is reagált, és közölte: az adósságokkal megbirkózni képtelen csapatokat a jövőben kizárhatják az európai kupaporondról.

„Természetesen nem a kizárás lesz az első lépés. Előbb figyelmeztetéseket kapnak a klubok, de ha ezekre sem reagálnak, akkor könnyen elképzelhető a kizárásuk is. Megpróbálunk kialakítani egy olyan szabályrendszert, amely alapján a csapatoknak meg kell felelniük bizonyos pénzügyi feltételeknek, ha részt akarnak venni az európai kupákban” – nyilatkozta David Taylor, az UEFA főtitkára.

A magas rangú tisztviselő szerint tarthatatlan, hogy az európai klubok felelőtlenül maguk sétálnak bele az adósságcsapdába.

„Néhány országban, mint például Németországban és Svájcban sokkal szigorúbbak a feltételek, minden klubnak bankgaranciákat kell benyújtania az induláshoz, és bizonyítania, hogy pozitívban van a gazdasági mérlege. Hasonló modellt szeretnénk mi is bevezetni” – mondta.

Taylor szerint a hatalmas hiteleket felvevő klubok a saját jövőjüket teszik kockára, és egyáltalán nem biztos, hogy ha bajba kerülnek, felbukkan egy „gáncs nélküli nemes lovag”, aki megmenti őket.

Az FA felmérése alapján csak az angol klubok 3 milliárd fontnyi adósságot halmoztak fel; a nagycsapatok közül a Manchester Unitednek 764 millió, a Chelsea-nek 736 millió, a Liverpoolnak pedig 350 millió fontnyi adóssága van. A Pool többek között a rossz anyagi helyzet miatt halasztja el a Stanley Parkba tervezett új stadion építésének megkezdését.

„Meg akarjuk szigorítani a kluboknak felállított minimális pénzügyi követelményeket, és ez önmérsékletre késztetheti azokat a csapatokat, amelyek ki akarnak lépni az európai kupaporondra. Ez így nem mehet tovább” – mondta a főtitkár.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik