Alexandre Pato, Kerlon és Lulinha hét év múlva kulcsfigura lehet

GYÖNGYÖSI BALÁZSGYÖNGYÖSI BALÁZS
Vágólapra másolva!
2007.12.08. 22:49
Egy világbajnoki ezüstérem miatt egyik futballnemzetnek sincs oka sopánkodni, hacsak nem Brazíliáról van szó, ahol egy elveszített vb-döntő után valósággal gyászba borul az ország. A németországi negyeddöntőbeli búcsú utáni letargiáról nem is beszélve. Csak az arany számít. Ez a tétel hatványozottan igaz lehet 2014 nyarán, amikor a rotációs rendszer utolsó kedvezményezettjeként a brazilok adhatnak otthont a csúcseseménynek. De kik lehetnek azok, akik kikaparhatják a gesztenyét a seleção számára?
Alexandre Pato
Alexandre Pato
Alexandre Pato
Alexandre Pato

Kerlon, a varázsló

A Cruzeiro ipatangai születésű klasszisát nehéz bárkivel is összetéveszteni, a fókacselt ugyanis ő alkalmazta először, s azóta sem akadtak követői. Látványos mozdulatsorozatának lényege, hogy a labdát felemeli, majd ügyesen egyensúlyozva aprókat fejel a játékszerbe, mindezt úgy, hogy közben nagy lendülettel közelít az ellenfél kapuja felé, s mozgás közben irányváltásra is képes. Szabályos eszközökkel lehetetlen szerelni.

A becsapott védők úgy vélik a fókacsel rájuk nézve megalázó, Kerlon nevetségessé teszi őket. Az Atletico Mineiro hátvédje, Coelho szeptemberben négy hónapos eltiltást kapott, amiért egy bajnokin a trükk után nemes egyszerűséggel letaglózta a 19 esztendős labdazsonglőrt. Az Atletico edzője pedig sietve hozzátette, a szemtelen csel miatt Kerlon még bajba kerülhet, és örülhet, hogy ezúttal ennyivel megúszta.

Az esetet Dunga sem hagyta szó nélkül. A szövetségi kapitány a durva szabálytalanságot sima szerelésnek minősítette, s leginkább az foglalkoztatta, a pimasz csatár vajon vesztett állásnál is megcsinálná-e a fókacselt. Mindez nem túl hízelgő Kerlonra nézve, de hol lesz már Dunga, amikor többtízezren skandálják a támadó nevét?
Bármelyik tinédzsernek becsületére válna, ha nevét az internetes keresőbe írva négy századmásodperc alatt egymillió-kétszázezer találatot kapnánk. Népszerűségét látva joggal irigykedhetnek a kortársak, de nyomban tegyük hozzá, a szóban forgó 18 esztendős fiatalember ismertségén sokat lendített 2007. augusztus 2-a, amikor többek között a Chelsea, a Liverpool, a Juventus és az Internazioanle vezetőit elszomorítva az AC Milan ajánlatára mondott igent. Nem kevesebb, mint 22 millió euróért (5,5 milliárd forintért) váltott klubot.

Na nem mintha Alexandre Pato csak a szerződés aláírásától került volna egy szempillantás alatt a figyelem középpontjába. Háromévesen kezdett futsalozni, hogy aztán hamarosan nagypályán is bizonyítsa tehetségét. Még csak ismerkedett a betűkkel és a számokkal az iskolapadban, amikor a dél-brazíliai Paraná államban, futballberkekben már másról sem lehetett hallani, mint a kölyök elképesztő cselsorozatairól és bombagóljairól. A Ronaldinho-, Kaká-, Robinho-szintű klasszisokon edződött szakemberek már ekkor tudták, csiszolatlan gyémánttal van dolguk.

Bár Alexandre Pato – aki szülővárosa, Pato Branco után kapta művésznevét – a Gremióba vágyott, szülei tanácsára tizenkét évesen mégis az Internacionalnál kötött ki, innen pedig egyenes út vezetett a korosztályos válogatott öltözőjéig. Kitűnt társai közül, klubcsapatában és a nemzeti utánpótlás-együttesekben is meccsről meccsre bizonyította kvalitását. Azon az ominózus verőfényes augusztusi délutánon pedig az átigazolással új fejezet kezdődött az életében.

Mivel Alexandre Pato alig múlt 18, 2014-ben 25 évesen talán ő tehet a legtöbbet azért, hogy a seleção hódítsa el a Rimet-kupát. Pláne, ha olyan társai lesznek, mint a köztudatba a fókacsellel berobbanó, nála egy évvel idősebb Kerlon (bővebben keretes írásunkban), aki a Cruzeirónál pallérozódik. Rá is bármelyik pillanatban lecsaphat valamelyik európai sztárklub. Akárcsak a Corinthianst erősítő Lulinhára, aki hármójuk közül a legfiatalabb, hiszen csak 1990. április 10-én látta meg a napvilágot.

Massimo Moratti, az Internazionale elnöke nagyon csalódott volt, amikor Alexandre Pato hosszas fáradozás ellenére végül a városi rivális piros-feketékhez kötelezte el magát. A meghiúsult üzlet után csak akkor könnyebbült meg, amikor játékosmegfigyelői azzal jelentkeztek Dél-Amerikából, hogy találtak egy, az eredeti kiszemeltet is felülmúló tehetséget, Tintahalacska személyében – Lulinha beceneve ugyanis ezt jelenti. Nem az Inter Lulinha egyetlen kérője, az élklubok sorban állnak érte, és készek egymást túllicitálni.

Tizennyolcból hét, hétből öt…

A brazilok mind a tizennyolc eddigi világbajnokságon részt vettek, a fináléig hétszer jutottak el, öt alkalommal végül a Rimet-kupát is a magasba emelhették. Az első elveszített vb-döntő azonban különösen fájó, hiszen 1950. július 17-én Uruguay éppen Rio de Janeiróban győzte le őket. Aztán 1958-ban a „szambások” végre megérezték a győzelem ízét, hogy aztán 44 év leforgása alatt ötször is felüljenek a futballvilág trónjára. A németekkel holtversenyben a legtöbb vb-találkozót játszották, 92-t. Mérlegük imponáló: 64 győzelem mellett 14-14 döntetlen, illetve vereség.
Ugyan Alexandre Patót és Kerlont is számtalanszor hasonlították már Ronaldinhóhoz, de a párhuzam leginkább Lulinha esetében helytálló. Akár a Barcelona játékmestere, ő is vérbeli irányító, akinek egy-egy látványos trükkért nem kell a szomszédba mennie, remek érzékkel hozza helyzetbe a társakat, de ha kell, maga fejezi be az akciókat.

A Barca most 27 esztendős sztárja a 2014 nyarán rendezendő vb idején már 34 lesz, így nem kizárt ugyan, hogy ott lesz a tornán, de a taktika már aligha rá fog épülni. Az akkortájt 32 éves Kaká és 41 éves Rogério Ceni viszont már most üzent, előbbi a csapatkapitányi karszalagra, utóbbi pedig az elsőszámú kapus titulusára pályázik.

Most még korai lenne Lulinhát, Alexandre Patót és Kerlont mágikus triónak nevezni, vagy a seleção 2002-es diadalában döntő érdemeket szerző Ronaldinho, Ronaldo, Rivaldo hármassal egy lapon említeni. Mindenesetre egy biztos, ha a várt ütemben fejlődnek, lehet rájuk építeni 2014-ben. De akár már négy évvel korábban, a dél-afrikai vb-n is bontogathatják szárnyaikat.

A 184 milliós brazil lakosság persze leginkább annak örülne, ha a nemzeti csapat hét esztendő múlva hazai környezetben nem a hatodik, hanem címvédőként, már a hetedik világbajnoki címért szállna harcba. ---- ---- ---- ---- ---- ---- ---- ----
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik