Változatlan a magyar FIFA-keret

PATAKI GYULAPATAKI GYULA
Vágólapra másolva!
2006.01.11. 10:37
Címkék
Ahogy minden évben, ezúttal is január elején kiadta a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) az új játékvezetői kereteket. A magyar játékvezetők között nincs változás, ugyanaz a nyolc játékvezető és tíz asszisztens a keret tagja, aki tavaly év elején.
Szabó Zsolt
Szabó Zsolt
Szabó Zsolt
Szabó Zsolt
Mint azt korábban Puhl Sándor, a Játékvezetői Testület elnöke honlapunknak elmondta, a magyar játékvezetők külföldön egytől egyig jó teljesítményt nyújtottak, közülük Szabó Zsolt és Kassai Viktor több rangos UEFA-kupa-mérkőzést és világbajnoki-selejtezőt is kapott.

Nos, a FIFA is úgy értékelte, hogy a jelenlegi magyar FIFA-játékvezetői keret továbbra is alkalmas arra, hogy foglalkoztassák, ugyanis nem változtatott a tavalyi névsoron.

Így továbbra is Bede Ferenc, Dubraviczky Attila, Hanacsek Attila, Kassai Viktor, Megyebíró János, Sápi Csaba, Saskőy Szabolcs és Szabó Zsolt, míg az asszisztensek közül Erős Gábor, dr. Hegyi Péter, Kelemen Attila, Kispál Róbert, dr. Kovács Péter, dr. Szabó Péter, Székely Ferenc, Szpisják Zsolt, Tompos Zoltán és Vámos Tibor képviseli Magyarországot.

Más országokban ellenben több változás is volt a FIFA-keretben. A korábban hatszor is a világ legjobbjának választott Pierluigi Collina már a nyáron bejelentette visszavonulását, mivel az olasz szövetség feltételekhez szabta további működését. Nevezetesen, a tar sípmesternek le kellett volna mondania szponzori szerződését az Opel céggel, s ő erre nem volt hajlandó, inkább szögre akasztotta a sípot. A nemzetközi keretnek ellenben továbbra is tagja volt, helyét január 1-től Tiziano Pieri vette át.

Az olasz játékvezetés amúgy is egy komolyabb vérfrissítésen esik át, ugyanis az elkövetkező két évben négy éljátékvezetőjük öregszik ki, így a helyi vezetőknek hamar meg kell találniuk az idén utolsó évét töltő Pasquale Rodomonti, vlaamint a jövőre visszavonuló Massimo De Santis, Stefano Farina és Domenico Messina utódját.

Angliában is két változás történt, az ősszel a másodosztályú keretbe visszasorolt Matt Messiast és Andy D'Ursót kirakták a keretből, helyükre Mark Clattenburg és Martin Atkinson került. Utóbbi jelölése némileg meglepetés, hiszen három éve még az ötödosztályban (!) vezetett, s az élvonalban is alig van tizenötnél több meccse. Igaz, más nem jöhetett szóba, ugyanis a FIFA 40 évesnél idősebb játékvezetőt nem vesz fel tagjai közé.

Németországban is borítékolható volt a váltás, ugyanis Jörg Kesslert munkája egész évben Szingapúrba szólította, s 2004 novembere óta nem vezetett meccset. Helyére Thorsten Kinhöfer került, akit az egyik legjobb német játékvezetőnek tartanak.

Spanyolországban ellenben csökkentették a FIFA-bírók létszámát, az eddigi kilenc helyett idén már csak nyolcan vannak. Közülük a sérült Carmona Mendez vonult vissza.

Collina mellett visszavonult a dán Kim Milton Nielsen, aki 1988 óta volt FIFA-játékvezető, a holland René Temmink, aki a 2005-ös Szuper Kupa-döntőt vezette, valamint kikerült a keretből Anders Frisk, aki már márciusban bejelentette visszavonulását, mivel több halálos fenyegetést is kapott.

Nem tartozott az éljátékvezetőkhöz, mégis érdemes megemlíteni, hogy visszavonult a Kajmán-szigeteki Godfrey Bowen, aki tavaly a világ legrégebbi aktív FIFA-bírója volt. Az 1982 óta nemzetközi kerettag síposnak ugyan még lett volna egy éve, ám kikerült a keretből. Január 1-től a német dr. Markus Merk az "őskövület", aki 1992-ben lett FIFA-játékvezető.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik