Ghánai siker az afrikai kontinensviadal nyitómérkőzésén

Vágólapra másolva!
2008.01.20. 20:24
Elkezdődött a 26. Afrika-kupa, amelynek ebben az évben Ghána ad otthont. A rendező ország válogatottja játszotta a nyitómérkőzést Guineával az A csoportban, és bár csak 2-1-re győzött, a helyzetek alapján jóval nagyobb is lehetett volna a különbség. Az első találatot Asamoah Gyan szerezte büntetőből, korábban háromszor is csak a kapufát találták el a „fekete csillagok”. A 65. percben váratlanul egyenlített a guineai csapat Kalabane révén, de pillanatokkal a lefújás előtt Muntari 25 méteres bombája a győzelmet jelentette a jóval esélyesebb ghánaiaknak.
A hangulatra sem lehet panasz a 26. Afrika-kupán
A hangulatra sem lehet panasz a 26. Afrika-kupán
A hangulatra sem lehet panasz a 26. Afrika-kupán
A hangulatra sem lehet panasz a 26. Afrika-kupán

A mérkőzésre teljesen megtelt a 45 ezres befogadóképességű accrai Ohene Djan Stadion, hatalmas várakozás övezte tehát a hazai együttes bemutatkozását a kontinensviadalon.

Az első Afrika-kupára 1957-ben került sor, ekkor azonban még csak három együttes vett részt rajta. Mára ez a szám tizenhatra duzzadt, négy darab négyes csoportban küzdenek a csapatok a továbbjutásért.

A ghánai kapitány, a francia Claude Le Roy bizakodóan várta az összecsapást, szerinte ugyanis csak akkor veszthetnek pontot Guinea ellen, ha nagyon rossz napot fognak ki fiai.

Az ellenfél (szintén francia) szakvezetője, Robert Nouzaret a tisztes helytállást tűzte ki csak célul, és már egy esetleges pontszerzést is hatalmas bravúrnak könyvelt volna el.

A mérkőzés a várakozásoknak megfelelően indult. Nyomtak a ghánaiak: először Asamoah Gyan tévesztett nem sokkal célt, majd Agogo erőteljes fejese csattant a lécen.

A guineaiak csak elvétve keveredtek a „fekete csillagok” kapuja elé, és akkor sem voltak túl határozottak Kingson hálója előtt.

A 28. percben Michael Essien, a Chelsea „vízhordója” csak centikre volt a góltól, fejese a bal oldali kapufáról pattant vissza a mezőnybe.

A szünetig nem is hagytak alább a ghánai rohamok, Muntari lövését ismét csak a kapufa tudta menteni, így, ha hatalmas szerencsével is, de Guinea kibekkelte a mérkőzést legalább a félidőig.

A fordulás után nyolc perccel megtört a jég: Kalabane buktatta Agogót a 16-oson belül, a jogosan megítélt büntetőt pedig Asasmoah Gyan vágta magabiztosan a léc alá.

Az egyenlítésre csak a 65. percig kellett várni: egy szöglet után Kalabane fejelt kapufára, ám a visszapattanó labda Kingsonról került a gólvonal mögé.

A semmiből jött guineai gól után megpróbált mindent Ghána a győzelem érdekében, és erőfeszítését siker koronázta: Muntari 25 méteres lövése vágódott a bal felső sarokba.

Jó színvonalú mérkőzéssel indult a torna, és minden adott a jó folytatáshoz. A csoport másik két nemzeti tizenegye, Marokkó és Namíbia hétfőn csap össze.

AFRIKA-KUPA

A CSOPORT
Ghána-Guinea 2-1 (Asamoah Gyan 53. – tizenegyesből, Muntari 89., ill. Kalabane 65.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik