Listkiewicz távozik a lengyel szövetség éléről

Vágólapra másolva!
2006.09.15. 10:35
Címkék
Még az év vége előtt új elnöke lesz a Lengyel Labdarúgó-szövetségnek (PZPN), miután Michal Listkiewicz nem indul harcba a posztért a rendkívüli, tisztújító kögyűlésen. Ezt maga a PZPN jelenlegi első számú vezetője jelentette be csütörtökön este az egyik kereskedelmi tv-csatorna sportműsorában.
Michal Listkiewicz
Michal Listkiewicz
Michal Listkiewicz
Michal Listkiewicz
A TVN 24 annak apropóján hívott vendégeket, hogy Tomasz Lipiec sportminiszter a napokban bejelentette, rövid időn belül miniszteri biztos kerülhet a pénzügyi visszaélésekkel gyanúsított PZPN-hez. Ha ez a lépés bekövetkezik, akkor Listkiewicznek azonnal át kell adnia a helyét. A szövetséget más ügyben is éles bírálatok érték, hiszen jelenleg is gőzerővel tart a nyomozás a tavaly kirobbant, sportvezetőket, futballistákat és játékvezetőket érintő vesztegetési botrány kapcsán.

„A vesztegetési botrány amúgy már régen túlnőtt engem, s emiatt biztosan nem indulok a következő elnökválasztáson! Felelősséget vállalok a hibáimért, de a PZPN rossz cselekedetiért csak részben vagyok hibás. A magánéletem romokban hever, szüleim sírját meggyalázták, feleségemet megtámadták, a gyermekemet megfigyelik. Azt azonban még szeretném elérni, hogy Lengyelország és Ukrajna elnyerje közösen a 2012-es Európa-bajnokság rendezési jogát” – jelentette ki Listkiewicz, majd hozzátette: - Tudniuk kell, a PZPN-nek nincs megfelelő „fegyver” a kezében a vesztegetések elleni harchoz. Azt elismerem, hogy megkésve kezdtünk az ügy kivizsgálásához, de még így elértünk bizonyos eredményeket. A világon sehol sincs olyan szabály, hogy a labdarúgó-játékvezetőktől vagyonnyilatkozatot kérnek. Nálunk viszont létezik ilyen előírás.”

A magyarul is kiválóan beszélő sportvezetőt miniszteri biztosként akár az élvonalbeli bajnokságot (Ekstraklasa) rendező liga vezetője, Andrzej Rusko is felválthatja miniszteri biztosként, de ő elhárította a lehetőséget.

„A PZPN önmaga nem tudja megoldani a problémát, amit a vesztegetési botrány okozott. Felvetődik a kérdés: megfelelő-e ez a pillanat arra, hogy felfüggesszük a szövetség vezetését? Én biztosan nem vállalnák a biztosi szerepet” – közölte a ligavezér.

Erre Lipiec azonnal válaszolt:
„Tudom, milyen következményekel járna a PZPN vezetésének felfüggesztése, elszánt vagyok, meg akarjuk tisztítani a lengyel labdarúgást. Néhány hétig még eltart az állami eljárás, legalább egy hónapot várni kell arra, hogy kik kell-e nevezni miniszteri biztost. Ha ez megtörténik, akkor három hónapon belül tisztújító közgyűlésre kerül sor” – szögezte le Tomasz Lipiec, aki nem tart attól, hogy a biztos kinevezése esetén a nemzetközi (FIFA) és az európai (UEFA) szövetség is felfüggeszti a PZPN tagságát.

Utóbbi már csak amiatt is kínos lenne, hogy december elején dönt az UEFA a 2012-es Európa-bajnokság rendezési jogáról. A lengyel-ukrán pályázat mellett a horvát-magyar és az olasz kandidatúra verseng.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik